НАЦІОНАЛЬНА СПІЛКА КОМПОЗИТОРІВ УКРАЇНИ

Новини

16.04.2024

ОБ"ЄДНАННЯ КОЛЕКТИВНОГО УПРАВЛІННЯ (ОКУ) "ОБЕРІГ" ЗАПРОШУЄ композиторів до співпраці з охорони авторських прав. »»»



03.04.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (березень 2024). Разом з усією нашою країною в складних умовах воєнного часу українські композитори невтомно продовжують свій шлях до перемоги. Шлях цей складний, сповнений важких втрат, про які ми завжди пам’ятаємо, але й не здаємося, завойовуючи все нові рубежі на мистецькому фронті. В березневі дні вся музична громадськість України згадувала  »»»



11.03.2024

ПРИВІТАННЯ КАРМЕЛЛІ ЦЕПКОЛЕНКО. Сердечно вітаємо нашу дорогу колегу, видатну українську композиторку, заслуженого діяча мистецтв України, професорку Кармеллу Цепколенко з визначною подією –  »»»



07.03.2024

Незважаючи на всі складнощі воєнного часу, до Правління НСКУ постійно продовжують надходити заяви від композиторів та музикознавців з проханням прийняти до лав Національної Спілки композиторів України. Нас радує ентузіазм молодих фахівців, які  »»»



03.03.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (лютий 2024). Українська сучасна музика різних жанрів у важкий військовий час продовжує виконувати свою патріотичну місію, залучаючи до скарбів національного мистецтва все ширші верстви слухачів як в Україні, так і за її межами. Вона звучить у багатьох концертних програмах на рівні з світовою класикою, що лише підкреслює її художню досконалість.  »»»



Всі новини »

ЮВІЛЕЙ ОДЕСЬКОЇ КОМПОЗИТОРСЬКОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ (ГРУДЕНЬ 2017)





Тамара НЕВІНЧАНА
доктор філософії

 

 ЮВІЛЕЙ ОДЕСЬКОЇ КОМПОЗИТОРСЬКОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ


Наприкінці року (4-7 грудня 2017 р.)  музичне життя  Одеси ознаменувалося визначною подією не лише міського, а й всеукраїнського значення. Адже виповнилося 80 років одному  з найстарших композиторських  утворень України – Одеській організації Національної Спілки композиторів України. Історично на базі трьох потужних організацій – Харківської, Київської та Одеської – протягом 1932-37 років виникла Спілка композиторів України, що поступово охопила своєю діяльністю більшість регіонів нашої країни. 

Одеса завжди пам’ятала своїх корифеїв – композиторів і музикознавців – які були  будівничими  академічної музичної культури, самобутньої композиторської школи  цього унікального міста і мали вагомий вплив на формування українського музичного мистецтва загалом, а також  професійної музичної освіти України. Це – Вітольд Малишевський, Микола Вілінський, Костянтин Данькевич, Серафим Орфеєв, Тамара Сидоренко-Малюкова, Олександр Коган,  Ігор Ассєєв, Юлій Малишев, Олександр Красотов  тощо. Вже багато років Одеську організацію НСКУ очолює музикознавець і композитор, ректор Одеської Національної музичної академії імені А.В.Нежданової  Олександр Сокол, під орудою якого, незважаючи на важкі часи і скрутну фінансову ситуацію, композиторська спільнота Одеси продовжує жити і діяти.   

Святкування свого 80-річного ювілею наші одеські колеги концептуально побудували як поєднання історії та сучасності, особливо закцентувавши спрямованість на молодь, на перспективу, на майбутній розвиток музичної культури Одеси.

Основні діючі особи в цьому своєрідному фестивалі, який включив 7 різножанрових концертів та конференцію,  – це студенти, випускники, молоді композитори і  виконавці – лауреати міжнародних та всеукраїнських конкурсів. 

Перебуваючи в стінах Одеської Національної музичної академії ім.А.В.Нежданової, спілкуючись з педагогами-справжніми майстрами своєї  справи, з їх талановитими вихованцями весь час відчуваєш атмосферу захопленості мистецтвом, намагання досягти найвищої професіональної планки.

У ювілейних концертах, до програм яких увійшли виключно твори композиторів Одеси,  були задіяні три великих студентських колектива – Студентський хор під орудою Галини Шпак, Оркестр народних інструментів на чолі з професорами О.Л.Олійником та Р.М.Козаком, та Духовий оркестр під керуванням професорів В.М.Лясоти та С.П.Волинова. Кожний з цих колективів підготував  концертну програму зі своїм неповторним  обличчям. 

