НАЦІОНАЛЬНА СПІЛКА КОМПОЗИТОРІВ УКРАЇНИ

Новини

02.05.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (квітень 2024). З приходом весни культурне життя завжди активізується, але в нинішньому квітні, здається, так, як ніколи. Особливо це стосується виконання музики українських сучасних композиторів різних поколінь та творчих вподобань. В нашому огляді спробуємо висвітлити хоча б деякі музичні події, що відбулися на різних концертних майданчиках України і незважаючи на складні умови воєнного часу »»»



16.04.2024

ОБ"ЄДНАННЯ КОЛЕКТИВНОГО УПРАВЛІННЯ (ОКУ) "ОБЕРІГ" ЗАПРОШУЄ композиторів до співпраці з охорони авторських прав. »»»



03.04.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (березень 2024). Разом з усією нашою країною в складних умовах воєнного часу українські композитори невтомно продовжують свій шлях до перемоги. Шлях цей складний, сповнений важких втрат, про які ми завжди пам’ятаємо, але й не здаємося, завойовуючи все нові рубежі на мистецькому фронті. В березневі дні вся музична громадськість України згадувала  »»»



11.03.2024

ПРИВІТАННЯ КАРМЕЛЛІ ЦЕПКОЛЕНКО. Сердечно вітаємо нашу дорогу колегу, видатну українську композиторку, заслуженого діяча мистецтв України, професорку Кармеллу Цепколенко з визначною подією –  »»»



07.03.2024

Незважаючи на всі складнощі воєнного часу, до Правління НСКУ постійно продовжують надходити заяви від композиторів та музикознавців з проханням прийняти до лав Національної Спілки композиторів України. Нас радує ентузіазм молодих фахівців, які  »»»



Всі новини »

НОВИНИ

22.12.2008



Минулий тиждень (15 - 21 грудня) в концертному житті Києва можна було б назвати своєрідним фестивалем української сучасної музики, адже світ побачили чотири імпрези, в яких були представлені яскраві персоналії національного культурного простору -  Геннадій ЛЯШЕНКО, Ігор ЩЕРБАКОВ, Анна ГАВРИЛЕЦЬ та Євген СТАНКОВИЧ.

17 грудня в Національному будинку органної та камерної музики прозвучав останній сумний акорд загальнодержавної програми, присвяченої трагічним подіям 1932 - 1933 рр. - прем"єра духовного концерту пам"яті жертв Голодомору "Сон" для читця, соліста, хору, оркестру та органа (музика Ігоря ШЕРБАКОВА, вірші Юрія ПЛАКСЮКА). У монументальному трагедійному творі органічно поєдналися риси класичного реквієма та сучасного, емоційно загостреного прочитання скорботної історії нашого народу. Виконавці - Ансамбль класичної музики ім. Б.Лятошинського (худ. керівник - В.Іконник-Захарченко, диригент-постановник І.Андрієвський, солісти І.Харечко, В. Г.Нечаєв).

Два концерти в Національній філармонії України були присвячені ювілейним датам - 70-річчю Геннадія ЛЯШЕНКА та 50-річчю Анни ГАВРИЛЕЦЬ. 15 грудня великим симфонічним концертом завершав свій ювілейний рік Геннадій ЛЯШЕНКО, визнаний майстер, відомий композитор і педагог. Програма Національного симфонічного оркестру України (диригент - народний артист України Володимир Сіренко) була побудована з урахуванням ефекту різноманітної концертності, на яку такий багатий творчий доробок композитора. Прозвучали три інструментальні концерти - для арфи (солістка - Наталя Ізмайлова), для віолончелі (соліст - Іван Кучер) та Concerto-piccolo для скрипки (солістка - Богдана Півненко). А завершувався концерт монументальною прем"єрою - Симфонією №6 для хору та оркестру, в якій використано канонічну молитву "Отче наш", поезії Тараса Шевченка та Дмитра Павличка. Як відомо, саме за хорову музику Г.ЛЯШЕНКО був удостоєний в цьому році Національної премії імені Тараса Шевченка. Новий твір, сповнений високої духовної сили, виразно донесли до слахачів Київський хор "Кредо" та симфонічний оркестр під орудою Богдана Пліша.
Цього вечора представниками Секретаріату Президента України Ю.Богуцьким та О.Биструшкіним були вручені державні нагороди: Орден "За заслуги"ІІІ ст. Геннадію ЛЯШЕНКУ та звання "Народний артист України" - головному диригенту Володимиру Сіренку та артистам Національного симфонічного оркестру.

Велику насолоду отримали присутні 19 грудня на ювілейному вечорі Анни ГАВРИЛЕЦЬ - одного з найталановитіших композиторів сучасної України. Звучали твори для камерного оркестру - Симфонієта для альта і струнних "A-Corda" (соліст Дмитро Гаврилець), Хорал, "До Марії", камерна кантата "Погляд у дитинство" (солістка О.Фомічова), чудові обробки народних пісень у виконанні Ніни Матвієнко та її доньки - Антоніни Снітко. І знову київський хор "Кредо" виявив себе як полум"яний апологет сучасної композиторської творчості - відбулася хорова прем"єра духовного твору А.ГАВРИЛЕЦЬ "Miserere". На завершення вечора композитор разом з музикантами зробили публіці приємний сюрприз  -  "Капріччіо" на честь Св.Миколая, спеціально створене з нагоди цього великого свята.

А 21 грудня у Національній філармонії був незвичайний авторський вечір - з театральної сцени на концертну естраду прийшла балетна музика Євгена СТАНКОВИЧА, а з нею - яскраві образи давньоруської історії: княгиня Ольга з однойменного балету-легенди, київська княгиня Єлізавета та відважний норвезький князь Гаральд з балету "Вікінги", князь Кий, його сестра Либідь і кохана Зореслава з тільки-но народженого балету "Легенда про князя Кия"("Аттіла і Кий"). Фрагменти останнього балету, який ще чекає на постановку, були вперше представлені на суд слухача, який зустрів цю сповнену натхненного ліризму музику надзвичайно тепло, і довго не відпускав зі сцени композитора і музикантів Симфонічного оркестру Національної філармонії України під орудою Миколи Дядюри.

Залишається помріяти, що українська музика буде звучати В УКРАЇНІ так же часто, як на минулому тижні і буде такої ж високої якості!

Тамара Невінчана