НАЦІОНАЛЬНА СПІЛКА КОМПОЗИТОРІВ УКРАЇНИ

Новини

11.03.2024

ПРИВІТАННЯ КАРМЕЛЛІ ЦЕПКОЛЕНКО. Сердечно вітаємо нашу дорогу колегу, видатну українську композиторку, заслуженого діяча мистецтв України, професорку Кармеллу Цепколенко з визначною подією –  »»»



07.03.2024

Незважаючи на всі складнощі воєнного часу, до Правління НСКУ постійно продовжують надходити заяви від композиторів та музикознавців з проханням прийняти до лав Національної Спілки композиторів України. Нас радує ентузіазм молодих фахівців, які  »»»



03.03.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (лютий 2024). Українська сучасна музика різних жанрів у важкий військовий час продовжує виконувати свою патріотичну місію, залучаючи до скарбів національного мистецтва все ширші верстви слухачів як в Україні, так і за її межами. Вона звучить у багатьох концертних програмах на рівні з світовою класикою, що лише підкреслює її художню досконалість.  »»»



04.02.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (січень 2024 року). Розпочався Новий 2024 рік, в січні якого ми перетнули трагічний рубіж – 700-ий день підступного нападу російських загарбників на Україну. Однак не можна зламати дух свободи, який живе в кожному українці. Незалежно від того, воює він на передовій чи займається мирними професіями. Все одно ми всі на фронті, кожний на своєму, боремося за вільну Україну. Українське сучасне музичне мистецтво продовжує завойовувати  »»»



03.02.2024

Національна Спілка композиторів України, як і вся наша країна, понесла великі і важкі втрати під час підступної війни, розв’язаної російськими агресорами. На цьому тлі нині особливо зростає важливість поповнення Спілки новими силами – молодими талановитими композиторами та музикознавцями, готовими до боротьби на культурному  »»»



Всі новини »

ПРЕС-РЕЛІЗ ФЕСТИВАЛЮ МУЗИЧНІ ПРЕМ"ЄРИ СЕЗОНУ 2015








Прес-реліз

ХХV Міжнародного фестивалю

Київської організації

Національної спілки композиторів України

«Музичні прем’єри сезону-2015»



ПЛАН-КАЛЕНДАР ФЕСТИВАЛЮ

ПРОГРАМИ КОНЦЕРТІВ МПС-2015



 

За доброю традицією, яка склалася понад чверть століття тому, щовесни у Києві проходить широко знаний в Україні і світі Міжнародний фестиваль «Музичні прем’єри сезону». Його ініціатор – Київська організація Національної спілки композиторів, проведенню заходів сприяють Міністерство культури України, Департамент культури Київської міської державної адміністрації, численні державні та громадські організації і установи. Цього року ювілейний XXV Міжнародний фестиваль «Музичні прем’єри сезону» проводиться у рамках «Дня Києва» і, незважаючи на дуже непросте ситуацію у державі, Департамент культури столичної держадміністрації доклав максимальних зусиль, щоб створити належні умови для презентації кращих досягнень композиторів Києва, України та зарубіжних гостей.

Цього року з 24 травня по 1 червня на різних концертних майданчиках української столиці відбудеться 4 симфонічних, 7 хорових, 6 камерних концертів; відвідаємо в ці дні концерт переможців VІ Київського міського конкурсу «Українські композитори – дітям», концерти-презентації музичних видань, концерт творів композиторів-студентів та інші імпрези.

Цьогорічний фестиваль пропонує такі неординарні заходи, як ювілейний концерт-марафон електроакустичної музики до 10-річчя проекту EM-VISIA (31 травня), два концерти-презентації – видання «Композитор в зеркале современности» (у двох томах) музикознавця Ганни Луніної і видання «Спектри нової музики в Україні», що побачило світ у видавництві «Музична Україна» за підтримки Польського інституту в Києві (29 травня о 13 та 17 год. в Концертному залі Національної спілки композиторів України, вул. Пушкінська, 32) та монографічний концерт-портрет «Композитор Володимир Рунчак» Хору імені В’ячеслава Палкіна Харківської обласної філармонії (зал Національної академії мистецтв України, вул. Воровського, 20; художній керівник і диригент Андрій Сиротенко).