У програмі хорової музики виконавці продемонстрували володіння різними досить контрасними композиторськими стилями – від пісенно-традиційного (твори О.Польового) через вишукано складну сучасну палітру (К. Майденберг-Тодорова, К.Цепколенко) до піднесеного завершення урочистим «Гімном академії» О.Сокола . Останній був зустрінутий публікою з належним ентузіазмом. 

Вельми ефектною постала перед слухачем програма студентського оркестру народних інструментів, що, власне, не стало несподіванкою. Адже колектив має репутацію віртуозів не лише в Україні, чому великою мірою сприяє надзвичайно виграшний, в багатьох випадках спеціально написаний на цей оркестр репертуар, в якому блискучі твори В.Власова, О.Сокола, С.Орфеєва, О.Красотова, пісні О.Полевого та ін. Не можна не відзначити сповнені яскравого темпераменту і особливої колористики твори О.Сурових (гра полум»я» та «Dance») у блискучому виконанні квартету народних інструментів Одеської філармонії «Мозаїка», який доводить, що в цій галузі ще багато неторованих шляхів і є що відкривати. 

Цікавою ідеєю було поєднати концерт студентського духового оркестру  з державним іспитом молодих диригентів – магістрів Одеської академії. У їх виконанні прозвучали твори трьох  композиторів В.Власова,  О.Сокола, О.Польового, в яких автори і юні виконавці переконливо довели своє володіння  цією жанровою сферою.

Надзвичайно важливою частиною ювілейного фестивалю стали його розмаїті камерні програми, де прозвучала музика активно діючих маститих і молодих композиторів ( К.Цепколенко, В.Ніколаєва, А. Томльонової, С.Шустова, О.Польового, К.Майденберг-Тодорової, О.Сурових, Г.Тихоплав) і тих наших колег, що, на жаль, вже пішли з життя, але їх музика назавжди залишається з нами. 4 грудня, в роковину трагічної загибелі Юлії Гомельської, відбувся великий концерт, присвячений її пам’яті. Інструментальна і вокальна музика композиторки, любовно виконана відомими виконавцями, педагогами і студентами академії, ще раз нагадала всім, хто її знав і любив, який самобутній талант в самому буянні і розквіті   ми втратили. А наступного дня звучала  музика незабутнього  О.Красотова, І.Ассєєва,   Ю.Знатокова, Г.Успенського, Г.Ігнатенка,  які своєю творчістю, віртуально перебували у колі своїх музичних побратимів. Знову відзначимо стабільно високий рівень виконавської інтерпретації, зокрема віртуозний блиск у виконанні Тетяною Шевченко «Бурлески» О.Красотова.      

Думаючи про майбутнє, про виховання творчої композиторської зміни, організатори ювілейних святкувань включили до його програми два повнометражних концерти студентів та випускників класів композиції – професора К.С. Цепколенко та доцента С.Л. Шустова.

 У публіки ці концерти викликали велику цікавість, бо дуже хотілося почути, як, зокрема, реалізується у педагогіці відомий в Україні й у світі композитор, засновник Міжнародного фестивалю «Два дні й дві ночі нової музики» Кармела Цепколенко,  як студенти сприймають новітні музичні технології та наскільки, наприклад, перебувають в залежності від творчих методів своїх вчителів. 

Концерти були побудовані так  різноманітно в плані образних, жанрових, вокально-інструментальних завдань, що тримали публіку у стані постійної уваги і чекання все нових і нових вражень.

А враження ці були вельми яскравими, і насамперед –  від захоплення молодих композиторів і виконавців своєю професійною справою, нестримним бажанням підкорювати творчі вершини,  взаємною підтримкою  і готовністю допомогти один одному. Професійний клас будь-якого музичного педагога, а особливо з композиції вимірюється не тільки наданням базових знань, а вмінням побачити і розкрити неповторну творчу індивідуальність кожного учня. У наявності такого педагогічного таланту ми пересвідчилися підчас цих двох концертів, що принесли всім присутнім справжню творчу насолоду.

Під час святкування 80-річчя Одеської організації НСКУ було багато жвавого спілкування, зокрема, коли проводився «круглий стіл» на тему історії Одеської композиторської школи та особливостей сучасної діяльності творчих спілок. 








Одеським композиторам і музикознавцям в урочистій атмосфері великого залу музичної академії вручили  відзнаки і почесні грамоти різних рівнів – Міністерства культури і мистецтв України, Національної Спілки композиторів України, Одеської обласної та міської державних адміністрацій. 

 







Щиро вітаємо наших колег по Спілці з поважним ювілеєм! Радіємо їх успіхам і  відзначаємо прекрасну організацію цього свята.  Бажаємо подальших  творчих звершень і притоку нових молодих мистецьких  сил, на які така багата одеська земля.  



 

ФОТО з Концерта класу проф.К.ЦЕПКОЛЕНКО
















Концерт студентів композитора С.ШУСТОВА