НАЦІОНАЛЬНА СПІЛКА КОМПОЗИТОРІВ УКРАЇНИ

Новини

11.03.2024

ПРИВІТАННЯ КАРМЕЛЛІ ЦЕПКОЛЕНКО. Сердечно вітаємо нашу дорогу колегу, видатну українську композиторку, заслуженого діяча мистецтв України, професорку Кармеллу Цепколенко з визначною подією –  »»»



07.03.2024

Незважаючи на всі складнощі воєнного часу, до Правління НСКУ постійно продовжують надходити заяви від композиторів та музикознавців з проханням прийняти до лав Національної Спілки композиторів України. Нас радує ентузіазм молодих фахівців, які  »»»



03.03.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (лютий 2024). Українська сучасна музика різних жанрів у важкий військовий час продовжує виконувати свою патріотичну місію, залучаючи до скарбів національного мистецтва все ширші верстви слухачів як в Україні, так і за її межами. Вона звучить у багатьох концертних програмах на рівні з світовою класикою, що лише підкреслює її художню досконалість.  »»»



04.02.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (січень 2024 року). Розпочався Новий 2024 рік, в січні якого ми перетнули трагічний рубіж – 700-ий день підступного нападу російських загарбників на Україну. Однак не можна зламати дух свободи, який живе в кожному українці. Незалежно від того, воює він на передовій чи займається мирними професіями. Все одно ми всі на фронті, кожний на своєму, боремося за вільну Україну. Українське сучасне музичне мистецтво продовжує завойовувати  »»»



03.02.2024

Національна Спілка композиторів України, як і вся наша країна, понесла великі і важкі втрати під час підступної війни, розв’язаної російськими агресорами. На цьому тлі нині особливо зростає важливість поповнення Спілки новими силами – молодими талановитими композиторами та музикознавцями, готовими до боротьби на культурному  »»»



Всі новини »

МУЗИЧНИЙ ФОНД НСКУ

Музичний Фонд Національної Спілки композиторів України

Значне місце серед організацій, які створені з метою сприяння творчій діяльності професійних композиторів та музикознавців, для їх підтримки та надання їм матеріальної, фінансової, правової та іншої допомоги, посідає саме Музичний Фонд України Національної Спілки композиторів України.
Із здобуттям Україною незалежності в серпні 1991 року, Музичний фонд України існує сьогодні як самостійна організація, що підпорядковується в своїй діяльності Спілці композиторів України та Правлінню Музичного фонду України.

Музичний Фонд України надає можливість всім, хто цікавиться музичним мистецтвом, дістати широке уявлення про розмаїття сучасної та класичної музичної творчості, а українським музикантам та композиторам усвідомити себе і свою самобутню культуру в контексті загальних світових процесів.

Музичний Фонд України за роки свого існування став культурним, соціально - громадським і правовим центром творчої інтелігенції, де вирішуються питання розвитку національної музичної культури, захисту авторських прав композиторів та соціально-побутові проблеми (участь в організації творчих концертів, фестивалів, надання в користування музичного інструменту, матеріальної допомоги, послуг по оздоровленню та лікуванню тощо).
Сьогодні, завдяки плідній праці нової команди працівників Музфонду, підтримуються зв'язки з численними музикантами, творчими об'єднаннями багатьох країн світу, почали з'являтися нові тенденції у розвитку та становленні української музичної культури та правового захисту авторських та суміжних прав.

Основною метою діяльності Музичного фонду України є забезпечення повноцінної реалізації багатогранної творчості членів Спілки композиторів України, створення їм належних соціально-побутових умов.
У творчій діяльності Музичний фонду України здійснює:

· Сприяння композиторам і музикознавцям у пропаганді їх творчої діяльності;
· Організацію першого прослуховування, проведення консультацій, забезпечення творчих відряджень, переписи та тиражування рукописів;
· Фінансування заходів по наданню допомоги у підвищенні професійної майстерності композиторів та музикознавців;
· Фінансування замовлень на написання молодими композиторами та музикознавцями творів;
· Організацію проведення конкурсів на створення музичних творів різних жанрів;
· Призначення щорічних премій Музичного фонду України на кращі твори окремих жанрів, кращі музикознавчі праці, які висвітлюють сучасні процеси та музичну спадщину України.

В соціально-побутовому обслуговуванні Музичний фонд України здійснює:

· Організацію забезпечення побутового, медичного та санаторно-курортного обслуговування членів Музфонду та їх сімей;
· Надання юридичної допомоги;
· Виділення грошових позик для написання нових творів;
· Надання матеріальної допомоги;
· Вирішення питань поліпшення житлових умов.

· Безкоштовний доступ членів Музфонду до  мережі Інтернет (з квітня 2010 р., з Інтернет-центру Музфонду).


З червня 1991 року згідно рішення Правління Спілки композиторів України магазин "Ноти" перейшов у підпорядкування Центрмузінформу.
Наприкінці 1956 року за кошти Спілки композиторів у м. Києві було збудовано житловий будинок по вул. Софіївській, 16/16 з вбудованим в ньому на першому поверсі та підвалі нежилим приміщенням для розташування Музичного Фонду України Національної Спілки композиторів України.
 За 45 років експлуатації будинку він набрав статусу "Пам'ятка історії", де встановлено численні меморіальні дошки відомим композиторам: Л. М Ревуцькому, Платону Майбороді, Андрію Ольховському.

Майже 50-річна діяльність Музичного Фонду України, наявність численних нормативно-правових актів, дає підстави на надійне і стале існування Музичного Фонду України.

Розвиток та піднесення національної музичної культури не можливий без фінансових ресурсів. А надходження фінансових ресурсів до Музфонду не можливе без наполегливої та кропіткої роботи зі збору коштів для їх подальшого рефінансування в соціальні програми Фонду, а також: значної нормотворчої роботи. Тому триває процес втілення у життя програми діяльності Музичного фонду.

Крім того, зараз Музфонд спільно з Українським агентством з авторських та суміжних прав запроваджує нові напрямки діяльності Фонду:
- збір відрахувань до Музичного фонду за використання музичних творів;
- колективне управління майновими авторськими та суміжними правами при використанні творів та об'єктів суміжних прав в цифрових мережах (в тому числі в мережі Інтернет).

Всі розуміють, що всі ці процеси пов'язані з розв'язанням багатьох проблем. Однак без цього неможливо ефективно займатися колективним управлінням в сфері авторського права та суміжних прав.




Контакти:

вул. В.Чорновола, 2, оф.100 (цокольний поверх)

Київ-135

01135

Україна

Тел.: (044) ......

E-mail: muzfond@silver.com.ua