НАЦІОНАЛЬНА СПІЛКА КОМПОЗИТОРІВ УКРАЇНИ

Новини

16.04.2024

ОБ"ЄДНАННЯ КОЛЕКТИВНОГО УПРАВЛІННЯ (ОКУ) "ОБЕРІГ" ЗАПРОШУЄ композиторів до співпраці з охорони авторських прав. »»»



03.04.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (березень 2024). Разом з усією нашою країною в складних умовах воєнного часу українські композитори невтомно продовжують свій шлях до перемоги. Шлях цей складний, сповнений важких втрат, про які ми завжди пам’ятаємо, але й не здаємося, завойовуючи все нові рубежі на мистецькому фронті. В березневі дні вся музична громадськість України згадувала  »»»



11.03.2024

ПРИВІТАННЯ КАРМЕЛЛІ ЦЕПКОЛЕНКО. Сердечно вітаємо нашу дорогу колегу, видатну українську композиторку, заслуженого діяча мистецтв України, професорку Кармеллу Цепколенко з визначною подією –  »»»



07.03.2024

Незважаючи на всі складнощі воєнного часу, до Правління НСКУ постійно продовжують надходити заяви від композиторів та музикознавців з проханням прийняти до лав Національної Спілки композиторів України. Нас радує ентузіазм молодих фахівців, які  »»»



03.03.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (лютий 2024). Українська сучасна музика різних жанрів у важкий військовий час продовжує виконувати свою патріотичну місію, залучаючи до скарбів національного мистецтва все ширші верстви слухачів як в Україні, так і за її межами. Вона звучить у багатьох концертних програмах на рівні з світовою класикою, що лише підкреслює її художню досконалість.  »»»



Всі новини »

НОВИНИ

23.12.2009




У столиці Донбасу 17 грудня розпочалася серія концертів, присвячених 40-річчю утворення Донецької обласної організації Національної Спілки композиторів України. Ця композиторська організація - одна з найкращих у сузір"ї регіональних творчих об"єднань НСКУ. І у творчості, і у активній громадській мистецькій діяльності вона постійно рухається вперед, висуваючи нові ідеї, знаходячи нові форми, залучаючи до пошуків всіх, кому не байдужа подальша доля українського музичного мистецтва.

Понад 18 років організацію очолює великий ентузіаст, справжній професіонал, талановитий організатор і просто щедра душею людина - Сергій Мамонов.  

У першому ж камерному концерті на відзначення 40-річчя ДОНСКУ виявився мудрий модус гармонійного існування творчого складу організації, а саме - поєднання поваги до професіоналізму, багатого досвіду і мистецької досконалості композиторів старшого покоління і - зацікавлена підтримка, дбайливе опікування творчими пошуками зовсім молодих авторів. До перших можна віднести Сергія Мамонова ("Три історичні пісні українського народу" для бандурного тріо), О.Рудянського, В.Стеценка та Є.Мілку з їх цікавими фортепіанними опусами, а також неперевершеного Валерія Івка, що створив для домри соло істинно симфонічний твір ("Фуга" у фантастичному виконанні Світлани Білоусової).
До других - романтичну Олену Чисту, виразного і лаконічного Данилу Мілку та основний цвях програми - творчий проект Євгена Петриченка "Мистецтво молодих - майбутнє Донбасу", в рамках якого публіці були представлені композиторські експерименти І.Андріанова ("До метаісторії нашого часу"), А.Нижника ("Присвячення Рільке"), А.Ясинського ("Привіт, містер класик"), К.Фандєєва ("Ілюзії") і, безперечно, головного натхненника цієї акції - Євгена Петриченка ("Concerto piccolo").

