НАЦІОНАЛЬНА СПІЛКА КОМПОЗИТОРІВ УКРАЇНИ

Новини

16.04.2024

ОБ"ЄДНАННЯ КОЛЕКТИВНОГО УПРАВЛІННЯ (ОКУ) "ОБЕРІГ" ЗАПРОШУЄ композиторів до співпраці з охорони авторських прав. »»»



03.04.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (березень 2024). Разом з усією нашою країною в складних умовах воєнного часу українські композитори невтомно продовжують свій шлях до перемоги. Шлях цей складний, сповнений важких втрат, про які ми завжди пам’ятаємо, але й не здаємося, завойовуючи все нові рубежі на мистецькому фронті. В березневі дні вся музична громадськість України згадувала  »»»



11.03.2024

ПРИВІТАННЯ КАРМЕЛЛІ ЦЕПКОЛЕНКО. Сердечно вітаємо нашу дорогу колегу, видатну українську композиторку, заслуженого діяча мистецтв України, професорку Кармеллу Цепколенко з визначною подією –  »»»



07.03.2024

Незважаючи на всі складнощі воєнного часу, до Правління НСКУ постійно продовжують надходити заяви від композиторів та музикознавців з проханням прийняти до лав Національної Спілки композиторів України. Нас радує ентузіазм молодих фахівців, які  »»»



03.03.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (лютий 2024). Українська сучасна музика різних жанрів у важкий військовий час продовжує виконувати свою патріотичну місію, залучаючи до скарбів національного мистецтва все ширші верстви слухачів як в Україні, так і за її межами. Вона звучить у багатьох концертних програмах на рівні з світовою класикою, що лише підкреслює її художню досконалість.  »»»



Всі новини »

НОВИНИ

01.02.2010





Авторський концерт заслуженого діяча мистецтв України Мерзіє ХАЛІТОВОЇ відбувся 31 січня у Колонному залі ім.М.В.Лисенка Національної філармонії України. Кримська організація Національної спілки композиторів України представила симфонічні твори цієї талановитої композиторки на здобуття Національної премії України імені Тараса Шевченка.

Дитинство, юність, здобування освіти, перші композиторські кроки Мерзіє ХАЛІТОВОЇ пройшли в Узбекистані, куди були депортовані її батьки - кримські татари. В Ташкенті вона пройшла прекрасну професійну школу у класі маститого узбецького композитора Мірсадика ТАДЖІЄВА. Але завжди в її свідомості, в її творчості жила любов до землі її предків - рідного Криму, куди вона змогла переїхати лише з приходом незалежності в Україну. З тих пір її творчість розвивається активно і різноманітно. 

Яскрава національна визначеність, фольклорна укоріненість, патріотична спрямованість, причетність до історії свого народу - такі домінантні риси музичних композицій Мерзіє ХАЛІТОВОЇ.

Ось і в цей, знаковий для неї, творчий вечір прозвучали Симфонія №3 "Присвячення" (65-й річниці депортації кримськотатарського народу), Симфонія №4 для флейти та струнного оркестру (пам"яті батьків Ібраіма та Зейнеб), Капричіо для скрипки з оркестром та Концерт для труби з оркестром "Біля підніжжя Демерджі", музичний світ яких увібрав і трагічні сторінки історії, і їх подолання, і світлу надію, і закоханість у неповторну красу рідної землі.

Заслужений академічний симфонічний оркестр Національної радіокомпанії України під орудою Володимира ШЕЙКА разом з блискучими солістами Ніною СІВАЧЕНКО (скрипка), Заремою БЕКІРОВОЮ (флейта) та Сейдаметом ЧАЛБАРОВИМ (труба) зробили все, щоб донести до публіки композиторський задум. Про досягнутий результат свідчила гаряча реакція залу з оваціями і морем квітів.

Радіємо за нашу колегу Мерзіє ХАЛІТОВУ і бажаємо їй творчих перемог!