НАЦІОНАЛЬНА СПІЛКА КОМПОЗИТОРІВ УКРАЇНИ

Новини

16.04.2024

ОБ"ЄДНАННЯ КОЛЕКТИВНОГО УПРАВЛІННЯ (ОКУ) "ОБЕРІГ" ЗАПРОШУЄ композиторів до співпраці з охорони авторських прав. »»»



03.04.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (березень 2024). Разом з усією нашою країною в складних умовах воєнного часу українські композитори невтомно продовжують свій шлях до перемоги. Шлях цей складний, сповнений важких втрат, про які ми завжди пам’ятаємо, але й не здаємося, завойовуючи все нові рубежі на мистецькому фронті. В березневі дні вся музична громадськість України згадувала  »»»



11.03.2024

ПРИВІТАННЯ КАРМЕЛЛІ ЦЕПКОЛЕНКО. Сердечно вітаємо нашу дорогу колегу, видатну українську композиторку, заслуженого діяча мистецтв України, професорку Кармеллу Цепколенко з визначною подією –  »»»



07.03.2024

Незважаючи на всі складнощі воєнного часу, до Правління НСКУ постійно продовжують надходити заяви від композиторів та музикознавців з проханням прийняти до лав Національної Спілки композиторів України. Нас радує ентузіазм молодих фахівців, які  »»»



03.03.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (лютий 2024). Українська сучасна музика різних жанрів у важкий військовий час продовжує виконувати свою патріотичну місію, залучаючи до скарбів національного мистецтва все ширші верстви слухачів як в Україні, так і за її межами. Вона звучить у багатьох концертних програмах на рівні з світовою класикою, що лише підкреслює її художню досконалість.  »»»



Всі новини »

ЩИРИЦЯ ДМИТРО ОЛЕКСІЙОВИЧ




Композитор



Преса, відгуки | Opens internal link in current windowТворчий доробок | Твори МР3 (фрагменти) | Видання | Дискографія



Народився 15 липня 1976 р. у м. Києві у зовсім немузичній сім’ї: мати – Лідія Дмитрівна – математичний лінгвіст, а батько – Олексій Степанович – геолог. У віці 8-ми років Дмитро починає займатися музикою і вступає до Київської дитячої музичної школи № 5 імені Л. М. Ревуцького. Під час навчання у школі окрім обов’язкових предметів він також займався композицією у Михайла Івановича Чембержі. Тоді і з’явилися перші твори, переважно вокального жанру, зокрема «Колискова».

Протягом 1990-1994 років Дмитро навчався у Київському державному музичному училищі імені Р. М. Глієра на диригентсько-хоровому відділі (клас викладача Крилової Тетяни Вікторівни).

А продовжувати навчатися вирішує у Національному педагогічному університеті імені М. П. Драгоманова. Там він знайомиться з Михайлом Федоровичем Старицьким, композитором, який сприяє його подальшому творчому розвитку. У процесі занять з’являється бажання серйозно займатися композицією і вже з 1997 року він навчається на композиторському факультеті Національної музичної академії імені П. І. Чайковського у класі професора Євгена Федоровича Станковича, який закінчує 2001 р. Тоді молодий композитор став першим студентом Євгена Федоровича після його повернення із закордону.

     
У 2004 р. закінчив асистентуру-стажування (керівник проф. Станкович Є. Ф.), а в 2005 – аспірантуру (науковий керівник доцент Ковалінас Микола Анатолійович) Національної музичної академії України імені П. І. Чайковського. Свою наукову діяльність Дмитро Олексійович присвячує проблемам сучасної музики, зокрема, творчості Едґара Вареза. Він є автором низки публікацій, що присвячені заявленій тематиці. Серед них:

* Щириця Д. Індивідуальний стиль Едгара Вареза як втілення музично-естетичних поглядів композитора // Науковий вісник НМАУ. Вип. 38. Музичний стиль: теорія, історія, сучасність : Зб. статей. – К., 2004. – С. 207-214.

* Щириця Д. Пам’ять музичної форми як засіб збереження цілісності культури // Науковий вісник НМАУ. Вип. 48. Художня цілісність як феномен музичної творчості та виконавства: Зб. статей. – К., 2005. – С. 91-97.

* Щириця Д. О. Постать Е. Вареза у світлі проблеми традиції і новаторства // Музичне мистецтво: Зб. наукових статей. – Вип. 4. – Донецьк, 2004.  С. 7-15.

* Щириця Д. Ритм та формотворення в музиці Е. Вареза // Українське музикознавство (науково-метод. Зб.) – Вип. 35. – К., 2006. – С. 213-224.

   
З 2002 р. починає працювати в Інституті мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені М. Т. Рильського НАН України, а також працює на кафедрі композиції та інструментування у Національній музичній академії. Тут він веде клас композиції, викладає курс сольфеджіо та аналізу музичних творів (що адаптований до специфіки композиторської діяльності), читання партитур та інструментування.

     
У 2009 р. композитор здобуває стипендію за програмою польського уряду «Gaude Polonia», навчається у професора Александра Ласоня (Катовіце, Польща).

     
Коло інтересів митця не обмежуються музичними питаннями. Він також цікавиться східною філософією та традиціями східних культур.

     

Творчий доробок композитора складають переважно симфонічні, камерно-симфонічні та камерно-інструментальні твори.

     
Дмитро Олексійович брав участь у фестивалях «Музичні прем’єри сезону», «Київ Музик Фест», «Форум музики молодих» різних років. У 2013 р. він був учасником програми Спілки композиторів Литви «DAR» (Друскінінкай, Литва).

     
Його твори у різні роки виконували: Національний ансамбль солістів «Київська камерата» під керівництвом Валерія Матюхіна, Національний академічний естрадно-симфонічний оркестр України під орудою Миколи Лисенка, Національний академічний симфонічний оркестр України під керівництвом Володимира Сіренка.

     

     Олена Прокопова


Контакти:
ЩИРИЦЯ
Дмитро Олексійович


Київ-57,
просп. Перемоги, 58, кв. 7
Тел.: (044) 456-37-87

E-mail: dmitras@ukr.net