НАЦІОНАЛЬНА СПІЛКА КОМПОЗИТОРІВ УКРАЇНИ

Новини

16.04.2024

ОБ"ЄДНАННЯ КОЛЕКТИВНОГО УПРАВЛІННЯ (ОКУ) "ОБЕРІГ" ЗАПРОШУЄ композиторів до співпраці з охорони авторських прав. »»»



03.04.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (березень 2024). Разом з усією нашою країною в складних умовах воєнного часу українські композитори невтомно продовжують свій шлях до перемоги. Шлях цей складний, сповнений важких втрат, про які ми завжди пам’ятаємо, але й не здаємося, завойовуючи все нові рубежі на мистецькому фронті. В березневі дні вся музична громадськість України згадувала  »»»



11.03.2024

ПРИВІТАННЯ КАРМЕЛЛІ ЦЕПКОЛЕНКО. Сердечно вітаємо нашу дорогу колегу, видатну українську композиторку, заслуженого діяча мистецтв України, професорку Кармеллу Цепколенко з визначною подією –  »»»



07.03.2024

Незважаючи на всі складнощі воєнного часу, до Правління НСКУ постійно продовжують надходити заяви від композиторів та музикознавців з проханням прийняти до лав Національної Спілки композиторів України. Нас радує ентузіазм молодих фахівців, які  »»»



03.03.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (лютий 2024). Українська сучасна музика різних жанрів у важкий військовий час продовжує виконувати свою патріотичну місію, залучаючи до скарбів національного мистецтва все ширші верстви слухачів як в Україні, так і за її межами. Вона звучить у багатьох концертних програмах на рівні з світовою класикою, що лише підкреслює її художню досконалість.  »»»



Всі новини »

ПОЛТАВСЬКИЙ СИМФОНІЧНИЙ ОРКЕСТР НА МІЖНАРОДНОМУ ФЕСТИВАЛІ



       

Успіх Полтавського симфонічного оркестру
на Міжнародному музичному фестивалі!

     

У теплий сонячний день початку жовтня відбулася знаменна подія:  наш Полтавський симфонічний оркестр українського академічного музичного-драматичного театру ім. М.В.Гоголя вперше взяв участь у найпрестижнішому в Україні музичному форумі – тепер вже ХУІ Міжнародному музичному фестивалі «Київ Музик Фест-2015». Організатори його – Національна Спілка композиторів України та Міністерство культури України.

Оргкомітет надіслав запрошення оркестру і завдяки фінансовій підтримці управління культури Полтавської обласної державної адміністрації (велика подяка начальнику – Фасію Геннадію Івановичу), музиканти, під керівництвом художнього керівника і головного диригента, народного артиста України Віталія Скакуна, з великим успіхом виступили з концертною програмою із творів сучасних українських композиторів. 

Концерт відбувся у Великому залі Національної музичної академії України ім. П.І. Чайковського, що розташована у центрі міста і зібрав численних любителів музики, гостей міста, киян-професіоналів – вимогливих слухачів, дуже добре обізнаних у сучасному музичному світі. Тому особливо приємно було, що виконання творів полтавськими музикантами викликало гарячі оплески. Серед присутніх у залі були і бувші полтавці, музиканти, що тепер працюють в столиці в престижних музичних колективах, в оркестрах, а також студенти  музичної академії.

На початку програми прозвучала прем’єра твору Тамари Оскоменко-Парулава - «Сади Полтави» (твір 2013 року) - симфонічні фрески в чотирьох частинах. Це – своєрідні музично-живописні замальовки автора, корінної полтавки, бажання звуками передати особливу ауру міста, що створена багатьма поколіннями мешканців. Полтава – місто-сад. «Сади» – так називаються кілька сучасних мікрорайонів та і сьогодні майже у кожному дворі її багатоповерхівок є свої садочки. 

Архаїчні дзвонові звучання першої частини «Свято», очікування весни і радість від краси пробудженої природи – у другій, картина грози і пахощі літніх садів, омитих дощем – у третій, а фінал – осінь, своєрідний гімн Полтаві і полтавцям. До автора після виконання твору підходили ті, хто добре знають наше місто і говорили, що музика викликала у них ностальгію за Полтавою. 

Наступна світова прем’єра – Симфонія-lirica №2 наймолодшого в Полтаві професійного композитора – Юлії Корженко. Твір знайомий полтавцям, виконувався у нашому місті в одному із концертів 2009 року, фестивалю «Дні Миколи Лисенка у Полтаві». 
Три частини твору занурили слухача у тонкий і тендітний світ жіночої душі: ліричні висловлювання, інколи щемливі і болісні, а інколи радісні, наповнені танцювальними ритмами. Романтизмом проникнута кожна інтонація твору, а майстерність драматургії, тематизм широкого дихання, володіння оркестровим письмом – всі ці складові підкорили слухачів і викликали гарячі оплески. 

Друге відділення розпочалось оркестровою сюїтою із музики до вистави «Енеїда» за І.Котляревським у 6-ти частинах Віталія Скакуна. Вперше наш Маестро-диригент, як композитор, презентував свою творчість на міжнародному фестивалі і твір став ще однією світовою прем’єрою програми концерту. 
Театральність музики, де переплітається епічне, бурлескне і героїчно-стихійне в її шести частинах (Пролог. Мандри. Пекло. Спокуса. Гопак. Фінал), знайшли активний відгук у слухачів. Тут композитор спирається на глибокі знання національних традицій в музично-інтонаційній сфері, а введення вокалізу soprano solo у першу частину сюїти, як голос праматері України (актриса театру, лауреат міжнародного конкурсу – Надія Карпова), виявив і філософську лінію твору, яка перегукується з теперішніми подіями в Україні.  

Але найголовніші очікування для професійних слухачів-киян було пов’язано з виконанням Концерту №2 для скрипки з оркестром видатного сучасного композитора-симфоніста – Євгена Станковича. Твір, написаний 2006 року, неодноразово виконувався столичними оркестрами і солістами як в Україні, так і за кордоном, вважається одним із найкращих у творчості композитора. Інтрига була в тому – як прозвучить твір у виконанні Полтавського симфонічного оркестру? 
Такий іспит музиканти здали на відмінно, а соліст, лауреат міжнародного конкурсу Антон Скакун, що спеціально приїхав в Україну із Брюсселя (де працює в симфонічному оркестрі) – відмічений був особливо, бо виконав твір по-своєму! Нова трактовка Концерту була прийнята столичним бомондом і автором музики. 

Концерт написаний в 3-х частинах. Зміст твору – гармонія і дисгармонія існування людини в світі. Лірико-філософська драма була розкрита солістом більш об’єктивно, як погляд на відстані. Коротка агресивна тема в оркестрі, якою розпочинається твір, і лірична відповідь соліста поступово розгортали перед слухачами справжню симфонічну драму. А пізніше введена автором нова фольклорна тема, побудована на інтонаціях і ритмах коломийки, надала «подіям» твору «географічні координати».  
У заключному розділі – просвітлення, очищення душі! Дійсно, музика Євгена Станковича за його словами, це і сьогоднішнє, і минуле, і може бути майбутнім. 


Музиканти і автори музики приймали гарячі оплески і численні поздоровлення. Успіх Полтавського симфонічного оркестру довів, що в нашому  місті є колектив високої професійної виконавської майстерності, що може презентувати твори на міжнародному рівні. Також хочеться подякувати організаторам Міжнародного музичного фестивалю «Київ Музик Фест-2015» за бездоганну організацію фестивалю.

         

Тамара Оскоменко-Парулава – композитор,
Голова Полтавської обласної організації 
Національної Спілки композиторів України.