НАЦІОНАЛЬНА СПІЛКА КОМПОЗИТОРІВ УКРАЇНИ

Новини

02.05.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (квітень 2024). З приходом весни культурне життя завжди активізується, але в нинішньому квітні, здається, так, як ніколи. Особливо це стосується виконання музики українських сучасних композиторів різних поколінь та творчих вподобань. В нашому огляді спробуємо висвітлити хоча б деякі музичні події, що відбулися на різних концертних майданчиках України і незважаючи на складні умови воєнного часу »»»



16.04.2024

ОБ"ЄДНАННЯ КОЛЕКТИВНОГО УПРАВЛІННЯ (ОКУ) "ОБЕРІГ" ЗАПРОШУЄ композиторів до співпраці з охорони авторських прав. »»»



03.04.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (березень 2024). Разом з усією нашою країною в складних умовах воєнного часу українські композитори невтомно продовжують свій шлях до перемоги. Шлях цей складний, сповнений важких втрат, про які ми завжди пам’ятаємо, але й не здаємося, завойовуючи все нові рубежі на мистецькому фронті. В березневі дні вся музична громадськість України згадувала  »»»



11.03.2024

ПРИВІТАННЯ КАРМЕЛЛІ ЦЕПКОЛЕНКО. Сердечно вітаємо нашу дорогу колегу, видатну українську композиторку, заслуженого діяча мистецтв України, професорку Кармеллу Цепколенко з визначною подією –  »»»



07.03.2024

Незважаючи на всі складнощі воєнного часу, до Правління НСКУ постійно продовжують надходити заяви від композиторів та музикознавців з проханням прийняти до лав Національної Спілки композиторів України. Нас радує ентузіазм молодих фахівців, які  »»»



Всі новини »

НОВИНИ

01.10.2008

Щоденник Фестивалю

Продовжується насичена концертна програма Фестивалю.
У понеділок, 29 вересня, Хоровий вернісаж, що відбувся в Національній філармонії представив сучасну музику України і Росії.
Цьому передували концерт камерної музики українських композиторів, яку виконував Національний ансамбль „Київська камерата”, а також концерт „Камерні силуети” (малий зал Національної музичної академії), в якому теж звучала музика українських авторів – М.Халітової, Б.Стронька, Т.Оскоменко-Парулави, В.Ронжина, С.Острової, Б.Кривопуста, Ж.Колодуб, В.Губи.

У великому залі Національній музичній академії звучала музика ХХ-ХХІ ст. – І.Стравинського, а також О.Щетинського, О.Гугеля, О.Безбородька та російського автора О.Пайбердіна.

Водночас, в Національній філармонії композитор Іван Тараненко представляв свій твір за поемою І.Франка „Іван Вишенський” (на лібрето Софії Майданської) – мелодекламацію для актора-читця, баритона, чоловічого хору, орекстру та електронного запису. Цього разу твір І. Тараненка прозвучав у виконанні Чоловічої хорової капели ім.Л.М.Ревуцького, Національного ансамблю солістів „Київська камерата”. 
 
Третій, паралельний за часом, концерт-реквієм “Вічна пам”ять” відбувався у костелі Св.Олександра. Духовною панахидою пам’яті жертв трагедій ХХ ст. звучали „Український реквієм” В.Птушкіна, твори Г.Саська, Р.Цися, В.Волинського. Справжнім одкровенням для слухачів стало виконання трагічної „Думи про тридцять третій” Геннадія Саська. Драматичну експресивність та глибину музичних образів твору відомого композитора яскраво донесли виконавці – солісти та Оркестр і хор військово-музичного центру сухопутних військ збройних сил України. Виступаючи у Фестивалі вперше, цей колектив заявив себе високо професійним, і таким, що може виконувати найскладніші сучасні партитури.
 
Наступного фестивального дня звучала музика нової генерації: твори зовсім молодих українських авторів виконував Ансамбль нової музики „Nostri temporis”.  А досвідчені музиканти, постійні учасники Фестивалю – фортепіанний дует з Канади Люба та Іриней Жуки грали твори українських, канадських, естонських та аргентинських композиторів.

У той же день в Національній філармонії відбувся проект „Реквієм-2Моцарт” Франсуа Каттана (Швейцарія). Два оркестри, дві групи солістів, два диригенти, на чолі з автором зробили спробу здійснити діалог ХУІІІ і ХХІ ст., поєднати музику Моцарта і сучасного швейцарського композитора. Виконавці – Симфонічний оркестр Національної філармонії України, Камерний ансамбль “Ensemble jeune opera compagnie” (Швейцарія) та солісти донесли задум автора бездоганно. Але цей проект потребує, звичайно, спеціального обговорення: слухачі сприйняли твір неоднозначно.
 
Стежимо за подіями Фестивалю! 

                                                                                 Прес-центр фестивалю