НАЦІОНАЛЬНА СПІЛКА КОМПОЗИТОРІВ УКРАЇНИ

Новини

16.04.2024

ОБ"ЄДНАННЯ КОЛЕКТИВНОГО УПРАВЛІННЯ (ОКУ) "ОБЕРІГ" ЗАПРОШУЄ композиторів до співпраці з охорони авторських прав. »»»



03.04.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (березень 2024). Разом з усією нашою країною в складних умовах воєнного часу українські композитори невтомно продовжують свій шлях до перемоги. Шлях цей складний, сповнений важких втрат, про які ми завжди пам’ятаємо, але й не здаємося, завойовуючи все нові рубежі на мистецькому фронті. В березневі дні вся музична громадськість України згадувала  »»»



11.03.2024

ПРИВІТАННЯ КАРМЕЛЛІ ЦЕПКОЛЕНКО. Сердечно вітаємо нашу дорогу колегу, видатну українську композиторку, заслуженого діяча мистецтв України, професорку Кармеллу Цепколенко з визначною подією –  »»»



07.03.2024

Незважаючи на всі складнощі воєнного часу, до Правління НСКУ постійно продовжують надходити заяви від композиторів та музикознавців з проханням прийняти до лав Національної Спілки композиторів України. Нас радує ентузіазм молодих фахівців, які  »»»



03.03.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (лютий 2024). Українська сучасна музика різних жанрів у важкий військовий час продовжує виконувати свою патріотичну місію, залучаючи до скарбів національного мистецтва все ширші верстви слухачів як в Україні, так і за її межами. Вона звучить у багатьох концертних програмах на рівні з світовою класикою, що лише підкреслює її художню досконалість.  »»»



Всі новини »

НОВИНИ

18.01.2012



Трьома новими іменами поповнився список лауреатів премій, заснованих на честь класиків української музики ХХ століття Бориса Лятошинського і Михайла Вериківського. Їх вручають від імені Міністерства культури України та Національної Спілки композиторів України, які є співзасновниками цих престижних музичних відзнак. Нагородження відбувалося, за традицією, в квартирі Бориса Лятошинського, де і досі витає його дух, і де завжди відчуваєш себе бажаним гостем. У колі колег і запрошених церемонію, що радше нагадувала домашню гостину, проводили заступник міністра культури Тимофій Кохан та голови журі обох конкурсів - Мирослав Скорик і Марина Черкашина-Губаренко.

Іван НЕБЕСНИЙ, Ігор ЩЕРБАКОВ, Тимофій КОХАНЦьогоріч звання лауреата премії імені Бориса Лятошинського отримали львів"янин Олександр Козаренко і Володимир Зубицький, який вже понад 15 років живе і працює в Італії.
В галузі театрально-сценічної музики премію імені Михайла Вериківського (її присуджують раз на два роки) одержав київський композитор Іван Небесний за мюзикл "Тарас Бульба". Адже Михайло Вериківський відомий, насамперед, як автор опер "Наймичка", "Сотник", "Вій", "Втікачі" і першого українського балету "Пан Каньовський". Нині ж ім"я Михайла Вериківського, на жаль,відоме хіба що тим, хто цікавиться історією української культури.
       

Засновник української професійної музики і національної композиторської школи ХХ століття, Борис Лятошинський мав би стати тим, ким є для світової музики угорець Бела Барток чи поляк Кароль Шимановський. Але на відміну від їх творчості, музика Бориса Лятошинського майже невідома навіть на його Батьківщині, яка завинила мистецтву замовчуванням шедеврів українського композитора. Хоч і намагаються наші музиканти розкрити багатющий світ його творчості. Маю на увазі, насамперед,  Національний симфонічний оркестр під орудою Володимира Сіренка, який нещодавно приголомшив виконанням усіх симфоній Лятошинського. (На цю мистецьку подію відгукнулася лише газета "День".) Проте, це тільки поодинокі приклади. І справа тут не у так званому комплексі меншовартості а, на жаль, в уже традиційній відсутності формування державного попиту на українську культуру, у небажанні усвідомити її унікальність і художню цінність.

"Іменем Лятошинського ми вже прописалися в історії світової музики ХХ століття", - зауважив Олександр Козаренко під час нагородження, додавши: "Для мене символічно, що я отримую премію імені геніального українського композитора  рівно 30 років потому, як почав заповнювати нотні аркуші своїми творами. І маю сьогодні велику честь прийняти її з рук мого вчителя Мирослава Скорика." Мирослав СКОРИК та Олександр КОЗАРЕНКОЯк музичне приношення, Олександр Козаренко зіграв на роялі, за яким працював Борис Лятошинський, його прелюдії. Адже Олександр закінчив Київську консерваторію як композитор і як піаніст і є справжнім майстром фортепіанної гри.

Усі троє лауреатів - особистості надзвичайно яскраві й абсолютно різні. Пошуки нових звукових світів ліричної музики Івана Небесного, глибока філософія і пристрасний вислів Олександра Козаренка, вибухова енергетика і високовольтні музичні образи Володимира Зубицького захоплюють і викликають подив силою таланту і професійною майстерністю. От тільки б звучала їх музика частіше і скрізь!

Усі троє виявилися учнями Мирослава Скорика, який, поза сумніву, теж відчував себе причетним до свята новонароджених лауреатів.


Леся Олійник