НАЦІОНАЛЬНА СПІЛКА КОМПОЗИТОРІВ УКРАЇНИ

Новини

16.04.2024

ОБ"ЄДНАННЯ КОЛЕКТИВНОГО УПРАВЛІННЯ (ОКУ) "ОБЕРІГ" ЗАПРОШУЄ композиторів до співпраці з охорони авторських прав. »»»



03.04.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (березень 2024). Разом з усією нашою країною в складних умовах воєнного часу українські композитори невтомно продовжують свій шлях до перемоги. Шлях цей складний, сповнений важких втрат, про які ми завжди пам’ятаємо, але й не здаємося, завойовуючи все нові рубежі на мистецькому фронті. В березневі дні вся музична громадськість України згадувала  »»»



11.03.2024

ПРИВІТАННЯ КАРМЕЛЛІ ЦЕПКОЛЕНКО. Сердечно вітаємо нашу дорогу колегу, видатну українську композиторку, заслуженого діяча мистецтв України, професорку Кармеллу Цепколенко з визначною подією –  »»»



07.03.2024

Незважаючи на всі складнощі воєнного часу, до Правління НСКУ постійно продовжують надходити заяви від композиторів та музикознавців з проханням прийняти до лав Національної Спілки композиторів України. Нас радує ентузіазм молодих фахівців, які  »»»



03.03.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (лютий 2024). Українська сучасна музика різних жанрів у важкий військовий час продовжує виконувати свою патріотичну місію, залучаючи до скарбів національного мистецтва все ширші верстви слухачів як в Україні, так і за її межами. Вона звучить у багатьох концертних програмах на рівні з світовою класикою, що лише підкреслює її художню досконалість.  »»»



Всі новини »

ПРЕСРЕЛІЗ КИЇВСЬКІ МУЗИЧНІ ПРЕМ"ЄРИ-2023

 




Київські музичні прем’єри-2023? Так!


Міжнародні фестивалі академічної музики, які вже кілька десятиліть проводить Національна спілка композиторів України (йдеться, зокрема, про «Київ Музик Фест» і «Прем’єри сезону», за старою назвою), попри все, живуть і працюють, демонструючи життєздатність статутних завдань і стійкість проти викликів часу.

От і цього року Міжнародний фестиваль Київської організації НСКУ «Київські музичні прем’єри» після минулорічної перерви, пов’язаної із повномасштабним вторгненням росії в Україну, все ж відбудеться. Він проходитиме за фінансової підтримки Міністерства культури та інформаційної політики України впродовж 25–31 травня, що збігається в часі зі святкуванням Дня Києва, і традиційно у ньому візьмуть участь провідні колективи й музиканти столиці.

Програма фестивального дійства містить 18 різноманітних заходів – 16 основних і 2 концерти назустріч фестивалю. Серед них – 2 масштабні симфонічні імпрези (відкриття і закриття фестивалю), 5 хорових і 5 камерних, а також концерти-презентації за участю учнів і викладачів дитячих музичних шкіл Києва та області («Українські композитори – дітям», презентація нових видань Державного видавництва «Музична Україна»), презентація останніх музикознавчих досліджень творчості українських композиторів і навіть онлайн-лекція професора Единбурзького університету Найджела Осборна (Велика Британія) «Музична терапія в умовах війни».

Прозвучить понад 100 творів приблизно такої ж кількості авторів(!), поміж яких, звичайно, чимало прем’єр і не лише київських митців, а й представників композиторських осередків різних куточків України – Львова, Харкова, Ужгорода, Запоріжжя, Одеси, Черкас та інших. Левова частка цих опусів написана під звуки вибухів і сирен повітряної тривоги й пов’язана з болючою темою нинішнього лихоліття війни та її трагедій.

Міжнародна складова фестивалю зі зрозумілих причин для країни, яка переживає воєнний стан, не могла бути вельми чисельною, але є для нас дуже цінною. Окрім української, лунатиме музика композиторів Польщі, США, Естонії, Венесуели й Чилі. До того ж, вагомим внеском у фестиваль стане участь у ньому вже згаданого шотландського композитора і арт-терапевта Найджела Осборна. Ми також вдячні панові Сатоші Терао (Канада), який погодився здійснювати звукозапис фестивальних концертів.

У «Київських музичних прем’єрах», як завжди, відбудеться своєрідний парад виконавців. Національний заслужений академічний симфонічний оркестр України (головний диригент – Володимир Сіренко), Заслужений академічний симфонічний оркестр Українського радіо (головний диригент – Володимир Шейко), Національний ансамбль солістів «Київська камерата» (головний диригент – Валерій Матюхін), Київський камерний оркестр (головна диригентка – Наталія Пономарчук), Академічна хорова капела імені Платона Майбороди Українського радіо (головна диригентка – Юлія Ткач), Камерний хор «Київ» (диригент – Микола Гобдич), Академічний камерний хор «Хрещатик» (диригент – Павло Струць), Ансамбль солістів «Благовість» (художній керівник – Тетяна Кумановська), Камерний дівочий хор Київського державного музичного ліцею імені Миколи Лисенка (диригентка – Юлія Пучко), Камерний хор «Gaudeamus» БФР НМАУ імені Петра Чайковського (диригент – Рубен Толмачов), Київський квартет саксофоністів, Тріо бандуристок Українського радіо. Зустріч із цими колективами завжди є бажаною для шанувальників музичного мистецтва не лише в Україні, а й на різних сценах світу.

Із великої кількості солістів достатньо назвати імена Дмитра Ткаченка, Богдани Півненко, Сергія Магери, Євгена Громова, Золтана Алмаші, Владислава Примакова й багатьох інших, щоби зрозуміти рівень виконавських сил, задіяних у фестивалі.

Локації фестивалю в основному ті самі, що й у попередні роки: Національна музична академія України імені П.Чайковського, Національна філармонія, концертні зали Національної Спілки композиторів. Але є й нова – Національний музей «Київська картинна галерея», що на Терещенківській, 9. У його затишних залах майже цілий день звучатиме чудова хорова музика. Особливо щемливою нотою вирізниться програма «“Псалми та Молитви”. Світлій пам’яті Ганни Гаврилець», присвячена видатній українській композиторці, багаторічній керівниці Київської організації НСКУ, яка минулого року несподівано й трагічно пішла із життя.

Тож запрошуємо на концерти фестивалю! Цьогоріч його готувала для вас інша команда на чолі з новообраним художнім керівником, відомим українським композитором і піаністом Олегом Безбородьком. За власною ініціативою попередній багаторічний очільник «Київських музичних прем’єр», ставши головою мистецької ради іншого великого міжнародного фестивалю НСКУ – «Київ Музик Фест», передав кермо правління наступнику, залишившися членом оргкомітету, порадником і помічником.

Приходьте! Не пропустіть подію! Нам важлива ваша думка!!!


                                                                            Ольга ГОЛИНСЬКА