НАЦІОНАЛЬНА СПІЛКА КОМПОЗИТОРІВ УКРАЇНИ

Новини

16.04.2024

ОБ"ЄДНАННЯ КОЛЕКТИВНОГО УПРАВЛІННЯ (ОКУ) "ОБЕРІГ" ЗАПРОШУЄ композиторів до співпраці з охорони авторських прав. »»»



03.04.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (березень 2024). Разом з усією нашою країною в складних умовах воєнного часу українські композитори невтомно продовжують свій шлях до перемоги. Шлях цей складний, сповнений важких втрат, про які ми завжди пам’ятаємо, але й не здаємося, завойовуючи все нові рубежі на мистецькому фронті. В березневі дні вся музична громадськість України згадувала  »»»



11.03.2024

ПРИВІТАННЯ КАРМЕЛЛІ ЦЕПКОЛЕНКО. Сердечно вітаємо нашу дорогу колегу, видатну українську композиторку, заслуженого діяча мистецтв України, професорку Кармеллу Цепколенко з визначною подією –  »»»



07.03.2024

Незважаючи на всі складнощі воєнного часу, до Правління НСКУ постійно продовжують надходити заяви від композиторів та музикознавців з проханням прийняти до лав Національної Спілки композиторів України. Нас радує ентузіазм молодих фахівців, які  »»»



03.03.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (лютий 2024). Українська сучасна музика різних жанрів у важкий військовий час продовжує виконувати свою патріотичну місію, залучаючи до скарбів національного мистецтва все ширші верстви слухачів як в Україні, так і за її межами. Вона звучить у багатьох концертних програмах на рівні з світовою класикою, що лише підкреслює її художню досконалість.  »»»



Всі новини »

САСЬКО ГЕННАДІЙ МИХАЙЛОВИЧ

Композитор, видавець


Преса, відгуки | Творчий доробок | Твори МР3 (фрагменти) | Видання | Дискографія 



Народився 20 жовтня 1946 р. у м. Донецьку. 1966 р. - закінчив Донецьке музичне училище (з відзнакою) по класу фортепіано Г.В.Гаврика.
У 1971 р. закінчив Київську державну консерваторію ім. П.І.Чайковського, нині - Національна музична академія України (факультет композиції, клас професора Л.М.Колодуба).

В 1971-72 – працював зав. музичною частиною Київського російського драматичного театру ім. Лесі Українки. У 1972-74 – диригент Ансаблю пісні і танцю Червонопрапорного Західного прикордонного округу. З 1974 по 1985 – редактор, зав. редакцією інструментальної музики спеціалізованого видавництва “Музична Україна”. У 1988-90 – зав. музичною частиною Київського Молодіжного театру, музичний редактор студії науково-популярних фільмів. В 1990-92 – заступник директора Центру музичної інформації Спілки композиторів України. 1992-94 – директор видавництва “Довіра”, шеф-редактор книго-видавничого центру “Посредник”. З 1994 до нині – директор спеціалізованого видавництва дитячої літератури “Гроно” (ноти та книги).

Член Національної Спілки композиторів України з 1973 р.
Лауреат Премії ім. В.С.Косенка за визначний внесок у розвиток музичної творчості для дітей та юнацтва (2002).
Заслужений діяч мистецтв України (2008).
Лауреат Мистецької премії "Київ" ім. Артемія Веделя (2010).

Г.М.Сасько – відомий український композитор, творчість якого вже понад 30 років розвивається плідно і яскраво у широкому жанровому діапазоні: від монументальних кантат і ораторій до камерно-інструментальних і хорових мініатюр, від насичених симфонічних полотен до популярних джазових п"єс, від кіномузики до циклів творів для дітей та юнацтва.

Одна з основних особливостей творчості митця – звернення до образів і тем, тісно пов"язаних з древньою та новітньою історією нашої Батьківщини. Звідси головний стилістичний орієнтир музики композитора – опора на глибинну фольклорну інтонацію, перетворену і осмислену з позицій сучасного художника. Саме до таких творів належать " Слов"янська поема" для симфонічного оркестру, фольк-ораторія " Батьківська нива", Хорова поема "Веснонька, весна" на вірші Максима Рильського, Фантазія для фортепіано і, особливо, найвідомішій твір композитора – фортепіанний цикл " Відгомін століть", в основі якого лежать захоплюючі образи і події з історії древнього Києва, яскраві асоціації від літературних пам"ятників "Повісті минулих літ", "Києво- Печерського Патерика", "Житія Феодосія Печерського" тощо.

В іншому, філософському і драматичному, аспекті постає ця тема у органній симфонії "Азъ рехъ" ("Dixi"), в якій відтворені гострі протиріччя буття людини, та у хоровій "Думі про тридцять третій", присвяченій найтрагічнішій сторінці історії України ХХ ст. Останній твір було відзначено спеціальним дипломом на Всеукраїнському композиторському конкурсі в пам"ять жертв Голодомору 32-33 рр. на Україні.

Інша сфера багатогранного обдарування Геннадія Саська – пронизана світлом, витончена і шляхетна музична лірика, що належить до кращих сторінок сучасної української ліричної спадщини. В цьому плані найбільш показові його Концерт для флейти з оркестром, вперше блискуче прозвучавший свого часу під орудою славетного Стефана Турчака, а також фортепіанний (клавесинний) цикл "Весняні барви", що багаторазово звучав на різних міжнародних імпрезах.

Надзвичайно багато уваги приділяє Геннадій Сасько створенню музики для дітей та юнацтва, музичній педагогіці, видавничій діяльності, спрямованій на виховання підростаючого покоління. Композитор справедливо вбачає в цьому одне з найбільш стратегічно важливих завдань для митця на сучасному етапі. В Україні, мабуть, немає дитини, яка б не знала його пісні з мультфільмів, зокрема, з улюбленого малюками "Капітошки", що вже понад 20 років не сходить з телевізійних екранів. В різних містах України, в сотнях музичних шкіл, в музучилищах та консерваторіях грають його цикли "Мозаїка" та "Відгомін століть", які вже стали справжньою сучасною класикою фортепіанного педагогічного репертуару.

Музику Геннадія Саська постійно включають до конкурсних програм на міжнародних та всеукраїнських змаганнях піаністів (серед них – Конкурс пам"яті В.Горовиця, Конкурс ім.М.Лисенка, Конкурс ім.В.Косенка, Конкурс ім.В.Барвінського та багато інш.). Його дитячі твори, неодноразово видані великими тиражами, миттєво зникають з продажу, їх шукають, копіюють і переписують. А, наприклад, фортепіанна сюїта для дітей "Граю джаз!" побила всі рекорди популярності серед дитячої аудиторії.

Велика вагомість багаторічної творчої та музично-громадської діяльності Геннадія Саська, особливо в творчості для дітей та юнацтва, були відзначені престижною професіональною нагородою – Премією ім. В.С.Косенка.


Преса, відгуки | Творчий доробок | Твори МР3 (фрагменти) | Видання | Дискографія 

Контакти:

САСЬКО Геннадій Михайлович
вул. Лайоша Гавро, 2-б, кв. 92
Київ-211
04211
Україна

Тел.: (044) 410-07-82
E-mail: grono99@svitonline.com

Увага! З 01.05.2011 нова адреса:

grono99@meta.ua