НАЦІОНАЛЬНА СПІЛКА КОМПОЗИТОРІВ УКРАЇНИ

Новини

16.04.2024

ОБ"ЄДНАННЯ КОЛЕКТИВНОГО УПРАВЛІННЯ (ОКУ) "ОБЕРІГ" ЗАПРОШУЄ композиторів до співпраці з охорони авторських прав. »»»



03.04.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (березень 2024). Разом з усією нашою країною в складних умовах воєнного часу українські композитори невтомно продовжують свій шлях до перемоги. Шлях цей складний, сповнений важких втрат, про які ми завжди пам’ятаємо, але й не здаємося, завойовуючи все нові рубежі на мистецькому фронті. В березневі дні вся музична громадськість України згадувала  »»»



11.03.2024

ПРИВІТАННЯ КАРМЕЛЛІ ЦЕПКОЛЕНКО. Сердечно вітаємо нашу дорогу колегу, видатну українську композиторку, заслуженого діяча мистецтв України, професорку Кармеллу Цепколенко з визначною подією –  »»»



07.03.2024

Незважаючи на всі складнощі воєнного часу, до Правління НСКУ постійно продовжують надходити заяви від композиторів та музикознавців з проханням прийняти до лав Національної Спілки композиторів України. Нас радує ентузіазм молодих фахівців, які  »»»



03.03.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (лютий 2024). Українська сучасна музика різних жанрів у важкий військовий час продовжує виконувати свою патріотичну місію, залучаючи до скарбів національного мистецтва все ширші верстви слухачів як в Україні, так і за її межами. Вона звучить у багатьох концертних програмах на рівні з світовою класикою, що лише підкреслює її художню досконалість.  »»»



Всі новини »

РЕГІОНАЛЬНІ ОРГАНІЗАЦІЇ ТА ОСЕРЕДКИ

ДНІПРОПЕТРОВСЬК


Історія і сучасність / Композитори / Музикознавці




ДНІПРОПЕТРОВСЬКА ОРГАНІЗАЦІЯ НАЦІОНАЛЬНОЇ СПІЛКИ КОМПОЗИТОРІВ УКРАЇНИ СТВОРЕНА У ЧЕРВНІ 1977 РОКУ.

На той час вона мала статус обласної творчої спілки, що об"єднувала діяльність професійних композиторів і музикознавців Дніпропетровська та Кривого Рогу. Її створення підтримали відомі українські композитори - народний артист СРСР, голова Спілки композиторів України Андрій Штогаренко та Віталій Кирейко.

 До складу Дніпропетровської організації увійшли композитори Валентин Сапєлкін, обраний першим головою, Петро Ладиженський та музикознавці – Соломон Колодний, Аріадна Поставна, Людмила Царегородцева.

Вже тоді, в період становлення, вони проводили велику творчу діяльність - лекції-концерти, різноманітні музично-просвітницькі заходи в трудових колективах міста, області, в сільській місцевості. Міцні контакти поєднували композиторів із трудовими колективами металургійних заводів ім. Г.Петровського, ім. Ф.Дзержинського. Щорічними були творчі зустрічі В.Сапєлкіна та А.Поставної з воїнами-прикордонниками західних і південних застав, моряками Чорноморського флоту. Слухачі мали можливість познайомитись із піснями, хоровими, симфонічними та камерно-інструментальними творами. Саме тоді визначився один із головних принципів діяльності – співпраця з усіма виконавськими колективами міста. Завжди перше виконання творів дніпропетровські композитори довіряли дніпропетровським музикантам – оркестру, хору та солістам обласної філармонії, театру опери та балету, будинку органної та камерної музики, викладачам та студентам музичного училища ім. М.Глінки. В різні часи однодумцями композиторів були головні диригенти симфонічного оркестру - народний артист України Г.Карапетян, засл. артист України А.Осмаков, засл. діячі мистецтв України В.Блінов, М.Шпак. І сьогодні справжні подвижники й пропагандисти творчості дніпропетровських митців – головний диригент академічного театру опери та балету, засл. діяч мистецтв України В.Гаркуша та головний диригент симфонічного оркестру обласної філармонії , засл. діяч мистецтв України Н.Пономарчук.

