НАЦІОНАЛЬНА СПІЛКА КОМПОЗИТОРІВ УКРАЇНИ

Новини

16.04.2024

ОБ"ЄДНАННЯ КОЛЕКТИВНОГО УПРАВЛІННЯ (ОКУ) "ОБЕРІГ" ЗАПРОШУЄ композиторів до співпраці з охорони авторських прав. »»»



03.04.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (березень 2024). Разом з усією нашою країною в складних умовах воєнного часу українські композитори невтомно продовжують свій шлях до перемоги. Шлях цей складний, сповнений важких втрат, про які ми завжди пам’ятаємо, але й не здаємося, завойовуючи все нові рубежі на мистецькому фронті. В березневі дні вся музична громадськість України згадувала  »»»



11.03.2024

ПРИВІТАННЯ КАРМЕЛЛІ ЦЕПКОЛЕНКО. Сердечно вітаємо нашу дорогу колегу, видатну українську композиторку, заслуженого діяча мистецтв України, професорку Кармеллу Цепколенко з визначною подією –  »»»



07.03.2024

Незважаючи на всі складнощі воєнного часу, до Правління НСКУ постійно продовжують надходити заяви від композиторів та музикознавців з проханням прийняти до лав Національної Спілки композиторів України. Нас радує ентузіазм молодих фахівців, які  »»»



03.03.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (лютий 2024). Українська сучасна музика різних жанрів у важкий військовий час продовжує виконувати свою патріотичну місію, залучаючи до скарбів національного мистецтва все ширші верстви слухачів як в Україні, так і за її межами. Вона звучить у багатьох концертних програмах на рівні з світовою класикою, що лише підкреслює її художню досконалість.  »»»



Всі новини »

ЯКОВЧУК ОЛЕКСАНДР МИКОЛАЙОВИЧ




Композитор



Преса, відгуки | Творчий доробок | Твори МР3 (фрагменти) | Видання | Дискографія




Народився 21 травня 1952 року в селі Черче Смотрицького району Кам'янець - Подільської області (тепер Хмельницької) у родині службовців. (Батько Микола Антонович  - вчитель історії, мати Ганна Іванівна - лікар).

Олександр ЯКОВЧУКЗнайомство із музикою почалося з гри на трубі у шкільному духовому оркестрі. З 14 років починає вправлятися у грі на фортепіано з приватними вчителями у місті Кам'янець - Подільському.
У 1968 році  закінчує фортепіанне відділення Кам'янець - Подільської міської музичної школи та вступає на теоретичне відділення Хмельницького музичного училища. На першому курсі під впливом старших товаришів-студентів випробовує себе як композитор. Після закінчення 3-го курсу муз.училища їде прослуховуватися до Київської державної консерваторії ім. П.І. Чайковського на кафедру композиції, де отримує рекомендацію для вступу у консерваторію до закінчення муз. училища.

У 1971 році вступає на композиторський факультет Київської консерваторії, яку успішно закінчує у 1976 році, написавши оперу "Незабутнє" на власне лібрето за мотивами однойменної повісті О. Довженка. Пізніше, у 1977 році, ця опера була прийнята до постановки в Оперній студії Київської консерваторії.
З 1976 по 1979 роки працює редактором у відділі української музики на Республіканському радіо. З 1979 по 1983 роки - завідувач музичною частиною у новоcтвореному Київському Молодіжному театрі.
З 1983 року - на творчій роботі.

1990 року разом із сім'єю виїздить до Югославії, де у м. Нові Сад працює концертмейстером у місцевому оперному театрі, а також хормейстером у відомому сербському хорі "Светозар Марковіч". Відроджує хор "Барвінок" при українському мистецькому товаристві. Через 2 роки "Барвінок" стає лауреатом загальносербського фестивалю у м. Рума. У 1992 році у зв'язку із військовими подіями в Югославії повертається в Україну.

З 1992 по 1994 рік на творчій роботі. Фактично, у зв'язку з важкою економічною ситуацією в Україні, стає безробітним. Маючи на руках трьох малолітніх дітей, приймає рішення у пошуках роботи їхати до Канади. З 1994 по 2009 рік працює на різних посадах у музичних закладах м. Торонто. Член Ліги композиторів Канади та Канадського Музичного Центру з 1996 року. Голова жюрі з композиції на  "Kiwanis Music Festival", почесний президент "Etobicoke Music Festival".

У 2009 році повертається до Києва і починає працювати як педагог на кафедрі композиції Національної музичної академії України ім. П.І. Чайковського, де працює і на даний час.

Лауреат премії ім. М. Островського (1988)
Лауреат п'яти Всеукраїнських композиторських конкурсів
Лауреат Міжнародних композиторських конкурсів у Швейцарії (1992),
Бельгії (1994) та Німеччині (1996)

Автор опери, балету, ораторії, шістнадцяти кантат, п'яти симфоній, трьох симфонічних поем, семи інструментальних концертів, творів для естрадно - симфонічного оркестру та оркестру українських народних інструментів, великої кількості оригінальних хорових творів духовного та світського спрямування, двохсот п'ятидесяти обробок українських народних пісень для різних складів хорів a cappella, п'яти струнних квартетів, трьох сонат, значної кількості різноманітних камерних творів, серед яких видне місце посідає цикл концертних прелюдій та фуг для фортепіано, а також автор музики до театральних вистав та кінофільмів. Понад 160 творів композитора вийшли друком в Україні, Росії та Канаді. Випущено також десять авторських аудіо компакт - дисків та два відео. Більше двохсот композицій записано до фонду Національної радіокомпанії України з грифом "зберігати довічно". Музика композитора, без перебільшення, звучить сьогодні практично на усіх континентах земної кулі.

 

Офіційний сайт композитора:
http://www.alexanderjacobchuk.ca




Преса, відгуки | Творчий доробок | Твори МР3 (фрагменти) | Видання | Дискографія






Контакти:
ЯКОВЧУК Олександр Миколайович

Київ-210,
проспект Героїв Сталінграду, 15, кв. 11

Тел.:  (044) 419-54-03;
+38 (095) 309 84 24 моб.

E-mail:  alexiakov@yahoo.co