НАЦІОНАЛЬНА СПІЛКА КОМПОЗИТОРІВ УКРАЇНИ

Новини

02.05.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (квітень 2024). З приходом весни культурне життя завжди активізується, але в нинішньому квітні, здається, так, як ніколи. Особливо це стосується виконання музики українських сучасних композиторів різних поколінь та творчих вподобань. В нашому огляді спробуємо висвітлити хоча б деякі музичні події, що відбулися на різних концертних майданчиках України і незважаючи на складні умови воєнного часу »»»



16.04.2024

ОБ"ЄДНАННЯ КОЛЕКТИВНОГО УПРАВЛІННЯ (ОКУ) "ОБЕРІГ" ЗАПРОШУЄ композиторів до співпраці з охорони авторських прав. »»»



03.04.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (березень 2024). Разом з усією нашою країною в складних умовах воєнного часу українські композитори невтомно продовжують свій шлях до перемоги. Шлях цей складний, сповнений важких втрат, про які ми завжди пам’ятаємо, але й не здаємося, завойовуючи все нові рубежі на мистецькому фронті. В березневі дні вся музична громадськість України згадувала  »»»



11.03.2024

ПРИВІТАННЯ КАРМЕЛЛІ ЦЕПКОЛЕНКО. Сердечно вітаємо нашу дорогу колегу, видатну українську композиторку, заслуженого діяча мистецтв України, професорку Кармеллу Цепколенко з визначною подією –  »»»



07.03.2024

Незважаючи на всі складнощі воєнного часу, до Правління НСКУ постійно продовжують надходити заяви від композиторів та музикознавців з проханням прийняти до лав Національної Спілки композиторів України. Нас радує ентузіазм молодих фахівців, які  »»»



Всі новини »

НОВИНИ

01.11.2009



Два вечори, 24 та 25 жовтня, в Колонному залі ім. М.В.Лисенка Національної філармонії України звучала музика народної артистки України, лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка, професора Лесі Василівни ДИЧКО. Вся музично-культурна громадськість Києва, широка публіка, студентська молодь, всі шанувальники святкували 70-річний ювілей поважної і улюбленої достойниці.

Перед слухачами постала широка панорама творчості відомої композиторки: від ранніх композицій ( як триптих “Казка” для сопрано і симфонічного оркестру, 1966) до прем”єр творів, написаних протягом останнього року (симфонічні ескізи “Іспанські враження” або унікальне відтворення духовного концерту А.Веделя “Помолихся лицу твоему всем сердцем моим” для мішаного хору і камерного оркестру).

Захоплено зустріли слухачі твір, що вже перетворився на класику, – знамениту кантату “Червона калина” на вірші старовинних українських пісень ХІУ-ХУІІ століть, що стала кульмінацією першого вечора. Успіх “Лесі Українки української музики” (за висловом академіка О.С.Тимошенка) заслужено розділили з нею першокласні виконавці – Національний симфонічний оркестр України (концерт натхненно провела диригент Наталія Пономарчук) та Національна хорова капела “Думка” під орудою Євгена Савчука

Весь другий вечір був присвячений тільки хоровій музиці, в якій Леся Дичко завжди виявляла себе найбільш довершено. Прозвучала у повному варіанті хорова опера “Золотослов” (режисер-постановник Віталій Пальчиков) у виконанні Камерного хору “Хрещатик” (художній керівник Павло Струць – диригент-постановник) та Камерного хору Військово-музичного центру Сухопутних військ Збройних сил України (головний хормейстер Марина Гончаренко) за участі солістів, драматичних акторів та студентів Національного університету театру, кіно і телебачення ім.І.К.Карпенка-Карого (художній керівник курсу Валентина Зимня).

Популярні хорові твори Лесі Дичко виконували Народний дівочий хор “Вогник” (Світлана Степаненко), хорова капела “Дзвіночок” (художній керівник Євген Толмачов) та Дівочий хор Київської середньої спеціалізованої музичної школи-інтернату ім. М.В.Лисенка (Юлія Пучко). 

Протягом обох вечорів прозвучало багато вітань на адресу ювілярки від державних та громадських організацій, від колег та прихильників. Президент України видав Указ про нагородження Лесі Дичко, яка раніше вже була удостоєна багатьох державних відзнак, найпочеснішою з них – Орденом Ярослава Мудрого У ст. Щиро вітаємо нашу колегу з ювілеєм та з високою нагородою!