НАЦІОНАЛЬНА СПІЛКА КОМПОЗИТОРІВ УКРАЇНИ

Новини

11.03.2024

ПРИВІТАННЯ КАРМЕЛЛІ ЦЕПКОЛЕНКО. Сердечно вітаємо нашу дорогу колегу, видатну українську композиторку, заслуженого діяча мистецтв України, професорку Кармеллу Цепколенко з визначною подією –  »»»



07.03.2024

Незважаючи на всі складнощі воєнного часу, до Правління НСКУ постійно продовжують надходити заяви від композиторів та музикознавців з проханням прийняти до лав Національної Спілки композиторів України. Нас радує ентузіазм молодих фахівців, які  »»»



03.03.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (лютий 2024). Українська сучасна музика різних жанрів у важкий військовий час продовжує виконувати свою патріотичну місію, залучаючи до скарбів національного мистецтва все ширші верстви слухачів як в Україні, так і за її межами. Вона звучить у багатьох концертних програмах на рівні з світовою класикою, що лише підкреслює її художню досконалість.  »»»



04.02.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (січень 2024 року). Розпочався Новий 2024 рік, в січні якого ми перетнули трагічний рубіж – 700-ий день підступного нападу російських загарбників на Україну. Однак не можна зламати дух свободи, який живе в кожному українці. Незалежно від того, воює він на передовій чи займається мирними професіями. Все одно ми всі на фронті, кожний на своєму, боремося за вільну Україну. Українське сучасне музичне мистецтво продовжує завойовувати  »»»



03.02.2024

Національна Спілка композиторів України, як і вся наша країна, понесла великі і важкі втрати під час підступної війни, розв’язаної російськими агресорами. На цьому тлі нині особливо зростає важливість поповнення Спілки новими силами – молодими талановитими композиторами та музикознавцями, готовими до боротьби на культурному  »»»



Всі новини »

ПРЕС-РЕЛІЗ ФЕСТИВАЛЮ "МУЗИЧНІ ПРЕМ"ЄРИ СЕЗОНУ-2016"




 Міністерство культури України

Національна спілка композиторів України

Національна академія мистецтв України

Національна музична академія України імені П.І. Чайковського


Київська організація Національної спілки композиторів України

 

 


21 травня - 2 червня 2016 р.

в Києві
 

 

 



Прес-реліз

ХХVI Міжнародного фестивалю

Київської організації

Національної спілки композиторів України


«Музичні прем’єри сезону»

      За доброю традицією, що триває вже понад чверть століття, щовесни у Києві проходить широко знаний в Україні і світі Міжнародний фестиваль «Музичні прем’єри сезону». Його ініціатор – Київська організація Національної спілки композиторів, проведенню заходів сприяють Міністерство культури України, державні та громадські організації і установи.

Цього року головними партнерами XXVІ Міжнародного фестивалю «Музичні прем’єри сезону» крім профільного міністерства виступають Національна спілка композиторів України, Національна музична академія України ім. П. І. Чайковського та Національна академія мистецтв України, які доклали максимальних зусиль, щоб створити належні умови для презентації кращих творчих досягнень композиторів Києва, України та зарубіжних гостей.

     

Цього року з 21 травня по 2 червня на різних концертних майданчиках української столиці відбудеться 3 симфонічних, 4 хорових, 6 камерних концертів; у ці дні можна буде відвідати мистецький проект «Дивосвіт» і познайомитися з творами лауреатів VI Обласного конкурсу юних композиторів імені Ю. С. Мейтуса (м. Кіровоград) та мистецькими роботами юних художників Києва. У вікенд Дня Києва відбудеться концерт переможців VІ Київського міського конкурсу «Українські композитори – дітям» (в неділю 29 травня в Концертному залі Національної спілки композиторів України) та Концерти-презентації 2-х компакт-дисків – програми сонат для віолончелі соло у виконанні Назара Джурина (США; в суботу 28 травня; Концертний зал Національної спілки композиторів України) та авторського диска композиторки Юлії Гомельської (в неділю 29 травня в Концертному залі НСКУ; вул. Пушкінська, 32). Продовженням концертної програми фестивалю стануть три монографічні концерти, що прозвучать від 31 травня до 2 червня: ювілейний творчий вечір Світлани Острової (2 червня, Концертний зал Національної спілки композиторів України по вул. Пушкінській, 32), концерт-портрет композитора Людмили Юріної (на концерті крм інших творів буде вперше в Україні виконано англійську версію моноопери «Леді Лазарус» для сопрано, фортепіано та електроніки на тексти Сильвії Плят та Джеймса Джойса; захід відбудеться 2 червня у Домі освіти і культури «Мастер-клас» по вул. Лаврській, 16а) та концерт камерної музики у виконанні скрипаля з Швейцарії Ґабріеля Брюннера (31 травня, Концертний зал НСКУ; вул. Пушкінська, 32). 

