НАЦІОНАЛЬНА СПІЛКА КОМПОЗИТОРІВ УКРАЇНИ

Новини

02.05.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (квітень 2024). З приходом весни культурне життя завжди активізується, але в нинішньому квітні, здається, так, як ніколи. Особливо це стосується виконання музики українських сучасних композиторів різних поколінь та творчих вподобань. В нашому огляді спробуємо висвітлити хоча б деякі музичні події, що відбулися на різних концертних майданчиках України і незважаючи на складні умови воєнного часу »»»



16.04.2024

ОБ"ЄДНАННЯ КОЛЕКТИВНОГО УПРАВЛІННЯ (ОКУ) "ОБЕРІГ" ЗАПРОШУЄ композиторів до співпраці з охорони авторських прав. »»»



03.04.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (березень 2024). Разом з усією нашою країною в складних умовах воєнного часу українські композитори невтомно продовжують свій шлях до перемоги. Шлях цей складний, сповнений важких втрат, про які ми завжди пам’ятаємо, але й не здаємося, завойовуючи все нові рубежі на мистецькому фронті. В березневі дні вся музична громадськість України згадувала  »»»



11.03.2024

ПРИВІТАННЯ КАРМЕЛЛІ ЦЕПКОЛЕНКО. Сердечно вітаємо нашу дорогу колегу, видатну українську композиторку, заслуженого діяча мистецтв України, професорку Кармеллу Цепколенко з визначною подією –  »»»



07.03.2024

Незважаючи на всі складнощі воєнного часу, до Правління НСКУ постійно продовжують надходити заяви від композиторів та музикознавців з проханням прийняти до лав Національної Спілки композиторів України. Нас радує ентузіазм молодих фахівців, які  »»»



Всі новини »

НОВИНИ

31.03.2009


На останньому тижні березня у концертному циклі "Великі імена" в Національній філармонії України прозвучали дві камерні симфонії Євгена СТАНКОВИЧА - "Sinfonia Larga"(1973) для 15 струнних та "Sinfonia Lirica" (1977) для струнного оркестру.

І хоч пройшло вже понад 30 років від їх створення,  в цьому концерті вкотре було доведено - для істинного мистецтва не існує віку, воно завжди хвилює і підносить. Адже в усі часи є радість і біль, любов і трагедія. 

Напружений драматизм і філософське заглиблення "Sinfionia Larga" і нині так само на часі, а тонка і поетична сповідь "Sinfonia Lirica" буде завжди турбувати душу. 

Другим великим іменем концертної програми був Ріхард ШТРАУС ("Метаморфози" для 23 струнних).  Автор проекту і диригент - також велике ім"я у виконавському мистецтві - Роман КОФМАН  - ризикнув об"єднати музику німецького класика і сучасного українського композитора та одержав впевнену перемогу, тому що завдяки блискучому виконанню Київського камерного оркестру виграли обидва композитори.

Є.СТАНКОВИЧ показав, що витримує у музичному мистецтві буь-яку конкуренцію, а Р.ШТРАУС - що його музика залишається цікавою вибагливому сучасному слухачеві. Тим більше, коли йдеться про рідко виконуваний твір, в основі якого - несподівано інтегрована траурна тема з "Героїчної симфонії" Бетховена.

Ризик Р.КОФМАНА полягав ще в тому, що всі три твори написані у повільному темпі, однак диригент вміло вийшов на іншій рівень контрастної драматургії і з легкістю тримав увагу залу, який віддячив йому і колективу бурхливими оваціями.

       Фото Бориса Корпусенка