НАЦІОНАЛЬНА СПІЛКА КОМПОЗИТОРІВ УКРАЇНИ

Новини

16.04.2024

ОБ"ЄДНАННЯ КОЛЕКТИВНОГО УПРАВЛІННЯ (ОКУ) "ОБЕРІГ" ЗАПРОШУЄ композиторів до співпраці з охорони авторських прав. »»»



03.04.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (березень 2024). Разом з усією нашою країною в складних умовах воєнного часу українські композитори невтомно продовжують свій шлях до перемоги. Шлях цей складний, сповнений важких втрат, про які ми завжди пам’ятаємо, але й не здаємося, завойовуючи все нові рубежі на мистецькому фронті. В березневі дні вся музична громадськість України згадувала  »»»



11.03.2024

ПРИВІТАННЯ КАРМЕЛЛІ ЦЕПКОЛЕНКО. Сердечно вітаємо нашу дорогу колегу, видатну українську композиторку, заслуженого діяча мистецтв України, професорку Кармеллу Цепколенко з визначною подією –  »»»



07.03.2024

Незважаючи на всі складнощі воєнного часу, до Правління НСКУ постійно продовжують надходити заяви від композиторів та музикознавців з проханням прийняти до лав Національної Спілки композиторів України. Нас радує ентузіазм молодих фахівців, які  »»»



03.03.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (лютий 2024). Українська сучасна музика різних жанрів у важкий військовий час продовжує виконувати свою патріотичну місію, залучаючи до скарбів національного мистецтва все ширші верстви слухачів як в Україні, так і за її межами. Вона звучить у багатьох концертних програмах на рівні з світовою класикою, що лише підкреслює її художню досконалість.  »»»



Всі новини »

ФЕСТИВАЛЬ МУЗИКИ ГЕННАДІЯ САСЬКА

Олександра Німилович,

доцент Дрогобицького державного педагогічного

університету імені Івана Франка,
член НСКУ

 

 
Фестиваль музики Геннадія Саська




Ювілей як  урочисте пошанування особистості є важливим елементом життя людини. Це не лише своєрідне підсумування досягнень а, звичайно, і старт нових ідей. У житті й творчості відомого українського композитора, заслуженого діяча мистецтв України, лауреата Премії ім. В. Косенка і Мистецької премії «Київ» ім. Артемія Веделя – Геннадія Саська 2016 рік – ювілейний. 

     

Народився композитор 20 жовтня 1946 року в Донецьку. Випускник Київської державної консерваторії ім.П.Чайковського, нині – Національної музичної академії України (факультет композиції, клас професора Л.Колодуба) Г.Сасько, крім творчої діяльності, працював редактором, завідувачем редакцією інструментальної музики спеціалізованого видавництва «Музична Україна» (1973-85), завідувачем музичною частиною Київського Молодіжного театру (1988-90), музичним редактором студії науково-популярних фільмів, заступником директора Центру музичної інформації Спілки композиторів України (1990-92), директором видавництва «Довіра» (1992-94), шеф-редактором книговидавничого центру «Посередник», а від 1994 і до сьогодні – директор спеціалізованого видавництва «Гроно», яке займається публікацією нот і книжок.

     

Святкові мистецькі заходи з нагоди 70-річчя від дня народження митця відбувалися 9 і 29 листопада 2016 року в Києві у Національному музеї Тараса Шевченка та Київській дитячій Академії мистецтв. 

     

Відзначення ж ювілею і вшанування композитора 15-17 листопада 2016 року стало справжньою культурною подією для кількох міст на Львівщині – Моршина, Стрия, Дрогобича і Трускавця. Цю акцію можна справедливо назвати «Фестивалем музики Геннадія Саська».

     

У Дрогобичі від 1997 року з ініціативи музикознавця, педагога, громадського діяча Володимира Грабовського був створений осередок Національної спілки композиторів України – перше в державі спілчанське ядро, засноване у місті обласного підпорядкування, однак, багатому на культурні надбання, з цікавою мистецькою спадщиною. Враховуючи те, що не кожне обласне місто може пишатися існуванням такого осередку, для Дрогобича це був напрочуд вдалий і сміливий крок, а мрії голови осередку Володимира Грабовського про те, щоб він став творчим центром, навколо якого гуртувались би мистецькі й освітянські установи, який би сприяв поширенню творчості композиторів стали реальними, плідними, насиченими, творчими й здійсненними. Саме у Дрогобичі від 1985 року, а згодом в рамках фестивалю української музики «Струни душі нашої» (від 1993 року), заснованого В.Грабовським, відбувались творчі звіти і авторські концерти видатних українських сучасних композиторів Леоніда Грабовського, Богдани Фільц, Лесі Дичко, Михайла Степаненка, Євгена Станковича, Мирослава Скорика, Віталія Годзяцького, Святослава Крутикова, Миколи Ластовецького, Юрія Сидоряка, Олександра Опанасюка, Юрія Решетара. 

     

Авторські концерти Геннадія Саська проходили у Франковому місті в 1997 і 2010 (концерт фортепіанної музики композитора у виконанні Юрія Глущенка) роках. Приїзд композитора ювілейного 2016 додав чимало приємних творчих несподіванок, прем’єр і вражень. Цього разу на запрошення В. Грабовського композитор завітав разом з дружиною, доктором філософії мистецтва, музично-громадським діячем Тамарою Невінчаною, яка упродовж тривалого часу на посаді відповідального секретаря Національної спілки композиторів України, ревно вболіваючи за українське музичне мистецтво, стала справжньою Берегинею цієї творчої спілки перед суворими реаліями сьогодення. 