Традиційно на концертах фестивалю звучатиме чимало хорової музики, яку представлять Муніципальний камерний хор «Київ» (художній керівник і диригент Микола Гобдич; 2 концерти), Академічний муніципальний хор «Хрещатик» (художній керівник і диригент Павло Струць; 2 концерти), вокальний ансамбль «Покров» (регент Олена Радько; 24 травня о 14.00 у Трапезному храмі Києво-Печерської Свято-Успенської Лаври), а також хор хлопчиків Мукачівської хорової школи (художній керівник і головний диригент Володимир Волонтир; 27 травня о 19-00 в Малому залі НМАУ ім. П. І. Чайковського).

Три із чотирьох симфонічних концертів фестивалю – 25, 29 та 30 травня – є плановими філармонічними заходами (квитки можна придбати у касах та на сайті Національної філармонії України). Вони презентують ряд прем’єрних виконань творів українських майстрів. Це Концерт для альта з оркестром М. Скорика (солістка Валентина Пришляк, Україна – Швейцарія) та Симфонія № 8 В. Сильвестрова (25 травня в Національній філармонії України у виконанні Національного заслуженого академічного симфонічного оркестру України; художній керівник і головний диригент – Володимир Сіренко). 28 травня (також у Залі ім. М. Лисенка Національної філармонії України; вхід за запрошеннями) Заслужений симфонічний академічний оркестр Національної радіокомпанії України (художній керівник і головний диригент В. Шейко), Академічний хор ім. Платона Майбороди Національної радіокомпанії України (художній керівник і головний диригент Ю. Ткач), дует «Правиця» й ряд солістів винесуть на суд публіки виконання низки творів молодих авторів В. Гаврик, В. Антонюка, О. Родіна, І. Небесного й одного з патріархів сучасної української музики Левка Колодуба. А вже наступного вечора у тому самому залі о 19 годині Академічний симфонічний оркестр Національної філармонії України (диригент Володимир Протасов) і Академічний хор ім. П. Майбороди Національної радіокомпанії України виконають увертюру «Гебріди» Ф. Мендельсона, одну з візитівок сучасної вітчизняної класики – «Чотири українські пісні» для мішаного хору та симфонічного оркестру Л. Грабовського і твори А. Шнітке (Концерт для альта з оркестром і Гоголь-сюїту). 

 

В програмі четвертого концерту симфонічної музики, що відбудеться у переддень «Дня Києва» (30 травня о 19-00; Національний заслужений академічний симфонічний оркестр України, диригент Роман Ревакович; Національна заслужена академічна хорова капела України «ДУМКА», художній керівник і головний диригент Євген Савчук, солісти Наталка Половинка, Олена Нагорна та Станіслав Бадрак) будуть виконані твори Б. Фроляк (Симфонія-реквієм для мішаного хору, солістів та симфонічного оркестру на вірші Тараса Шевченка), І. Щербакова (Патріотична пісня, або Unanswered “Warum?”), Лорена Кайзера із США («Ерос») та композитора з Польщі Томаша Опалка (Симфонія № 2 «Еmerge»). Усі твори прозвучать у Києві уперше, хоч три останні вже отримали схвальну оцінку слухачів (композиція І. Щербакова, що прозвучить у новій редакції, була написана на замовлення Люблінської філармонії і там уперше виконана; «Ерос» Л. Кайзера був виконаний на XXIX фестивалі нової музики «Московська осінь», твір, що також прозвучить у новій розширеній редакції, компонувався як музичне приношення до 75-річчя Кшиштофа Пендерецького; симфонія Т. Опалка вперше прозвучала у Польщі). До слова, цей концерт організовано за підтримки наших польських партнерів – фундації Pro Musica Viva, Інституту Адама Міцкевича та об’єднання ZAiKS. Також відома польська композиторка Лідія Зелінська (Познань) є гостем цьогорічного фестивалю і візьме участь у концерті-марафоні електроакустичної музики EM-VISIA, де прозвучсать також твори А. Загайкевич (Україна), М. Фрідман (Польща), Джино Фавотті (Франція), Панайотіса Кокораса (Греція/США), Олексія Ретинського (Україна/Австрія) та Ujif_notfound [UN2114] (Росія/Україна). Ця імпреза відбудеться в концертному залі Національноїи спілки архітекторів України (вул. Б. Грінченка,7) за підтримки Польського інституту в Києві, Концертної агенції УХО, Асоціації електроакустичної музики при Національній спілці композиторів України.