Перший Пленум Дніпропетровської організації з трансляцією концертів по телебаченню та радіо відбувся вже в грудні 1978 року. А в жовтні 1979 твори дніпропетровських композиторів – П.Ладиженського та В.Сапєлкіна - вперше прозвучали на зўїзді композиторів України в Києві.

Протягом першого десятиріччя організація збагатилася новими яскравими особистостями, це композитори - Вероніка Кафарова, Лариса Катишева, Віктор Мужчиль, Олександр Нежигай, Олександр Пушкаренко. Знаменним став рік 1985. У вересні на Дніпропетровщині проходив V Всесоюзний фестиваль радянської музики, до програми якого був включений концерт із творів наших композиторів, а в грудні того ж року в Москві у Всесоюзному будинку композиторів відбувся пісенний концерт із творів В.Сапєлкіна, В.Мужчиля, В.Кафарової, О.Нежигая, Л.Катишевої, П.Ладиженського у виконанні дніпропетровських музикантів.

В період з 1982 до 2001 організацію очолювала музикознавець Л.І.Царегородцева, засл. працівник культури України, директор музичного училища ім. М.Глінки. Творчі зустрічі зі студентською та учнівською молоддю, з робітничими колективами, постійний лекторій в оперному театрі, передачі на обласному радіо, телебаченні, в яких музикознавці А.Поставна, С.Колодний, Л.Царегородцева знайомили слухачів із творами дніпропетровських композиторів стали невідўємною часткою культурно-мистецького життя міста. Звучали твори дніпропетровських композиторів також і в Харкові, Кіровограді, Миколаєві. У 80-90-ті роки з приходом молодих композиторів – Валентини Мартинюк, Нінель Самохвалової, Євгена Толмачова (м. Кривий Ріг), музикознавців – Олени Ігнатўєвої (м. Кіровоград), Валентини Бєлікової (м. Кривий Ріг) розширюється коло діяльності організації, зростає її творчий потенціал. Починаючи від 1990 року твори композиторів Дніпропетровщини щорічно представляють музичну культуру регіону на міжнародному фестивалі української музики “Київ-музик-фест”, на столичних фестивалях “Музичні прем"єри сезону”, “Золотоверхий Київ”, “Форум музики молодих”.

 Дніпропетровським слухачам авторські концерти дарували композитори В.Кафарова (1993), В.Сапєлкін (1997), В.Мужчиль (1998), Н.Самохвалова (1999). В 1992 році творчість В.Мужчиля, першого з дніпропетровців, була відзначена Премією ім. М.В.Лисенка. Обласними преміями відзначена творчість композиторів В.Мартинюк - премія ім. Г.І.Петровського (1986), премія ім. Д.ІЯворницького (1991), “За особистий внесок у розвиток дніпропетровської композиторської школи” (2002); В.Мужчиль - премія ім. Д.І.Яворницького (1995); В.Кафарова - премія ім. Г.І.Петровського (1986).

Протягом 2001 року Дніпропетровську організацію очолював В.С.Мужчиль, але у зв"язку з переїздом до Харкова, з 2002 року працює в складі Харківської організації. В 2001р. вперше у Дніпропетровську проведено Всеукраїнську науково – практичну конференцію “Українська та світова музична культура: минуле, сьогодення, майбутнє”, в якій взяли участь молоді музикознавці і композитори, представники мистецьких учбових закладів із 16 міст України (автор проекту – А.К.Поставна).

З 2002 року організацію очолювала Аріадна Костянтинівна Поставна, кандидат мистецтвознавства, засл. працівник культури України, добре знана в Дніпропетровську й в Україні музикознавець. В січні 2008 року А.Поставна раптово піщла з життя. Зараз Дніпропетровську організацію очолює композитор Олександр Нежигай. 

 В обласному центрі стали традиційними щорічні мистецькі заходи - фестиваль творчості композиторів Придніпров"я “Дніпровські зорі” (2002, 2003, 2004, 2005,2006) та обласний фестиваль творчості учнів шкіл естетичного виховання “Дніпрова пісня” (1996 - 2006). З 2002 року розпочато видання творів дніпропетровських композиторів та збірки музикознавчих статей “Музикознавство Дніпропетровщини” (Випуски 1, 2, 3., 2002 – 2004р.р.), з 2005 р. – “Музикознавча думка Дніпропетровщини”.

