НАЦІОНАЛЬНА СПІЛКА КОМПОЗИТОРІВ УКРАЇНИ

Новини

16.04.2024

ОБ"ЄДНАННЯ КОЛЕКТИВНОГО УПРАВЛІННЯ (ОКУ) "ОБЕРІГ" ЗАПРОШУЄ композиторів до співпраці з охорони авторських прав. »»»



03.04.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (березень 2024). Разом з усією нашою країною в складних умовах воєнного часу українські композитори невтомно продовжують свій шлях до перемоги. Шлях цей складний, сповнений важких втрат, про які ми завжди пам’ятаємо, але й не здаємося, завойовуючи все нові рубежі на мистецькому фронті. В березневі дні вся музична громадськість України згадувала  »»»



11.03.2024

ПРИВІТАННЯ КАРМЕЛЛІ ЦЕПКОЛЕНКО. Сердечно вітаємо нашу дорогу колегу, видатну українську композиторку, заслуженого діяча мистецтв України, професорку Кармеллу Цепколенко з визначною подією –  »»»



07.03.2024

Незважаючи на всі складнощі воєнного часу, до Правління НСКУ постійно продовжують надходити заяви від композиторів та музикознавців з проханням прийняти до лав Національної Спілки композиторів України. Нас радує ентузіазм молодих фахівців, які  »»»



03.03.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (лютий 2024). Українська сучасна музика різних жанрів у важкий військовий час продовжує виконувати свою патріотичну місію, залучаючи до скарбів національного мистецтва все ширші верстви слухачів як в Україні, так і за її межами. Вона звучить у багатьох концертних програмах на рівні з світовою класикою, що лише підкреслює її художню досконалість.  »»»



Всі новини »

НОВИНИ

28.12.2011



РІК С.С.ПРОКОФ"ЄВА НА ДОНЕЧЧИНІ (огляд подій мистецького життя)



НОВІ ЛАУРЕАТИ ПРЕМІЇ імені СЕРГІЯ ПРОКОФ'ЄВА


2011 рік на Донеччині був оголошений Роком С.С. Прокоф'єва - 23 квітня святкувалася 120-та річниця від дня народження видатного композитора. Поряд з багатьма концертами, акціями, науковими конференціями, творчими проектами та заходами, присвяченими цій події, слід відзначити і таку важливу новину - в 2011 році на Донеччині було відновлено присудження Обласної премії імені С.С. Прокоф'єва.

Приємно згадати, що у 1991 році, коли відзначалося 100-річчя Сергія Прокоф'єва і коли цю премію було засновано, серед самих перших лауреатів у номінації "композиція" були донецькі композитори Євген Мілка та Михайло Шух. Пізніше премія присуджувалася композиторам Олександру Некрасову (1992), Володимиру Стеценку (1996), а у номінації "виконавство" за поданням Донецької композиторської організації - камерному оркестру "Лик домер" та його художньому керівнику, заслуженому артисту України композитору Валерію Івку (1997). Потім присудження премії було, на жаль, призупинено.

І ось, в "Рік Прокоф'єва на Донеччині", премію імені великого походженця землі донецької відновлено. У номінації "композиція" лауреатом премії 2011 року став Олександр Рудянський за видані збірки його творів останніх років: "Концертіно для віолончелі з оркестром" (видано у 2009 році), "П'єси для фортепіано" (видано у 2010 році) та "Романси і пісні для голосу і фортепіано" (видано у 2011 році). У номінації "музикознавство" премію присуджено Тетяні Туковій за досягнення саме в музикознавчій галузі.

Вручення премій та нагородження лауреатів відбулося 2 грудня у Донецькому Національному театрі опери і балету імені А.Б. Солов'яненка на урочистому закритті "Року С.С. Прокоф'єва на Донеччині".


Данина композиторської молоді С.С. Прокоф'єву


27 листопада 2011 року у Донецьку відбулися ІІ тур і заключний концерт Регіонального конкурсу на кращий камерний твір, присвячений 120-річчю С.С. Прокоф'єва, які слід віднести до важливих подій "Року С.Прокоф'єва на Донеччині".

Конкурс було організовано Донецькою організацією Національної Спілки композиторів України, Донецькою державною музичною академією ім. С.С. Прокоф'єва та кафедрою композиції і сучасних музичних технологій ДДМА. Конкурс проводився з 10 травня по 27 листопада 2011 р. серед студентів вищих навчальних закладів, учнів музичних училищ і середніх спеціальних шкіл Донецької, Запорізької та Луганської областей. Проводився конкурс під девізами, і тільки після ІІ тура було названо імена переможців, визначених журі, до складу якого увійшли пофесори, завідувач кафедри О.М. Рудянський (голова журі), ректор академії О.В. Скрипник, голова ДО НСКУ С.О. Мамонов, проректор академії Т.В. Тукова, О.І. Некрасов та старший викладач Є.В. Петриченко.

Переможцями в І категорії (учні музичних училищ та музичних шкіл) стали: Єгельський Святослав, учень 10 класу Донецької обласної спеціалізованої музичної школи-інтернату для обдарованих дітей (клас професора О.М. Рудянського) - І місце, Діана Аредо, учениця 11 класу Донецької обласної спеціалізованої музичної школи-інтернату для обдарованих дітей (клас професора О.М. Рудянського) - ІІ місце, Дворський Ярослав, випускник Маріупольського музичного училища - ІІІ місце.

Переможцями в ІІ категорії (студенти ВНЗ) стали: Горюнова Ольга, студентка ІІ курсу ДДМА ім. С.С. Прокоф'єва (клас професора О.В. Скрипника) - І місце, ІІ місце поділили магістр Суюнов Євген (клас професора С.О. Мамонова) і студент І курсу ДДМА ім. С.С. Прокоф'єва Дмитрієва Анастасія (клас професора О.М. Рудянського), ІІІ місце посіла Сигидіна Олена, студентка Луганського державного інституту культури і мистецтв (клас доцента С.П. Турнєєва).

Заохочувальні дипломи отримали учні Запорізького музичного училища Козиряцький Михайло, Миронов Артем, Палачова Катерина та студентка І курсу ДДМА ім. С.С. Прокоф'єва Таган Ярослава.

Почесними грамотами було нагороджено викладачів, які взяли активну участь у підготовці конкурсантів, а саме:
ГОРСЬКИЙ Валерій Михайлович, завідуючий теоретичним відділом Запорізького музичного училища імені П.І. Майбороди;
ПОПОВ Микола Інокентійович, заслужений діяч мистецтв України, завідуючий диригентсько-хоровим відділом Запорізького музичного училища імені П.І. Майбороди, член НСКУ;
ТУРНЄЄВ Сергій Петрович, заслужений діяч мистецтв України, декан факультету музичного мистецтва, завідувач кафедри теорії та історії музики Луганського державного інституту культури і мистецтв, член НСКУ, голова Луганського осередку НСКУ.

(Інф.НСКУ)