НАЦІОНАЛЬНА СПІЛКА КОМПОЗИТОРІВ УКРАЇНИ

Новини

02.05.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (квітень 2024). З приходом весни культурне життя завжди активізується, але в нинішньому квітні, здається, так, як ніколи. Особливо це стосується виконання музики українських сучасних композиторів різних поколінь та творчих вподобань. В нашому огляді спробуємо висвітлити хоча б деякі музичні події, що відбулися на різних концертних майданчиках України і незважаючи на складні умови воєнного часу »»»



16.04.2024

ОБ"ЄДНАННЯ КОЛЕКТИВНОГО УПРАВЛІННЯ (ОКУ) "ОБЕРІГ" ЗАПРОШУЄ композиторів до співпраці з охорони авторських прав. »»»



03.04.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (березень 2024). Разом з усією нашою країною в складних умовах воєнного часу українські композитори невтомно продовжують свій шлях до перемоги. Шлях цей складний, сповнений важких втрат, про які ми завжди пам’ятаємо, але й не здаємося, завойовуючи все нові рубежі на мистецькому фронті. В березневі дні вся музична громадськість України згадувала  »»»



11.03.2024

ПРИВІТАННЯ КАРМЕЛЛІ ЦЕПКОЛЕНКО. Сердечно вітаємо нашу дорогу колегу, видатну українську композиторку, заслуженого діяча мистецтв України, професорку Кармеллу Цепколенко з визначною подією –  »»»



07.03.2024

Незважаючи на всі складнощі воєнного часу, до Правління НСКУ постійно продовжують надходити заяви від композиторів та музикознавців з проханням прийняти до лав Національної Спілки композиторів України. Нас радує ентузіазм молодих фахівців, які  »»»



Всі новини »

НОВИНИ

25.02.2009



19-20 лютого в Одесі пройшла міжнародна науково-творча конференція, присвячена пам"яті видатного вченого, публіциста, критика, видавця, заслуженого діяча мистецтв України, професора Юлія Володимировича Малишева (1924-2006), під назвою "Ю.В.Малишев - науковець, поет, філософ, особистість: до 85-річчя з дня народження музикознавця та педагога". 

Організатори конференції (Одеська державна музична академія ім. А.В.Нежданової та Національна Спілка композиторів України) і автори проекту ( доктор мистецтвознавства, професор, ректор ОДМА, голова Одеської організації НСКУ О.В.Сокол, доктор філософії мистецтва, відповідальний секретар НСКУ Т.С.Невінчана, кандидат мистецтвознавства, професор, заступник Голови Одеської організації НСКУ С.В.Мірошниченко) намагалися при формуванні загальної концепції і конкретної програми виступів врахувати величезний масштаб особистості, розмаїття талантів і багатоманітність напрямків діяльності цієї по-справжньому унікальної людини, все життя якої було віддано служінню ідеалам високої духовності. 

Як провідні наукові напрямки було виділено проблеми філософії музики ("Пролегомени сучасної історії музики: до проблеми філософського розгляду історії" ) та питання естетики солоспіву ("Феномен "солоспіву" в музичній культурі"), які грунтовно розробив Ю.Малишев у своїх музикознавчих працях і, власне, ввів у науковий обіг цей точний, ментально об"ємний і промовистий термін - "солоспів", аналогів якого не існує в інших музичних культурах. 

Ряд доповідей було присвячено Юлію Малишеву як визначній постаті в історії видавничої справи, засновнику унікального на радянському просторі київського спеціалізованого видавництва "Музична Україна", діяльність якого під час головного редакторства Ю.В.Малишева (1966 -1976) стала "золотою епохою" в розвитку української музичної культури, освіти, естетики, музикознавчої науки, просвітництва. В епоху застійних тенденцій в суспільстві це був справжній прорив прогресивного нового мислення, робота на випередження часу, ствердження самодостатності високопрофесійного національного музичного мистецтва і його конкурентноздатності на теренах світової культури.

Говорилося також про Малишева - гострого полеміста, блискучого критика, талановитого лектора з природним риторським даром, людину, яка з легкістю оволодівала увагою тисячних залів. 

Меморіальність конференції, безперечно, передбачала і мемуарний аспект у виступах. Було багато розповідей про зустрічі з захоплююче цікавою людиною, що мала неповторну харизму і особливий хист спілкування - з рідними, друзями, колегами, учнями, тощо.

В цілому обсяг конференції вразив широтою тематики і кількістю учасників - виступили з доповідями біля 50 фахівців і ще стільки ж надіслали свої статті для надрукування у науковому збірнику. Географія учасників також вельми різноманітна - Київ, Одеса, Москва, Штутгарт (ФРН), Львів, Харків, Дніпропетровськ, Кривий Ріг, Миколаїв, Херсон, Кам"янець-Подільський, Дрогобич, Чернівці, Хмельницьк, Ізмаїл тощо. Важко перерахувати всіх учасників та теми їх доповідей. Зазначимо лише, що тут були і маститі вчені, доктори і кандидати, і наукова молодь, що тільки починає свій шлях. Всіх їх об"єднала любов і повага до однієї з найяскравіших особистостей нашої вітчизняної науки і культури.

На безліч теплих слів заслуговує Концерт пам"яті Юлія Малишева, що відбувся в рамках конференції у Великому залі Одеської музичної академії. В ньому взяли участь студенти і аспіранти кафедри сольного співу Л.Скліфасовська, К.Цимбалюк, Ю.Терещук, В.Шевченко, І.Флек, які максимально виразно, з великим почуттям і щирістю виконали улюблену Малишевим вокальну музику - пісні, солоспіви, арії з опер. Він і сам писав пісні і вірші, хоча ніколи не акцентував на цьому увагу. У концерті прозвучала одна з його пісень в жанрі ліричного вальсу. 

Концерт організувала і блискуче провела зав. кафедрою, народна артистка України, професор Галина Поліванова. Вечір закінчився на щемливо-зворушливій ноті - піснею Є.Мартинова "Лебедина вірність", яка прозвучала гімном вірному, пронесеному через довгі роки коханню подружжя Юлія Малишева та Світлани Мірошниченко. Насамперед, завдяки Світлані Володимирівні, її титанічній роботі змогла відбутися ця виключно цікава конференція. 
Хочеться сподіватися, що висловлена секретарями правління НСКУ, докторами філософії мистецтва О.С.Олійник та Т.С.Невінчаною пропозиція щодо заснування щорічних "Малишевських читань" буде спільними зусиллями Одеської музичної академії та Національної Спілки композиторів України втілена у життя.

...Ю.В.Малишев дивився з портрета в зал своїми добрими, трохи іронічними, усміхненими очима, і раптом виник ефект його живої присутності, наче він тут, поряд. Ви завжди будете з нами, дорогий Юлію Володимировичу!




                                                                                                 
                                                                                              Фото - В Спріндіс