НАЦІОНАЛЬНА СПІЛКА КОМПОЗИТОРІВ УКРАЇНИ

Новини

02.05.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (квітень 2024). З приходом весни культурне життя завжди активізується, але в нинішньому квітні, здається, так, як ніколи. Особливо це стосується виконання музики українських сучасних композиторів різних поколінь та творчих вподобань. В нашому огляді спробуємо висвітлити хоча б деякі музичні події, що відбулися на різних концертних майданчиках України і незважаючи на складні умови воєнного часу »»»



16.04.2024

ОБ"ЄДНАННЯ КОЛЕКТИВНОГО УПРАВЛІННЯ (ОКУ) "ОБЕРІГ" ЗАПРОШУЄ композиторів до співпраці з охорони авторських прав. »»»



03.04.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (березень 2024). Разом з усією нашою країною в складних умовах воєнного часу українські композитори невтомно продовжують свій шлях до перемоги. Шлях цей складний, сповнений важких втрат, про які ми завжди пам’ятаємо, але й не здаємося, завойовуючи все нові рубежі на мистецькому фронті. В березневі дні вся музична громадськість України згадувала  »»»



11.03.2024

ПРИВІТАННЯ КАРМЕЛЛІ ЦЕПКОЛЕНКО. Сердечно вітаємо нашу дорогу колегу, видатну українську композиторку, заслуженого діяча мистецтв України, професорку Кармеллу Цепколенко з визначною подією –  »»»



07.03.2024

Незважаючи на всі складнощі воєнного часу, до Правління НСКУ постійно продовжують надходити заяви від композиторів та музикознавців з проханням прийняти до лав Національної Спілки композиторів України. Нас радує ентузіазм молодих фахівців, які  »»»



Всі новини »

НОВИНИ

25.04.2009



„Два дні й дві ночі”. Прелюдії



Сьогодні – у ніч проти неділі – завершується одна із найбільших щорічних музичних подій в Україні – міжнародний фестиваль „Два дні й дві ночі нової музики” в Одесі.

Заснований п"ятнадцять років тому Асоціацією нової музики, цей проект майже одразу здобув визнання далеко за межами України як один із найбільш потужних і водночас – оригінальних, нестандартних заходів, що репрезентував найширший спектр сучасного музичного мистецтва.

Адже впродовж сорока восьми годин майже в режимі „нон-стоп”, і вдень, і уночі тут можна було почути реномованих виконавців із цілого світу: відбувалися світові прем"єри, звучали твори й відомих „метрів” сучасної музики, і композиторів-дебютантів. 

Ювілейний, п"ятнадцятий фестиваль, що проходить у Одесі з 24 по 26 квітня, розширив і часові, і жанрові рамки. За словами невтомного промотора „Двох днів, двох ночей”, відомої української композиторки Кармели Цепколенко, чи не вперше на фестивалі виступили не лише солісти та камерні колективи, але й оркестри.

А прелюдії до основної програми зазвучали ще з 22 квітня. Саме цей день повністю присвятили музиці видатного композитора сучасності Мирослава Скорика, котрий минулого року відзначив семидесятилітній ювілей. Репрезентував твори свого земляка в Одесі потужний „львівський десант”, а основною тематичною лінією стала скрипкова музика Мирослава Скорика.

В камерній програмі, яку на сцені Великого залу Одеської музичної академії ім. А.Нежданової представили Лідія Шутко (скрипка) та Олександр Козаренко (фортепіано), прозвучали дві скрипкових сонати, а також п"єси в перекладенні для скрипки і фортепіано. Схоже, сама атмосфера приморського міста – сонячна та емоційна – нагородила особливим натхненням і відомих виконавців. Добре відомий дует знакової львівської скрипальки та її акомпаніатора, відомого не лише як піаніст, але й музикознавець та композитор (до речі – учень М.Скорика) неабияк захопив темпераментну одеську публіку. 

А масштабним завершенням „дня Скорика” став вечір скрипкових концертів на сцені Одеської філармонії.
Цей проект, ініційований ректором Львівської національної академії ім.М.Лисенка, професором Ігорем Пилатюком за участі учнів його класу львів"янам уже теж знайомий. П"ять концертів для скрипки з оркестром – п"ять важливих віх у стилістичних пошуках М.Скорика, разом представлених у програмі, справляють враження цілої „довколосвітньої” подорожі: подорожі у світ одного композитора, такого різного в етапах своєї творчості.

Для одеських слухачів справжнім відкриттям став не лише цей музичний світ, але й той рівень, на якому провели їх по ньому зовсім молоді львівські солісти Марія Ткачик, Оксана Гаргай, Василь Заціха, Марта Бура та Назарій Пилатюк, продемонструвавши технічну досконалість і велику виконавську зрілість. Дуже вдало показав себе й оркестр оперної студії Львівської музичної академії під батутою Ігоря Пилатюка.

Львів"янам, присутнім у залі в якості слухачів було приємно почути чимало схвальних відгуків на адресу свого „музичного десанту” від численних зарубіжних гостей фестивалю.

Компетентні і цікаві коментарі впродовж цілого дня музики Мирослава Скорика в Одесі забезпечила слухачам Любов Кияновська, професор Львівської національної музичної академії ім. М.Лисенка, авторка найповнішого на сьогодні монографічного дослідження творчості композитора «Мирослав Скорик: людина і митець».

                                                   


Лідія Мельник