НАЦІОНАЛЬНА СПІЛКА КОМПОЗИТОРІВ УКРАЇНИ

Новини

16.04.2024

ОБ"ЄДНАННЯ КОЛЕКТИВНОГО УПРАВЛІННЯ (ОКУ) "ОБЕРІГ" ЗАПРОШУЄ композиторів до співпраці з охорони авторських прав. »»»



03.04.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (березень 2024). Разом з усією нашою країною в складних умовах воєнного часу українські композитори невтомно продовжують свій шлях до перемоги. Шлях цей складний, сповнений важких втрат, про які ми завжди пам’ятаємо, але й не здаємося, завойовуючи все нові рубежі на мистецькому фронті. В березневі дні вся музична громадськість України згадувала  »»»



11.03.2024

ПРИВІТАННЯ КАРМЕЛЛІ ЦЕПКОЛЕНКО. Сердечно вітаємо нашу дорогу колегу, видатну українську композиторку, заслуженого діяча мистецтв України, професорку Кармеллу Цепколенко з визначною подією –  »»»



07.03.2024

Незважаючи на всі складнощі воєнного часу, до Правління НСКУ постійно продовжують надходити заяви від композиторів та музикознавців з проханням прийняти до лав Національної Спілки композиторів України. Нас радує ентузіазм молодих фахівців, які  »»»



03.03.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (лютий 2024). Українська сучасна музика різних жанрів у важкий військовий час продовжує виконувати свою патріотичну місію, залучаючи до скарбів національного мистецтва все ширші верстви слухачів як в Україні, так і за її межами. Вона звучить у багатьох концертних програмах на рівні з світовою класикою, що лише підкреслює її художню досконалість.  »»»



Всі новини »

РЕГІОНАЛЬНІ ОРГАНІЗАЦІІ ТА ОСЕРЕДКИ

ВОЛИНЬ

Історія і сучасність / Композитори / Музикознавці

 

Волинський осередок Національної спілки композиторів України є регіональним відділенням Національної спілки композиторів України, що об'єднує професійних композиторів і музикознавців Волинської та Рівненської областей.

Мета діяльності осередку - розвиток національного музичного мистецтва та культури України, підтримка творчої діяльності професійних музикантів Волині та Рівненщини, сприяння вирішенню актуальних завдань розвитку музичного мистецтва краю.

Передісторія Волинського осередку НСКУ викарбувана іменами тих, відомих нині в Україні та за її межами композиторів, формування творчих індивідуальностей яких починалося на Волині. Серед них:

  • Юрій Юкечев - заслужений діяч мистецтв Росії, професор Новосибірської консерваторії, голова Сибірської організації Спілки композиторів Російської Федерації,
  • Гамма Скупинський - колишній керівник знаменитої "Смерічки", нині громадянин Ізраїлю,
  • Олександр Левкович - волинянин, що тепер проживає в Канаді,
  • Олександр Некрасов - заслужений діяч мистецтв України, професор Донецької державної музичної академії ім. С.Прокоф'єва,
  • Олександр Опанасик - викладач Дрогобицького державного педуніверситету ім. І.Франка;
  • Людмила Матвійчик - заслужений діяч мистецтв України, професор Національного університету культури України,
  • Володимир Рунчак - композитор, один із лідерів сучасного музично-творчого процесу,
  • Ігор Корнілевич - відомий пісняр та інші.

Ідея створення Волинського осередку НСКУ належала композиторам, членам Національної спілки композиторів України - заслуженому діячу мистецтв України викладачу Луцького державного педагогічного училища (тепер - Луцький педагогічний коледж):
Віктору Герасимчуку - композитору, викладачу державного педагогічного училища, на жаль, нині вже покійному, та Віктору Тиможинському - композитору, голові предметно-циклової комісії теорії музики Луцького державного музичного училища (тепер - Волинське державне училище культури і мистецтв).

Ідея була підтримана композитором, членом НСКУ, заслуженим діячем мистецтв України, професором, завідувачем кафедри естрадної музики Рівненського державного гуманітарного університету Олександром Калустьяном.

Датою народження осередку стало 10 червня 1994 року - день, коли відбулись установчі збори ВО НСКУ. Головою осередку на них був обраний Віктор Тиможинський. Прийняте на зборах рішення було схвалене і підтримане секретаріатом НСКУ.

