НАЦІОНАЛЬНА СПІЛКА КОМПОЗИТОРІВ УКРАЇНИ

Новини

16.04.2024

ОБ"ЄДНАННЯ КОЛЕКТИВНОГО УПРАВЛІННЯ (ОКУ) "ОБЕРІГ" ЗАПРОШУЄ композиторів до співпраці з охорони авторських прав. »»»



03.04.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (березень 2024). Разом з усією нашою країною в складних умовах воєнного часу українські композитори невтомно продовжують свій шлях до перемоги. Шлях цей складний, сповнений важких втрат, про які ми завжди пам’ятаємо, але й не здаємося, завойовуючи все нові рубежі на мистецькому фронті. В березневі дні вся музична громадськість України згадувала  »»»



11.03.2024

ПРИВІТАННЯ КАРМЕЛЛІ ЦЕПКОЛЕНКО. Сердечно вітаємо нашу дорогу колегу, видатну українську композиторку, заслуженого діяча мистецтв України, професорку Кармеллу Цепколенко з визначною подією –  »»»



07.03.2024

Незважаючи на всі складнощі воєнного часу, до Правління НСКУ постійно продовжують надходити заяви від композиторів та музикознавців з проханням прийняти до лав Національної Спілки композиторів України. Нас радує ентузіазм молодих фахівців, які  »»»



03.03.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (лютий 2024). Українська сучасна музика різних жанрів у важкий військовий час продовжує виконувати свою патріотичну місію, залучаючи до скарбів національного мистецтва все ширші верстви слухачів як в Україні, так і за її межами. Вона звучить у багатьох концертних програмах на рівні з світовою класикою, що лише підкреслює її художню досконалість.  »»»



Всі новини »

ТИМОЖИНСЬКИЙ ВІКТОР АНАТОЛІЙОВИЧ

композитор 
 

Преса, відгуки | Творчий доробок | Твори МР3 (фрагменти) | Видання | Дискографія


Народився 23 вересня 1957 року в Луцьку. Закінчив теоретичний та фортепіанний відділи Луцького державного музичного училища (1978), композиторський факультет Львівської державної консерваторії ім. М.Лисенка (1983, кл. ст. викл. В.Флиса). З 1983 - викладач Луцького державного музичного училища (з 1997 - Волинське державне училище культури і мистецтв), з 1989 - голова предметно-циклової комісії теорії музики. Член Національної спілки композиторів України (1991), голова Волинського осередку НСКУ ( з 1995), член правління НСКУ (з 1999). Лауреат обласної мистецької премії ім. І.Стравінського (1996). Заслужений діяч мистецтв України (2005).

Перші післяконсерваторські твори Віктора Тиможинського (1984-85рр.) зацікавили слухача нетиповим для того часу світом образів композитора. Балада "Ой у Луцьку славнім" швидко принесла композиторові народне визнання і стала візиткою хорового мистецтва Волині. Твори, в яких яскраво проявилися індивідуальні стильові стильові риси композитора стали:

  • пантеїстичні "Дві прелюдії" (вже майже двадцять років знаходяться у репертуарі десятка хорових колективів,
  • триптих "Світ, розглянутий по частинах" - дотик до філософії та поезії епохи розквіту українського бароко. Триптих став також своєрідною школою, яку пройшли найкращі волинські вокалісти-баси.

Ці твори, у яких композитор радше прислухався до своєї природи, інтуїції, які, диктуючи і образну сферу і композиторську техніку, були тоді для молодого композитора певною спокусою віднайти щось втрачене. Цей пошук привів, з одного боку, до духовної музики, з її світом таїни церковного ритуалу (перш за все, назвемо "Святий Боже", Псалом № 103 (Давидів), триптих "Господи, почуй мене") та підкресленням глибоко індивідуальної суті молитви як напівозвученого діалогу-монологу. З іншого - до магічних мотивів язичницьких обрядів та прагнення особистого прочитання їх символіки. Подихом прадавніх замовлянь, ворожінь пройняті твори, написані у різні роки:

  • "Два замовляння раби Божої Марії",
  • "Купайло",
  • "Кривий танець",
  • "Про сиву зозулю",
  • "Спів диких трав".

