НАЦІОНАЛЬНА СПІЛКА КОМПОЗИТОРІВ УКРАЇНИ

Новини

11.03.2024

ПРИВІТАННЯ КАРМЕЛЛІ ЦЕПКОЛЕНКО. Сердечно вітаємо нашу дорогу колегу, видатну українську композиторку, заслуженого діяча мистецтв України, професорку Кармеллу Цепколенко з визначною подією –  »»»



07.03.2024

Незважаючи на всі складнощі воєнного часу, до Правління НСКУ постійно продовжують надходити заяви від композиторів та музикознавців з проханням прийняти до лав Національної Спілки композиторів України. Нас радує ентузіазм молодих фахівців, які  »»»



03.03.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (лютий 2024). Українська сучасна музика різних жанрів у важкий військовий час продовжує виконувати свою патріотичну місію, залучаючи до скарбів національного мистецтва все ширші верстви слухачів як в Україні, так і за її межами. Вона звучить у багатьох концертних програмах на рівні з світовою класикою, що лише підкреслює її художню досконалість.  »»»



04.02.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (січень 2024 року). Розпочався Новий 2024 рік, в січні якого ми перетнули трагічний рубіж – 700-ий день підступного нападу російських загарбників на Україну. Однак не можна зламати дух свободи, який живе в кожному українці. Незалежно від того, воює він на передовій чи займається мирними професіями. Все одно ми всі на фронті, кожний на своєму, боремося за вільну Україну. Українське сучасне музичне мистецтво продовжує завойовувати  »»»



03.02.2024

Національна Спілка композиторів України, як і вся наша країна, понесла великі і важкі втрати під час підступної війни, розв’язаної російськими агресорами. На цьому тлі нині особливо зростає важливість поповнення Спілки новими силами – молодими талановитими композиторами та музикознавцями, готовими до боротьби на культурному  »»»



Всі новини »

НОВИНИ

18.05.2017




«СУЗІР’Я ТАЛАНТІВ ЗАПОРІЖЖЯ»



Вже п’ятий рік поспіль в теплі травневі дні поціновувачі високого мистецтва Запоріжжя отримують королівський подарунок – творчий звіт Запорізької філії Національної Спілки композиторів України. 

Концертна програма  «Композитори Запоріжжя запрошують…»,  що відбулась 5 травня у концертному залі ім. М.І.Глінки, - плід спільної праці академічного симфонічного оркестру обласної філармонії під керуванням народного артиста України В’ячеслава Реді і талановитих запорізьких авторів.

«Головна мета концертів полягає в тому, щоб дати можливість нашим композиторам продемонструвати землякам свої творчі напрацювання, - поділився з газетою «Запоріжжя Вечірнє» В’ячеслав Редя. – Для автора почути свій опус –  великий стимул. Створюючи будь-який твір, вони завжди впевненні , що він прозвучить. А для артистів оркестру і мене особисто це іще одна можливість відкрити для себе щось нове. Дуже важливо, щоб нова музика отримала путівку в життя. Це непроста робота, але я радий, що оркестр відноситься до неї з розумінням і величезним ентузіазмом.» В тому, що слова Маестро повністю відповідають істині, слухачі переконалися дуже скоро.

Відкрився  концерт трьома новими творами відомого запорізького композитора, заслуженого діяча мистецтв України Наталії Боєвої. Два прекрасних романси на вірші Івана Франко виконала заслужена артистка України Інна ГАПОН. Справжньою прикрасою дії стала «Елегія» для альта та симфонічного оркестру на тему української народної пісні «Ніч яка місячна» з блискучим соло Ігоря ГОРСЬКОГО.

Романси поповнили список спільних творчих вдач композитора та симфонічного оркестру, а слухачі кожен з них сприймали на «ура».

Ігор ГОРСЬКИЙ,альт

Незабутній вечір продовжив новий твір заслуженого діяча мистецтв України Миколи Попова на вірші поета Петра В’яземського «Любить. Молиться. Петь. Святое назначенье души…». Родзинкою цього номеру стало його витончене виконання жіночим  хором  вокального та теоретичного відділень Запорізького музичного училища ім. П.І.Майбороди (керівник – Катерина Скнар).

Два  нових твори  Ганни Хазової були зустрінуті тривалими оплесками –  «Весняні казки» для бандури та симфонічного оркестру (солістка – заслужена артистка України Ольга БЕЖЕНАР)  та романс «Уздовж вулиці ходжу» (соліст – Олександр ФІЛІППОВ).
«Сьогодні практично ніхто з композиторів не пише для бандури та оркестру, – розповідає бандуристка, художній керівник філармонії  Ольга Беженар. – Тим ціннішим була для мене можливість продемонструвати твір Ганни Хазової. Цей досвід незабутній для мене!»

«…ніколи раніше не писала для бандури. Щаслива тим, що перший досвід  виявився вдалим!» (Г.Хазова).

«Вважаю творчість Ганни Хазової в ряду авангарду сучасної музики України. Кожний її твір глибокий та високопрофесійний як за задумом, так і за втіленням.» (Н. Боєва).



Гість запорізьких композиторів -  професор Національної музичної Академії України, лауреат премії ім. Л.М.Ревуцького, Б.М.Лятошинського та С. Прокоф’єва, композитор Іван ТАРАНЕНКО подарував слухачам чотири своїх твори, які  були сприйняті великими оплесками. Глибока фольклорна спрямованість та сучасність музичної мови композитора, блискучі природні здібності піаніста, - якості, які  жодного слухача не залишили байдужім. 

Фантазія для фортепіано з  оркестром Дмитра Савенка – фінал  концерту.

«Ця музика про час та людину. Коли я писав Фантазію,  дуже сподівався, що її  буде виконувати саме піаніст Валентин Рукомойников. Його батько – відомий саксофоніст Олександр Рукомойников, - мій друг. Ми колись вчилися разом. Знаю Валентина все життя, як музикант він формувався на моїх очах. Він дуже тонко відчув твір, зумів передати все, що я закладав в музику…» (Д. Савенко).

 Варто сказати, що цей твір нікого не залишив байдужім, і, без перебільшення, справив фурор. Багато в чому, завдяки бездоганній грі соліста -  ще одного столичного гостя, аспіранта Національної музичної Академії України, піаніста Валентина РУКОМОЙНИКОВА. 

Свято музики відбулося. За нові враження та   натхнення від нього композитори, солісти та слухачі висловлюють велику подяку колективу академічного симфонічного оркестру, головному диригенту – народному артисту України В’ячеславу Реді, генеральному директору обласної філармонії – заслуженому працівнику культури України Ірині Конаревій. До речі, у різні роки у програмах запорізьких митців лунали твори уславлених композиторів – Мирослава Скорика, Олександра Костіна, Юрія Шевченко, Василя Медвідь (США).

Олег ВАЛИК
Редактор газети «Запоріжжя Вечірнє»
Опубліковано:№19 (499) від 11 травня 2017 року