Те, що зазначений проект викликав не просто цікавість, а захоплення слухачів, "винні" також музиканти Ансамблю "Quarta +", що з кожним своїм виступом набирають оберти і здобувають неабияку популярність на теренах музичного життя фестивальної України (Київ, Одеса, Львів, Коломия і рідний Донецьк - пункти їхньої концертної мапи). Зі смаком і гумором виступив також студентський ансамбль "Аrt Music Chamber Band", особливо у п"єсі "Політ фантазії на тему М.А.Р.-К." А.Ясинського. Хочеться вірити, що молоді композитори і виконавці, творчо розвиваючись і не зупиняючись на досягнутому, принесуть славу рідному Донецьку і його композиторській організації не тільки в Україні, але й у зарубіжних музичних світах.

Привабливою ідеєю другого камерного концерту (18 грудня) стало звернення до творчості відомих українських композиторів, що почали свій шлях у мистецтво на донбаській землі, а надалі здобули всеукраїнську і світову популярність.

Прозвучали твори народних артистів України Івана Карабиця (Прелюдії для фортепіано) та Олександра Костіна (Соната "Метафора" для віолончелі і фортепіано та Сюїта з опери "Жовтий лелека"), заслужених діячів мистецтв Альберта Водовозова ("Сумний вальс") та Михайла Шуха ("И сказал я в сердце моем" для фортепіано). Тут слід сказати особливі теплі слова на адресу ініціатора і першого Голови Донецької організації А.Водовозова, який багато зробив для її становлення. Не обійшли увагою організатори концерту музику відомого театрального та кінокомпозитора В"ячеслава Назарова, що певний час, на зорі свого творчого сходження трудився на посаді відповідального секретаря ДОНСКУ (прозвучала запальна фортепіанна "Коломийка" у віртуозному виконанні професора Н.Чеснокової). До речі, і всі решта виконавців - О.Коротіхіна, О.Юристовська, О.Зінченко і Л.Зіза, О.Кубарєва, О.Плужник та ін. показали прекрасну професійну школу і тонке розуміння особливостей сучасного музичного мислення.

Окремий відділ концерту був присвячений багатогранній фортепіанній творчості відомого українського композитора, уродженця Донецька, заслуженого діяча мистецтв України Геннадія Саська. Задуманий організаторами як зустріч безпосередньо з самим композитором, він пройшов в атмосфері істинно творчого спілкування, на високій професійній планці.

Композитор розповів про свої юнацькі роки в Донецьку, про своїх перших вчителів у музичному училищі - Гліба Гаврика (по фортепіано) та Альберта Водовозова (по композиції). Саме в Донецьку композитор отримав чудову піаністичну підготовку, яку з блиском і продемонстрував на цій творчій зустрічі. Мабуть, від тих юнацьких років і пішло захоплення фортепіанною творчістю, яке композитор проніс через усе життя. У концерті він постав поетом фортепіано в усьому розмаїтті його виразних засобів, здатного на втілення будь-якого художнього змісту: від древніх історичних фресок ("Відгомін століть. Стародавній Київ") - до мініатюрних перлин дитячого циклу "Мозаїка", від витонченої імпресіоністичної тканини циклу "Весняні барви", де вже назви п"єс ("Бузковий сад", "Білі тіні хмарин", "Цвіте сакура", "Сріблястий дощ") заворожують своїм поетичним диханням, - до експресивної відкритої емоційності і контрастної драматургії "Фантазії", вправно виконаної молодим донецьким піаністом Артемом Ясинським. Відчутним стилістичним поворотом була позначена фінальна частина творчої зустрічі - на естраді запанував джаз. Прозвучали частини популярних циклів Г.Саська "Граю джаз" та "Граю джаз-2" (Блюз, Регтайм, Балада, Боса-нова, Бугі-вугі), темпераментно і з неповторним свінговим відчуттям виконані автором. Нам здалося, що і публіка, і композитор отримали взаємне задоволення.

З нетерпінням чекаємо на продовження святкування 40-річчя Донецької організації НСКУ - в перспективі на шанувальників музичного мистецтва чекають симфонічний концерт, вечір хорової музики, концерт камерного оркестру "Лік домер". 

З святом і творчих успіхів вам, друзі!




                                                                                         Тамара Невінчана