Насиченими будуть також програми камерних концертів. Так 26 травня почуємо інструментальні твори В. Кирейка, М. Шуха, А. Леонової, В. Атаманчука та С.Ярунського (о 16 год., Концертний зал НСКУ). У той самий день у Малому залі НМАУ ім. П. І. Чайковського о 19 год. відбудеться Концерт пам’яті Бориса Лятошинського (ансамбль солістів «Київська камерата» презентуватиме «Український квінтет» Б. Лятошинського, «Квінтет пам’яті Бориса Лятошинського» В. Сильвестрова та «Музику для скрипки, альта, віолончелі і фортепіано» Є. Станковича). Наступного дня о 16-00 год. будуть виконані камерні композиції В. Шумейка, В. Пилипчака, В. Степурка, П. Колпакова, С. Крутикова, В. Губи та І. Тараненка (Концертний зал НСК України). В суботу, 30 травня о 13-00 год. Камерний хор «Київ» у Свято-Михайлівському Золотоверхому Соборі виконає хоровий цикл В. Польової «Світлі піснеспіви. Посвята Небесній сотні», а о 14-00 у Концертному залі НСКУ в ході відзначення «Дня Києва» відбудеться концерт Національного ансамблю солістів України «Київська камерата» (диригент О. Марінченко), де будуть виконані твори Ю. Бабенка, Ж. Колодуб, О. Шимка, Ю. Гомельської, Лесі Дичко, В. Степурка та Л. Юріної. А вже о 16 годині хор «Хрещатик» виступатиме у залі НАМ України: прозвучать композиції Ю. Бабенка, М. Полоза, В. Гайдука, Б. Працюк, С. Острової, Є. Льонка, М. Шуха, І. Карабиця-Т. Іваницької, Г. Гав рилець та Лесі Дичко.

В неділю 31 травня, у «День Києва» о 12-00 слухачів запросить концерт переможців VI Київського міського конкурсу «Українські композитори – дітям» (концертний зал Національної спілки композиторів України; куратори проекту – Жанна та Оксана Колодуб), а о 14-00 у Свято-Михайлівському Золотоверхому соборі Камерний хор «Київ» представить програму духовних творів українських авторів С. Дехтяревського, Г. Левицького, М. Вербицького, В. Степурка та В. Сильвестрова.

У день завершення фестивалю хор «Хрещатик» представить програму з творів студентів-композиторів Національної музичної академії України ім. П. І. Чайковського.




Отже, щиро запрошуємо на заходи ХХV Міжнародного фестивалю «Музичні прем’єри сезону»!

На планові філармонічні концерти та концерт електроакустичної музики вхід за квитками, на решту концертів – вхід вільний.

Прес-конференція відбудеться 22 травня о 15.00 год. у Концертному залі Київської організації Національної спілки композиторів України.

 


ПЛАН-КАЛЕНДАР ФЕСТИВАЛЮ

ПРОГРАМИ КОНЦЕРТІВ МПС-2015