НАЦІОНАЛЬНА СПІЛКА КОМПОЗИТОРІВ УКРАЇНИ

Новини

02.05.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (квітень 2024). З приходом весни культурне життя завжди активізується, але в нинішньому квітні, здається, так, як ніколи. Особливо це стосується виконання музики українських сучасних композиторів різних поколінь та творчих вподобань. В нашому огляді спробуємо висвітлити хоча б деякі музичні події, що відбулися на різних концертних майданчиках України і незважаючи на складні умови воєнного часу »»»



16.04.2024

ОБ"ЄДНАННЯ КОЛЕКТИВНОГО УПРАВЛІННЯ (ОКУ) "ОБЕРІГ" ЗАПРОШУЄ композиторів до співпраці з охорони авторських прав. »»»



03.04.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (березень 2024). Разом з усією нашою країною в складних умовах воєнного часу українські композитори невтомно продовжують свій шлях до перемоги. Шлях цей складний, сповнений важких втрат, про які ми завжди пам’ятаємо, але й не здаємося, завойовуючи все нові рубежі на мистецькому фронті. В березневі дні вся музична громадськість України згадувала  »»»



11.03.2024

ПРИВІТАННЯ КАРМЕЛЛІ ЦЕПКОЛЕНКО. Сердечно вітаємо нашу дорогу колегу, видатну українську композиторку, заслуженого діяча мистецтв України, професорку Кармеллу Цепколенко з визначною подією –  »»»



07.03.2024

Незважаючи на всі складнощі воєнного часу, до Правління НСКУ постійно продовжують надходити заяви від композиторів та музикознавців з проханням прийняти до лав Національної Спілки композиторів України. Нас радує ентузіазм молодих фахівців, які  »»»



Всі новини »

НОВИНИ

15.12.2008



Побачила світ нова музична версія єдиної опери українського класика Миколи ЛЕОНТОВИЧА "На Русалчин Великдень", яка була представлена на сцені Київського академічного театру оперети (музична версія Мирослава Скорика, постановка і сценографія Віктора Лисюка, балетмейстер Григорій Воронов, диригенти-постановники - Євген Досенко та Мирослав Скорик).

Це вже друге звернення народного артиста України Мирослава Скорика до останнього, незавершеного твору Миколи Леонтовича, написаного за однойменною віршованою казкою Бориса Грінченка. Перша редакція опери для симфонічного оркестру була здійснена у 1997 р. до 100-річчя М.Леонтовича і поставлена у Національній опері України.

Ідея створення нової версії опери М.Леонтовича, яка відповідала б її фольклорно-етнографічній суті, належить художньому керівнику-директору Українського академічного фольклорно-етнографічного ансамблю "Калина", народному артисту України Валентину Козаченку. Аби здійснити задум, він звернувся до Мирослава Скорика з пропозицією зробити версію опери, розраховану на можливості ансамблю "Калина" - поєднання фольклорно-етнографічного та академічного мистецтв, наявність в ансамблі різних гілок виконавства - оркестру народних інструментів, ансамблю солістів "Благовість" та балетної групи.

На основі авторського матеріалу М.Скорик створив партитуру для складу народних інстріментів, з урахуванням їх оркестрових барв і максимального наближення до оперної драматургії. Написані композитором номери грунтуються на інтонаційних ескізах М.Леонтовича. Зокрема, на їх основі М.Скорик довершив сцени появи "лісових страхіть", погоні русалок за Козаком, фінал. У новій версії постановники додали пролог і епілог, в який введені мотиви народних купальських свят.

Можна лише дивуватися майстерності М.Скорика, який оперуючи всього 12-ма інструментами, створив повнокровне оркестрове звучання. Гарний загальний виконавський рівень - виразний вокал, вправне хорове звучання, професійність балетної групи, соковита сценічна палітра, красиві костюми - все це сприяло щирому і теплому прийому публіки.