     

Традиційно на концертах фестивалю звучатиме чимало хорової музики, яку представлять Муніципальний камерний хор «Київ» (художній керівник і диригент Микола Гобдич; концерти 22 («Київські фрески» Віктора Степурка) та 29 (прем’єра хорового понадциклу Валентина Сильвестрова «2014») травня у Свято-Михайлівському Золотоверхому Соборі), Академічний камерний хор «Хрещатик» (художній керівник і диригент Павло Струць) і Муніципальна академічна чоловіча хорова капела ім. Л. М. Ревуцького (художній керівник Андрій Карпінець, головний диригент Володимир Курач), які дадуть концерт 27 травня в залі Національної академії мистецтв України). Хор «Хрещатик» виступить також 28 травня з концертом хорової духовної музики разом із мішаним хором Київського інституту музики ім. Р. М. Глієра (художній керівник Зоя Томсон) у Свято-Михайлівському Золотоверхому Соборі.

     

Усі симфонічні концерти фестивалю презентують ряд виконань найновіших творів українських та зарубіжних майстрів. Це написаний для щойно розпочатого грандіозного проекту «Три С (Скорик – Сильвестров – Станкович)» Концерт №2 для віолончелі з оркестром М. Скорика (соліст Олександр Пірієв), симфонічна поема «Дніпро» Є. Станковича, «Soundquake Zero» Євгена Іршаї (Словаччина), «Je Suis…» Олени Сєрової, «Осіння музика для саксофона з оркестром» (соліст Ю. Василевич) Анни Гаврилець і «Елегія мовчазного Майдану» для сопрано з оркестром на тексти листів преподобного Омеляна Ковча (солістка Тамара Ходакова) Ігоря Щербакова у виконанні Заслуженого академічного симфонічного оркестру Національної радіокомпанії України (художній керівник і головний диригент В. Шейко, концерт-відкриття фестивалю 23 травня у Великому залі Національної музичної академії України ім. П. І. Чайковського).

     

На симфонічному концерті 25 травня у Великому залі Національної музичної академії України ім. П. І. Чайковського Національний заслужений академічний симфонічний оркестр України (художній керівник і головний диригент – Володимир Сіренко) буде презентувати нові композиції Дмитра Ареф’єва, Єжи Корновича (Польща), Валентина Сильвестрова, Олександра Шимка та Всеволода Сіренка. На третьому симфонічному концерті прозвучать твори лауреатів та дипломантів Всеукраїнського конкурсу молодих композиторів ім. Івана Карабиця. Їх виконавцем буде симфонічний ансамбль «re-Orchestra ensemble» Українського культурного центру «САМБАТАС» при Черкаському земляцтві «Шевченківу край» у м. Києві.

     

На камерні концерти запрошують слухачів Національний ансамбль солістів України «Київська камерата» (художній керівник та головний диригент Валерій Матюхін) та ряд солістів-інструменталістів (І. Шестеренко, О. Акулішнова, М. Чикаренко, А. Алєксєєв, О. Мосорюк, Р. Рєпка, Н. Афанасьєва, К. Супрун, М. Скрипа, А. Замков, О. Завада та ін.). Запланований також концерт камерно-вокальної музики Володимира і Станіслава Ольшевських у виконання ансамблю «СТИХІАЛЬ».

       

29 травня відбудеться заключний концерт Національного ансамблю солістів України «Київська камерата», де будуть представлені твори Валентина Сильвестрова, Золтана Алмаші, Юлії Гомельської, Богдана Кривопуста, Віктора Гончаренка, Артика Токсамбая (Казахстан), Дмитра Киценка (Канада) та Бели Бартока (Угорщина).

     

Отже, щиро запрошуємо на заходи ХХVІ Міжнародного фестивалю «Музичні прем’єри сезону»!

     

 Прес-конференція відбудеться 23 травня о 17.00 год. у Фойє Малого залу Національної музичної академії України ім. П. І. Чайковського.