     

Розпочалася мистецька подорож з відвідування унікального лікувально-реабілітаційного курорту Моршин, а перший концерт відбувся у Стрию в музичній школі ім. Остапа Нижанківського. Прозвучали фортепіанні й вокальні композиції Г.Саська у виконанні учнів школи. Гості мали нагоду побувати в музеях Остапа і Нестора Нижанківських та Степана Бандери.

     

Наступного дня на ювіляра чекав старовинний Дрогобич. Тут відбулося дві мистецькі події. Спершу, в педагогічному університеті ім. Івана Франка, Тамара Невінчана виступила з цікавою доповіддю про шляхи розвитку української музики: від давніх традицій до багатства і різноманіття течій і напрямків сучасності, про особливості творчого доробку найяскравіших представників сучасного українського музичного мистецтва, розвиток нової музики в Україні.
Концертну частину зустрічі продовжили студенти Інституту музичного мистецтва ДДПУ ім. І.Франка, виконавши імпровізації на теми джазових творів Г.Саська. Згодом естафету перехопив Дрогобицький музичний коледж ім. В.Барвінського, де відбувся концерт фортепіанної музики Г.Саська у виконанні студентів і викладачів коледжу. Старовинне засніжене місто захопило гостей своєю історією, неповторними краєвидами і зустрічами з вдячною публікою.

     

Третій, завершальний день «фестивалю» пройшов у неповторному бальнеологічному місті-курорті Трускавці. У дитячій школі мистецтв ім. Романа Савицького ювіляра вітали цікавою концертною програмою, складеною з фортепіанних творів композитора у виконанні учнів школи.

     

Під час концертів, слухачів вражала багатогранність особистості митця та його творчості й діяльності як видавця нотної і музикознавчої літератури. Геннадій Сасько застосовує широкий спектр стилістичних засобів: від класично-романтичного, імпресіоністичного до сучасного, має власні надбання у сфері мелодичних і ладо-гармонічних засобів, що і творить його індивідуальний стиль. Особливе місце в багатогранному мистецькому доробку (хорова, симфонічна, вокальна творчість, музика до кінофільмів і мультиплікаційних стрічок) композитора посідає фортепіанна музика, зокрема, дитяча. Вона особливо багата образами і презентує цікаві творчі знахідки, спрямовані на вирішення цих оригінальних художніх задумів. Г.Сасько є автором багатьох збірок, призначених для широкого кола учнів музичних шкіл, які часто залучаються до програм міжнародних і всеукраїнських фортепіанних змагань юних піаністів (серед них – Конкурс пам’яті В.Горовиця, Конкурс ім.М.Лисенка, Конкурс ім.В.Косенка, Конкурс ім.В.Барвінського, Конкурс ім.Н.Нижанківського), а також яскравих і масштабних концертних композицій. 

     

Власне, чимало творів прозвучало і в ювілейних концертних програмах, а саме: композиції з дитячих фортепіанних циклів «Мозаїка», «Українські народні пісні у записах П. Тичини», «Граю джаз», «Граю джаз-2»; сюїта, присвячена 1500-річчю Києва «Відгомін століть», де у частинах циклу постають образи восьми  пам’ятників стародавньої культури Києва; «Фантазія» для фортепіано, в якій музична мова твору органічно поєднує архаїку давніх піснеспівів і новітні засоби музичної виразності, фактурне і гармонічне багатство інструментального викладу.  

     

Велике враження на учасників усіх зустрічей справляло живе спілкування з митцем, що додавало відповідальності й упевненості. Оскільки композитор є чудовим виконавцем власних фортепіанних творів, то й цього разу в програмі всіх ювілейних заходів прозвучала його музика у авторській інтерпретації, викликаючи захопливу реакцію слухачів. У Стрию композитор грав окремі п’єси з циклів «Відгомін століть» і «Весняні барви», у Дрогобицькому педуніверситеті прозвучали джазові композиції, а в музичному коледжі відбулася прем’єра всього циклу «Весняні барви», який спочатку був написаний для клавесину, а згодом постав у редакції для фортепіано. У авторському виконанні цикл з шести п’єс зазвучав особливо колористично, багатотемброво, а звукобарвні переплетіння малювали враження композитора від оточуючого світу, весняного буяння природи.

Творча зустріч у Трускавці вирізнилася демонстрацією мультфільму «Капітошка», до якого написав музику Г.Сасько. Цікава мультиплікаційна картина про веселу краплинку чистого літнього дощу, яка своєю появою допомагає миттєво розпускатися квіткам, листочкам і травам, приносить веселощі та приязнь, припала до душі як наймолодшим виконавцям і слухачам, так і поважним шанувальникам творчості композитора.

     

Провіднику цих творчих зустрічей, музикознавцю, голові Дрогобицької організації Національної спілки композиторів України Володимиру Грабовському, юним виконавцям творів, їхнім педагогам, усім хто сприяв у підготовці ювілейних заходів (Б.Кость, Р.Никифорів, У.Молчко, А.Вакс, С.Дацюк, Л.Філоненко, О.Яводчак, Г.Клепач, О.Німилович, Ю.Чумак, А.Мішаніна, О.Денис, Л.Садова, М.Бринич, І.Нич, О.Кіселичник) вдалося чудово організувати ювілейні концерти-зустрічі з відомими представниками сучасного музичного мистецтва України Геннадієм Саськом і Тамарою Невінчаною, які залишать в серцях усіх присутніх приємні спогади, бажання виконувати і слухати музику композитора Г.Саська, який вкладає чимало зусиль і в розвиток українського музичного виховання, передаючи кожному юному виконавцеві часточку свого таланту і духовності. 

     

Хочеться побажати Ювілярові сили, віри, здоров’я, добра і впевненості, невичерпної енергії, нових ідей і здобутків у творчій діяльності й продовжувати дарувати слухачам приємні миті спілкування з його чудовим мистецтвом.