НАЦІОНАЛЬНА СПІЛКА КОМПОЗИТОРІВ УКРАЇНИ

Новини

16.04.2024

ОБ"ЄДНАННЯ КОЛЕКТИВНОГО УПРАВЛІННЯ (ОКУ) "ОБЕРІГ" ЗАПРОШУЄ композиторів до співпраці з охорони авторських прав. »»»



03.04.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (березень 2024). Разом з усією нашою країною в складних умовах воєнного часу українські композитори невтомно продовжують свій шлях до перемоги. Шлях цей складний, сповнений важких втрат, про які ми завжди пам’ятаємо, але й не здаємося, завойовуючи все нові рубежі на мистецькому фронті. В березневі дні вся музична громадськість України згадувала  »»»



11.03.2024

ПРИВІТАННЯ КАРМЕЛЛІ ЦЕПКОЛЕНКО. Сердечно вітаємо нашу дорогу колегу, видатну українську композиторку, заслуженого діяча мистецтв України, професорку Кармеллу Цепколенко з визначною подією –  »»»



07.03.2024

Незважаючи на всі складнощі воєнного часу, до Правління НСКУ постійно продовжують надходити заяви від композиторів та музикознавців з проханням прийняти до лав Національної Спілки композиторів України. Нас радує ентузіазм молодих фахівців, які  »»»



03.03.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (лютий 2024). Українська сучасна музика різних жанрів у важкий військовий час продовжує виконувати свою патріотичну місію, залучаючи до скарбів національного мистецтва все ширші верстви слухачів як в Україні, так і за її межами. Вона звучить у багатьох концертних програмах на рівні з світовою класикою, що лише підкреслює її художню досконалість.  »»»



Всі новини »

ТРУБНІКОВА ЛАРИСА МИКОЛАЇВНА

Музикознавець


Закінчила з відзнакою Харківський інститут мистецтв ім. І.П.Котляревського по класу професора Т.С.Кравцова у 1972 р.

З того ж часу працює на кафедрі теорії музики, з 2002 р. - професор кафедри культурології НЮАУ ім. Я.Мудрого і кафедри гармонії і поліфонії ХДУМ ім. І.П.Котляревського.

У 1991 р. захистила кандидатську дисертацію "Про підголосковість в українській музиці" на кафедрі теорії музики Московської державної консерваторії ім. П.І.Чайковського під керівництвом професора Мюллера Т.Ф.

Заслужений діяч мистецтв України, кандидат мистецтвознавства, професор кафедри культурології Національної юридичної академії України ім. Ярослава Мудрого, професор кафедри гармонії та поліфонії Харківського державного університету мистецтв ім. І.П.Котляревського.

Просвітник, науковець, педагог, ентузіаст відродження традицій української національної культури, музично-громадський діяч.

Член Всесвітнього рахманіновського товариства (президія у Лондоні); член Національної Спілки композиторів України (член правління Харківського відділення), член Національної всеукраїнської музичної спілки (член правління Харківського відділення).

Засновник, директор та художній керівник Міжнародного фестивалю "С.Рахманінов та українська культура" (щорічно проводиться з 1998 р.; державне авторське свідоцтво ПА №2449).
Засновник, генеральний директор, член журі Міжнародного конкурсу вокалістів ім. Івана Алчевського і конкурсу "Алчевський-дебют" (з 1999 р. - чотири конкурси; державне авторське свідоцтво ПА №2450).
Президент "Благодійного фонду на честь сім"ї Алчевських".
Науковий керівник Міжнародного симпозіуму "С.Рахманінов та українська культура" (Харків, 1998 р., 2005 р.).

В педагогічній діяльності спеціалізується в галузі викладання курсів "Української та зарубіжної культури", спеціальних курсів гармонії та сольфеджіо. Серед випускників по класу спеціального сольфеджіо вісім Народних артистів України, понад 30 Заслужених артистів України та Росії, лауреати Міжнародних і Національних конкурсів. Випускники з фаху "музикознавець" плідно працюють в Україні, Росії, Іспанії, Ізраїлю, США, Канаді.

Лауреат творчих премій в галузі культури та мистецтва: ім. О.Масельського Харківського облвиконкома (1999), Харківського міськвиконкома (2004).

Лектор вищої категорії. Автор, ведуча більш 300 теле-радіопередач (фонд телерадіо) та великої кількості статей з проблем культури та мистецтва.

Творчий доробок

Редактор-укладач збірок наукових статей "С.Рахманинов: на переломе столетий" (вип. І - Харків, "Майдан", 2004 р., вип. ІІ - Харків, "Майдан", 2005 р.).

Автор більш 40 наукових та науково-методичних робіт, серед яких фундаментальна праця "Український пісенний фольклор та композиторська творчість" (навчальний посібник для студентів вищих музичних навчальних закладів з грифом Міністерства освіти і науки України; вид. Харків, "Основа", 2003 р., 10 друк. арк.)
Книги про спадщину Алчевських: "Григорій Алчевський. Романси" (редактор-укладач, автор вступної статті; вид. Харків, "Майдан", 2004 р.); "Григорій Алчевський. Таблиці дихання" (редактор-укладач, автор вступної статті; вид. Харків, "Майдан", 2004 р.).

Інші наукові праці:
 
- Фольклорные истоки музыкального языка Третьей симфонии В.Губаренко // Композитор и фольклор. - ГМПИ им. Гнесиных. - М. - вып. 64.- 1984.
- Проблема многоголосия в обработках украинских народных песен Н.Леонтовича // Традиции и новаторство в современной музыке. - ГМПИ им. Гнесиных. - М., 1987.
- О подголосочности в музыке В.Бибика // Современные проблемы музыкально-исполнительского искусства. - ГМПИ им. Гнесиных. - М., 1988.
- Підголосковість у системі композиторського стилю // Музична Харківщина. Зб. наукових праць колективу авторів ХДІМ ім. І.П.Котляревського. - Харків, 1992.
- Яким бути сучасному сольфеджіо? //  Матеріали ювілейної науково-методичної конференції до 80-річчя ХДІМ. - Харків, 1997.
- Система "композитор і фольклор" та теорія підголосковості у вітчизняному музикознавстві // Актуальні проблеми музичного і театрального мистецтва: мистецтвознавство, педагогіка та виконавство. - Харків, 2000.
- Видатний співак Іван Олексійович Алчевський // Павло Кіндратович Луценко і сучасність. Матеріали міжнародної науково-практичної конференції. - Харків, 2001.
- До теорії підголосковості: підголосся, гетерофонія, поліфонія // Культура України. ХДАК. - Харків: Майдан, 2003.
- Российско-украинские культурные связи // С.Рахманинов: на переломе столетий. - Харьков, "Майдан", 2004.
- Подголосие украинской народной песни и подголосочность // С.Рахманинов: на переломе столетий, вып. 2 .- Харьков: Майдан, 2005.



Контакти:

Трубнікова Лариса Миколаївна
просп. Л.Свободи, 38-в, кв.99
Харків-202,
Україна
Тел.:(8-057) 336-66-49