Визначними подіями в житті організації стало святкування у 2002 році 100-річчя з дня народження А.Я.Штогаренка та 25-річчя діяльності Дніпропетровської композиторської організації. На ювілейні урочистості були запрошені почесні гості – Л.В.Дичко, Т.С.Невінчана, Г.М.Сасько, Р.О.Лисенко. Відбулися чотири концерти:

    - урочистий концерт в залі академічного театру опери та балету, в якому прийняли участь солісти, хор, оркестр, балет Дніпропетровського академічного театру опери та балету, симфонічний оркестр обласної філармонії;

    - камерний концерт в Будинку органної та камерної музики;

    - хоровий концерт, в якому прийняли участь хори Дніпропетровського та Криворізького музичних училищ;

    - концерт композиторів – студентів ВНЗів України, випускників музичних училищ Дніпропетровської області,

    - майстер–клас композитора Г.М.Саська.

Дніпропетровська організація НСКУ разом з управлінням культури облдержадміністрації на честь ювілею А.Я.Штогаренка встановили обласну премію “За особистий внесок у розвиток дніпропетровської композиторської школи”. Лауреатами премії стали: в номінацї “Композитор” – В.С.Мужчиль, В.М.Мартинюк, В.М.Ракитянський.; в номінації “Музикознавець” – І.М.Рябцева, Т.Л.Шупова; в номінації “Виконавець” – О.Ю.Гетало, О.П.Пучкова, В.Я.Таран, М.О.Шпак.

З кожним роком Дніпропетровська організація розширює своє творче коло. За період з грудня 2001 по 2005 рік до її складу прийняті композитори – Володимир Скуратовський, Микола Іванов, Олександр Дмитрук, Ганна Хазова, Дмитро Савенко та музикознавці – Ірина Рябцева, Світлана Щитова, Наталія Тарасова. В грудні 2002 року до складу Дніпропетровської організації перейшли члени НСКУ композитори Запоріжжя – Наталія Боєва, Микола Попов, Вадим Симонов. (Зараз утворено окремий осередок НСКУ в Запоріжжі).

Щорічно в містах Дніпропетровську, Запоріжжі, Дніпродзержинську відбуваються авторські концерти композиторів В.Мартинюк (2002, 2004, 2005), Н.Боєвої – (2002), М.Попова (2003), В.Скуратовського (2002, 2005, 2006), О.Нежигая (2004). 

Музикознавці Дніпропетровської організації приймають участь у регіональних, Всеукраїнських та міжнародних науково-практичних конференціях, проводять активну популяризаторську роботу. Понад десять років тривала творча співпраця А.Поставної з камерним оркестром ім. Г.Логвіна “Пори року” по проведенню циклу лекцій-концертів для студентів і викладачів ВНЗів міста Дніпропетровська та для учнів гімназії № 136 Самарського району. Мистецькі події в житті організації висвітлюють на сторінках місцевої, обласної преси, на обласному радіо й телебаченні музикознавці І.Рябцева, Н.Тарасова, С.Щитова. З 2003 року І.Рябцева - член творчої ради літературно-художнього альманаху “Свічадо”, постійна ведуча рубрики “Мистецькі обрії Придніпров’я”.

На базі композиторської організації працює творча майстерня молодих композиторів і музикознавців, проводяться прослуховування молодих композиторів. Студенти музичного училища класу композиції В.Мартинюк приймали участь у міжнародному конкурсі “Срібний дзвін” (2003, м.Ужгород) – Болдирєва А. (І місце); у ІV Всеукраїнському фестивалі – конкурсі “І струни Лисенка живії…” (2004, м. Полтава) – Болдирєва А. (ІІ місце), Бєднік Ю. (ІІІ місце).

 

Нові творчі обрії обіцяє відкриття Дніпропетровської муніципальної консерваторії ім. М.Глінки, яку очолює відданий своїй справі музикант - заслужений діяч мистецтв України Ю.М.Новіков. Це і створення нових музичних колективів, і розширення концертної справи, і найголовніше - відкриття нових талантів, на які так багата земля Придніпров'я.

Ірина РЯБЦЕВА,
кандидат мистецтвознавства

 

 

Контакти:

ДНІПРОПЕТРОВСЬКА ОРГАНІЗАЦІЯ НСКУ

вул. Ливарна, 10, оф.103
49044,
м. Дніпропетровськ,
Україна

Тел. +38 (0562) 46-05-43

E-mail:scomposer@.ua.fm