Ці, такі різні, художні світи, природно єднаючись у різноманітних творчих експериментах митця, як правило, "оздоблюються" тонкими психологічно-смисловими нюансами. Внаслідок цього такі різні твори як

  • легендарно-обрядові "Два замовляння",
  • сповідально-символічний "Осінній спів" або
  • "Неправедне ехо" набувають однаково сучасного змісту, водночас не втрачаючи ні історично-стильової, ні естетично-образної характерності. Випадки зазначеного єднання нерідко зустрічаються і в рамках одного твору (містична пасакалія та язичницький фінал Квартету для двох скрипок, альта і віолончелі, наприклад).

В.Тиможинський - яскраво індивідуальна постать в українському музичному мистецтві сьогодення. Його твори - у репертуарі відомих українських виконавців, серед яких - Муніципальний камерний хор "Хрещатик", Хорова капела ім. Д.Бортнянського, камерний хор "Credo", гурт "Євшан". Вони - в концертних програмах волинських митців: Волинського академічного державного українського народного хору, камерного ансамблю "Кантабіле"; на афішах Волинського обласного музично-драматичного театру ім. Т.Г.Шевченка. Але найтіснішою є співпраця В.Тиможинського з камерним хором "Оранта" (худ. кер. В.Мойсіюк), колективом, що став творчою лабораторією композитора, і, водночас, чи не найактивнішим пропагандистом його творчості. Твори В.Тиможинського - в програмах міжнародних фестивалів (зокрема, XI-XV "Київ-музик-фестів", XI, XIV "Музичних прем'єр сезону"), вони звучать закордоном - в Німеччині, Франції, Іспанії, Польщі, Чехії та Росії, виконуються навіть у далеких США і Канаді. Окрасою мистецького життя міста Луцька стали два авторські концерти композитора (26.05.1995р. та 11.12. 2001р.). Ось фрагменти з деяких газетних публікацій - "...Зберегти у галопуючому темпі наших днів з нав'язливим вторгненням чужих ритмів, пісеньок-одноденок свою творчу пластику, свою манеру і стиль вдається далеко не кожному. Віктору Тиможинському вдається..."(Н.Гуменюк "...a cappella" волинського класика." /"Віче", 20.12.2001). "Композитор Віктор Тиможинський у царині духовної акапельної музики творить диво, вертає душі людські до витоків високої духовності"(А.Філатенко "Вечір божественних піснеспівів" /"Волинь", 18.12. 2001).

Віктор Тиможинський - педагог, активний пропагандист новітньої української музики, громадський діяч, голова журі ряду конкурсів, член різноманітних комісій та художніх рад. Його творчість (доробок композитора складають понад сто творів різних жанрів і форм) - з одного боку - наслідок вдумливого, насамперед, морально-етичного аналізу дійсності, з іншого - глибинно емоційне переживання її. Вона поєднує усвідомлено-бережне, охоронне ставлення до традиції з одночасним глибоко внутрішнім, інтенсивним розвитком - спиранням на коріння та пошуком нових шляхів реалізації її можливостей, розвитком не руйнівним, - розвитком-ростом, творенням. Уважне, делікатно-трепетне ставлення до смислового наповнення, суті музичної інтонації, тонке чуття, у першу чергу, її лінеарно-мелодичної природи вносить у музику митця відчуття живої, хвилюючої краси. Так визріває музично-інтонаційне кредо В.Тиможинського - експресія всепроникаючого мелодизму. Так формується художнє кредо митця - інтелектуальний ліризм.

Сьогодні композитор Віктор Тиможинський, як завжди, старанно фільтруючи вічне у тимчасовому, точно й майстерно малює Вічну реальність. Оповита серпанком печалі, складна і проста водночас, вона кличе і завжди кликатиме нас у свій Світ.

Преса, відгуки | Творчий доробок | Твори МР3 (фрагменти) | Видання | Дискографія

 

Контакти:
Тиможинський Віктор Анатолійович
вул. В.Винниченка 16/4,
43025 Луцьк,
Україна
Тел. +38 (03322) 4-33-85