НАЦІОНАЛЬНА СПІЛКА КОМПОЗИТОРІВ УКРАЇНИ

Новини

11.03.2024

ПРИВІТАННЯ КАРМЕЛЛІ ЦЕПКОЛЕНКО. Сердечно вітаємо нашу дорогу колегу, видатну українську композиторку, заслуженого діяча мистецтв України, професорку Кармеллу Цепколенко з визначною подією –  »»»



07.03.2024

Незважаючи на всі складнощі воєнного часу, до Правління НСКУ постійно продовжують надходити заяви від композиторів та музикознавців з проханням прийняти до лав Національної Спілки композиторів України. Нас радує ентузіазм молодих фахівців, які  »»»



03.03.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (лютий 2024). Українська сучасна музика різних жанрів у важкий військовий час продовжує виконувати свою патріотичну місію, залучаючи до скарбів національного мистецтва все ширші верстви слухачів як в Україні, так і за її межами. Вона звучить у багатьох концертних програмах на рівні з світовою класикою, що лише підкреслює її художню досконалість.  »»»



04.02.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (січень 2024 року). Розпочався Новий 2024 рік, в січні якого ми перетнули трагічний рубіж – 700-ий день підступного нападу російських загарбників на Україну. Однак не можна зламати дух свободи, який живе в кожному українці. Незалежно від того, воює він на передовій чи займається мирними професіями. Все одно ми всі на фронті, кожний на своєму, боремося за вільну Україну. Українське сучасне музичне мистецтво продовжує завойовувати  »»»



03.02.2024

Національна Спілка композиторів України, як і вся наша країна, понесла великі і важкі втрати під час підступної війни, розв’язаної російськими агресорами. На цьому тлі нині особливо зростає важливість поповнення Спілки новими силами – молодими талановитими композиторами та музикознавцями, готовими до боротьби на культурному  »»»



Всі новини »

ПРЕС-РЕЛІЗ ФЕСТИВАЛЮ







Прес-реліз

ХХIV Міжнародного фестивалю

Київської організації

Національної спілки композиторів України

«Музичні прем’єри сезону»



За доброю традицією, яка склалася понад 20 років тому, щовесни у Києві проходить широко знаний в Україні і світі Міжнародний фестиваль «Музичні прем’єри сезону». Його ініціатор – Київська організація Національної спілки композиторів, проведенню заходів сприяють Міністерство культури України, Головне управління культури Київської міської державної адміністрації, численні державні, громадські, духовні та інші установи.


Цьогоріч із 24 травня до 1 червня на різних концертних майданчиках української столиці відбудеться 21 захід: 3 симфонічних, 6 хорових, 6 камерних концертів, концерт переможців V Київського міського конкурсу «Українські композитори – дітям», 2 кінопокази, презентація нових видань, інші імпрези.

Нинішний фестиваль і велика кількість його концертів проходять під двома гаслами: «До 200-річчя Тараса Шевченка» та «Пам’яті Небесної сотні». Так ювілею Великого Кобзаря присвячені концерти Камерного хору «Київ» (диригент – Микола Гобдич) у храмі Святого Василя Великого (Вознесенський узвіз, 7) 24 травня о 15.00, виконання опери-ораторії класика української музики ХХ століття Віталія Губаренка «Згадайте, братія моя…» за творами Тараса Шевченка у концерті відкриття фестивалю 26 травня у Національній філармонії України о 19.00 Національним симфонічним орестром України та Академічним хором ім. Платона Майбороди НРКУ, а також хорові концерти Академічного муніципального хору «Хрещатик» 30 травня о 16 годині в Національній академії мистецтв України і хорового ансамблю «Благовість» 31 травня о 16 годині в Концертному залі Національної спілки композиторів України. У тому ж концерті прозвучить присвячений пам’яті Небесної сотні Хоровий концерт «Пам’яті Героїв, що віддали своє життя за Україну» Кирила Стеценка – Лесі Дичко на слова Дмитра Павличка. Пам’яті Небесної сотні також присвячений гостьовий концерт органної та камерної музики 29 травня о 19.30 в євангелічній лютеранській церкві Св. Катерини, що на вул. Лютеранській, 22 (автор проекту – Світлана Острова). Там же днем раніше, 28 травня о 19.30, Національний камерний ансамбль України «Київські солісти», диригенти – Донатас Каткус (Литва) та Юрій Літун, камерний хор коледжу Київського інституту музики ім. Р.М. Глієра (художній керівник – Зоя Томсон) на концерті духовної музики представлять твори литовських композиторів Відмантаса Бартуліса та Альгірдаса Мартінайтіса, а також українців Валентина Сильвестрова, Вікторії Польової та Віктора Степурка.

Іншій блок іноземної музики включено до фестивалю згідно з угодою про співпрацю між спілками композиторів України і Польщі, Він включає виконання 30 квітня о 19.00 у Великому залі Національної музичної академії України ім. П.І. Чайковського творів патріарха польської композиторської школи Ромуальда Твардовського, а також київських композиторів молодої генерації Валерія Антонюка та Олександра Родіна Заслуженим академічним симфонічним оркестром Національної радіокомпанії України (художній керівник і головний диригент – Володимир Шейко) та Хором хлопчиків і юнаків сектора практики Національної музичної академії України ім. П.І. Чайковського (художній керівник і головний диригент – Алла Шейко).

Польський блок представить також концерт закриття фестивалю, де Національним симфонічним оркестром України диригуватиме відомий польський диригент, почесний член Національної спілки композиторів України Роман Ревакович. У концерті прозвучать твори Героїв України Мирослава Скорика, Євгена Станковича, композиторів молодої генерації Золтана Алмаші (який, до речі, виконає свій та Євгена Станковича віолончельні концерти), Олександра Шимка. Також прозвучить твір для фортепіано з оркестром (соліст – Дмитро Таванець) відомого польського композитора, голови Спілки композиторів Польщі Єжі Корновича «Великий перехід». Цей твір, як і Третій фортепіанний концерт Ігоря Щербакова та «Знаки» для симфонічного оркестру Ганни Гаврилець, що прозвучать у виконанні Національного симфонічного оркестру під орудою Володимира Сіренка в концерті відкриття фестивалю 26 квітня, постали на замовлення Міністра культури і Національної спадщини Польщі у рамках програми «Колекції – пріоритет „Zamowienia kompozytorskie” 2013–2014», реалізованої Інститутом музики і танцю, й присвячені подіям на Майдані.

Маємо дуже цікавий кіноблок фестивалю. Так, 29 травня о 19.00 в кінотеатрі «Кінопанорама» (вул. Шота Руставелі, 19) відбудеться презентація документального фільму «Ігор Шамо. Постлюдія» (автор сценарію і режисер – Юлія Лазаревська). А 28 травня о 16.00 у Синьому залі Будинку кіно (вул. Саксаганського, 6) будуть показані фільми з музикою композитора Святослава Крутикова (вступне слово – музикознавця Галини Степанченко).


Тож щиро запрошуємо на всі заходи ХХІV Міжнародного фестивалю «Музичні прем’єри сезону»!


На всі концерти, окрім спеціально застережених випадків, вхід вільний.

Прес-конференція відбудеться 26 травня о 17.00 у Конференц-залі Національної філармонії України.