НАЦІОНАЛЬНА СПІЛКА КОМПОЗИТОРІВ УКРАЇНИ

Новини

16.04.2024

ОБ"ЄДНАННЯ КОЛЕКТИВНОГО УПРАВЛІННЯ (ОКУ) "ОБЕРІГ" ЗАПРОШУЄ композиторів до співпраці з охорони авторських прав. »»»



03.04.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (березень 2024). Разом з усією нашою країною в складних умовах воєнного часу українські композитори невтомно продовжують свій шлях до перемоги. Шлях цей складний, сповнений важких втрат, про які ми завжди пам’ятаємо, але й не здаємося, завойовуючи все нові рубежі на мистецькому фронті. В березневі дні вся музична громадськість України згадувала  »»»



11.03.2024

ПРИВІТАННЯ КАРМЕЛЛІ ЦЕПКОЛЕНКО. Сердечно вітаємо нашу дорогу колегу, видатну українську композиторку, заслуженого діяча мистецтв України, професорку Кармеллу Цепколенко з визначною подією –  »»»



07.03.2024

Незважаючи на всі складнощі воєнного часу, до Правління НСКУ постійно продовжують надходити заяви від композиторів та музикознавців з проханням прийняти до лав Національної Спілки композиторів України. Нас радує ентузіазм молодих фахівців, які  »»»



03.03.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (лютий 2024). Українська сучасна музика різних жанрів у важкий військовий час продовжує виконувати свою патріотичну місію, залучаючи до скарбів національного мистецтва все ширші верстви слухачів як в Україні, так і за її межами. Вона звучить у багатьох концертних програмах на рівні з світовою класикою, що лише підкреслює її художню досконалість.  »»»



Всі новини »

НОВИНИ

20.12.2016




Фестиваль музики Геннадія Саська

     

Ювілей як урочисте пошанування особистості є важливим елементом життя людини. Це не лише своєрідне підсумування досягнень а, звичайно, і старт нових ідей. У житті й творчості відомого українського композитора, заслуженого діяча мистецтв України, лауреата Премії ім. В. Косенка і Мистецької премії «Київ» ім. Артемія Веделя – Геннадія Саська 2016 рік – ювілейний.  Святкові мистецькі заходи з нагоди 70-річчя від дня народження митця відбувалися 9 і 29 листопада 2016 року в Києві у Національному музеї Тараса Шевченка та Київській дитячій Академії мистецтв. 

     

Відзначення ж ювілею і вшанування композитора 15-17 листопада 2016 року стало справжньою культурною подією для кількох міст на Львівщині – Моршина, Стрия, Дрогобича і Трускавця. Цю акцію можна справедливо назвати «Фестивалем музики Геннадія Саська».

Ювілейні концерти відбулися у Стрию (музична школа ім.Остапа Нижанківського), У дитячій школі мистецтв ім. Романа Савицького (Трускавець), Інституті музичного мистецтва ДДПУ ім.І.Франка та Дрогобицькому музичному коледжі ім.В.Барвінського.

Під час концертів слухачів вражала багатогранність особистості митця та його творчості й діяльності як видавця нотної і музикознавчої літератури.

Геннадій Сасько застосовує широкий спектр стилістичних засобів: від класично-романтичного, імпресіоністичного до сучасного, має власні надбання у сфері мелодичних і ладо-гармонічних засобів, що і творить його індивідуальний стиль. Особливе місце в багатогранному мистецькому доробку (хорова, симфонічна, вокальна творчість, музика до кінофільмів і мультиплікаційних стрічок) композитора посідає фортепіанна музика, зокрема, дитяча. Вона особливо багата образами і презентує цікаві творчі знахідки, спрямовані на вирішення цих оригінальних художніх задумів. Г.Сасько є автором багатьох збірок, призначених для широкого кола учнів музичних шкіл, які часто залучаються до програм міжнародних і всеукраїнських фортепіанних змагань юних піаністів (серед них – Конкурс пам’яті В.Горовиця, Конкурс ім.М.Лисенка, Конкурс ім.В.Косенка, Конкурс ім.В.Барвінського, Конкурс ім.Н.Нижанківського), а також яскравих і масштабних концертних композицій. 

     

Чимало творів прозвучало і в ювілейних концертних програмах, а саме: композиції з дитячих фортепіанних циклів «Мозаїка», «Українські народні пісні у записах П. Тичини», «Граю джаз», «Граю джаз-2»; сюїта, присвячена 1500-річчю Києва «Відгомін століть», де у частинах циклу постають образи восьми  пам’ятників стародавньої культури Києва; «Фантазія» для фортепіано, в якій музична мова твору органічно поєднує архаїку давніх піснеспівів і новітні засоби музичної виразності, фактурне і гармонічне багатство інструментального викладу.  

     







Велике враження на учасників усіх зустрічей справляло живе спілкування з митцем, що додавало відповідальності й упевненості. Оскільки композитор є чудовим виконавцем власних фортепіанних творів, то й цього разу в програмі всіх ювілейних заходів прозвучала його музика у авторській інтерпретації, викликаючи захопливу реакцію слухачів.

Провіднику цих творчих зустрічей, музикознавцю, голові Дрогобицької організації Національної спілки композиторів України Володимиру Грабовському, юним виконавцям творів, їхнім педагогам, усім хто сприяв у підготовці ювілейних заходів (Б.Кость, Р.Никифорів, У.Молчко, А.Вакс, С.Дацюк, Л.Філоненко, О.Яводчак, Г.Клепач, О.Німилович, Ю.Чумак, А.Мішаніна, О.Денис, Л.Садова, М.Бринич, І.Нич, О.Кіселичник) вдалося чудово організувати ювілейні концерти-зустрічі з відомими представниками сучасного музичного мистецтва України Геннадієм Саськом і Тамарою Невінчаною, які залишать в серцях усіх присутніх приємні спогади, бажання виконувати і слухати музику композитора Г.Саська, який вкладає чимало зусиль в розвиток українського музичного виховання, передаючи кожному юному виконавцеві часточку свого таланту і духовності.

Олександра Німилович,
доцент Дрогобицького державного педагогічного
університету імені Івана Франка, член НСКУ



Повну версію статті Олександри НІМИЛОВИЧ можна прочитати за посиланням:

  http://composersukraine.org/index.php?id=2774