Творча праця ВО НСКУ протягом лише першого - 1995 - року діяльності об'єднання увінчалася двома авторськими концертами: Віктора Герасимчука (квітень) та Віктора Тиможинського (травень). Разом з тим, усвідомлення неможливості повнокровної діяльності осередку без долучення музикознавців сприяло вступу до ВО НСКУ кандидатів мистецтвознавства Аделіни Єфіменко (1998) та Ольги Коменди (2000).
Головним надбанням десятирічної діяльності осередку стала творчість його композиторів. Це симфонії, сонати, концерти, квартети, балети, музично-драматичні, камерно-вокальні та камерно-інструментальні твори, цикли, при цьому чільне місце у ній посів хоровий жанр. Породжений синтезом поетичної та музичної інтонації, до того ж "щасливо" відзначений здатністю множинних трансформацій, саме він вималював генералізуючу лінію творчості волинських митців цього часу. Саме він, з одного боку, уособив їх спирання на глибинні засади, корені національного музичного мислення, з іншого - заявив, актуалізував і довів на прикладі творчості волинян свою безсумнівну належність сучасності.

Кращі, в першу чергу хорові, твори В.Герасимчука, В.Тиможинського, О.Калустьяна протягом часу діяльності осередку виконувалися не тільки у Луцьку (наприклад, у грудні 2001 року концерт хорових творів В.Тиможинського "...a cappella"). Вони звучали на різноманітних міжнародних конкурсах і фестивалях. В Україні - у програмах "Київ-Музик-Фесту", "Золотоверхого Києву", "Співочого Собору на Святих Горах", "Музичних прем'єрах", за кордоном - перед слухачами США, Канади, Німеччини, Іспанії, Польщі, Росії тощо.

Серед пріоритетів діяльності осередку - постійна увага до обдарованих дітей краю, адже становлення композитора-професіонала потребує копіткої багаторічної праці. Саме тому спільно з управлінням культури Волинської облдержадміністрації ВО НСКУ традиційно проводить обласний конкурс юних композиторів. Результати такої роботи є очевидними. Виплекані осередком, нині уже "дорослі" композитори:
Валерій Семенюк - випускник Санкт-Петербурзької музичної академії),
Ірина Федун - (випускниця Львівської музичної академії),
Ігор Громадський - (випускник Національної музичної академії України) сьогодні відомі власними творчими здобутками.
Ще однією важливою гранню діяльності членів ВО НСКУ є участь у роботі різноманітних конкурсів і фестивалів, у тому числі - сприяння організації таких акцій, членство у журі тощо. З цього приводу варто згадати хоча б відбіркові тури фестивалів "Червона рута" чи міжнародні фестивалі хорового мистецтва ім. Лесі Українки.

Робота музикознавців осередку зосереджена навколо дослідження теоретичних та історичних проблем розвитку національного та світового музичного мистецтва. Її діапазон висвітлюють наступні творчі здобутки:

  • численні наукові праці, опубліковані у фахових виданнях України, Росії, Німеччини,
  • виступи на всеукраїнських та міжнародних наукових конференціях,
  • ведення концертних програм,
  • виступи у телеефірі,
  • актуальні публікації у пресі,
  • педагогічна робота у навчальних закладах м. Луцька.

Разом з тим, враховуючи особливу важливість ознайомлення публіки з найостаннішими досягненнями національного музичного мистецтва, головним своїм обов'язком музикознавці ВО НСКУ вважають вивчення та популяризацію творчого доробку композиторів - членів осередку.
Творча праця композиторів і музикознавців ВО НСКУ отримала високу оцінку державних інституцій України.

Звання заслуженого діяча мистецтв України удостоєні:
Олександр Калустьян,
Віктор Тіможинський.

Звання лауреата обласної мистецької премії ім. І.Стравінського присвоєно:
Віктору Тиможинському,
Аделіні Єфіменко.

Переможцем міжнародних культурно-мистецьких програм та наукових стипендій відзначена Аделіна Єфіменко.

Контакти:
ВОЛИНСЬКИЙ ОСЕРЕДОК НСКУ
вул. Т.Шевченка 50,
м. Луцьк,
43001,
Волинська обл.,
Україна
Тел./факс +38 (03322) 72-44-92