НАЦІОНАЛЬНА СПІЛКА КОМПОЗИТОРІВ УКРАЇНИ

Новини

16.04.2024

ОБ"ЄДНАННЯ КОЛЕКТИВНОГО УПРАВЛІННЯ (ОКУ) "ОБЕРІГ" ЗАПРОШУЄ композиторів до співпраці з охорони авторських прав. »»»



03.04.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (березень 2024). Разом з усією нашою країною в складних умовах воєнного часу українські композитори невтомно продовжують свій шлях до перемоги. Шлях цей складний, сповнений важких втрат, про які ми завжди пам’ятаємо, але й не здаємося, завойовуючи все нові рубежі на мистецькому фронті. В березневі дні вся музична громадськість України згадувала  »»»



11.03.2024

ПРИВІТАННЯ КАРМЕЛЛІ ЦЕПКОЛЕНКО. Сердечно вітаємо нашу дорогу колегу, видатну українську композиторку, заслуженого діяча мистецтв України, професорку Кармеллу Цепколенко з визначною подією –  »»»



07.03.2024

Незважаючи на всі складнощі воєнного часу, до Правління НСКУ постійно продовжують надходити заяви від композиторів та музикознавців з проханням прийняти до лав Національної Спілки композиторів України. Нас радує ентузіазм молодих фахівців, які  »»»



03.03.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (лютий 2024). Українська сучасна музика різних жанрів у важкий військовий час продовжує виконувати свою патріотичну місію, залучаючи до скарбів національного мистецтва все ширші верстви слухачів як в Україні, так і за її межами. Вона звучить у багатьох концертних програмах на рівні з світовою класикою, що лише підкреслює її художню досконалість.  »»»



Всі новини »

ДИЧКО ЛЕСЯ ВАСИЛІВНА


Композитор



Преса, відгуки | Творчий доробок | Твори МР3 (фрагменти) | Видання | Дискографія

 

Народилась 24 жовтня 1939 року в Києві (Україна).
1959 року закінчила Київську школу-десятирічку ім. М.В.Лисенка за класом теорії музики; 1964 року - Київську державну консерваторію ім. П.І.Чайковського (нині Національна музична академія України) за класом композиції проф. К.Д.Данькевича та проф. Б.М.Лятошинського; 1971 року - аспірантуру під керівництвом проф. Б.М.Лятошинського та проф. Н.І.Пейка (Москва, Росія).
Прослухала курси лекцій: з мистецтвознавства - професорів Ю.С.Асєєва, М.П.Тищенка, Л.С.Міляєвої, Є.М.Говді, П.А.Білецького у Київському художньому інституті (1968-1972) та з історії театру - в Київському інституті театрального мистецтва (1966-1969).

Викладала: у Київському педагогічному інституті (1965-1966), у Київському художньому інституті (нині Академія мистецтв) - історію музики (1972-1994). Викладає у студії при Державній Заслуженій капелі бандуристів України з 1965 року та в Національній музичній академії України (доцент) - композицію та теоретичні дисципліни з 1994 року. 1989 року виступала в Канаді з лекціями про сучасну українську хорову музику.

Членкиня Правління музфонду України (1973-), Координаційної ради Всеукраїнської музичної спілки.
Членкиня журі хорового конкурсу ім. М.Леонтовича, оргкомітетів фестивалів "Київ-Музик-Фест", "Прем'єри сезону", почесного комітету хорового фестивалю "Золотоверхий Київ" (Київ, Україна), журі Всесвітнього хорового конкурсу сучасної музики в м.Дебрецен (Угорщина) та Голова журі хорового Форуму християнської молоді України (Київ, 1999).

Членкиня Комітету з присудження Державних премій ім. Т.Г.Шевченка (з 1993 року) та комісії Міністерства культури та мистецтв України (з 1996 року).

Плідно співпрацює з Київським патріархатом, зокрема зорганізувавши ювілейні концерти на честь 100-річчя з дня народження патріарха УАПЦ Мстислава та концерти "Духовного тижня молоді".

Вона є авторкою 3-х балетів, хорової, симфонічної, вокально-симфонічної й камерної музики (сюїт, симфоній, фантазій, інших творів для оркестру, ансамблів, фортепіано, органа, скрипки, флейти), 4-х циклів духовної музики для органа та солістів, вокальних циклів для голосу та камерного оркестру, музики до кінофільмів, мультфільмів, 45-ти пісень. Улюблений жанр - хорова музика. Композиторка продовжила українську традицію авторської духовної музики. Її стиль поєднує риси українського народного й церковного хорового співу.

 Також її творчості властивий художній та культурний універсалізм (синтез різноманітних різновидів фольклорного та фахового мистецтва, звертання до краєвидів, культурних та історичних пам'яток різних країн і народів).
Її твори представлені на хорових фестивалях, конкурсах і в концертних програмах світу: США, Канаді, Франції, Великої Британії, Німеччини, Голландії, Бельгії, Данії, Іспанії, Італії, Угорщини, Болгарії, Польщі, Росії та України.

Дипломантка та лауреатка Всесоюзного огляду творчості молодих композиторів (Москва, Росія, 1962; 1969 - І премія), Української республіканської комсомольської премії ім. М.Островського (1970), конкурсу на кращу патріотичну пісню (Київ, 1997 - І премія).

Нагороджена державними медалями України та грамотами парламенту. Заслужений діяч мистецтв України (1982). Народна артистка України (1995); лауреатка Державної премії України ім. Т.Г.Шевченка (1989); кавалерка українського православного Ордена Святого Володимира ІІІ ступеня (1998) та Ордена Княгині Ольги (1999). Орден "За заслуги" ІІІ ст. (2008).

Член-кореспондент Академії мистецтв України (2009).

Членкиня Національної спілки композиторів України та її Правління (з 1968 року), Секретар Правління НСКУ (з 1994).



Преса, відгуки | Творчий доробок | Твори МР3 (фрагменти) | Видання | Дискографія

 

Контакти:

Леся Дичко

вул. Курганівська 3, кв. 89
01014 Київ, Україна
Тел: (+044) 296 14 44