НАЦІОНАЛЬНА СПІЛКА КОМПОЗИТОРІВ УКРАЇНИ

Новини

02.05.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (квітень 2024). З приходом весни культурне життя завжди активізується, але в нинішньому квітні, здається, так, як ніколи. Особливо це стосується виконання музики українських сучасних композиторів різних поколінь та творчих вподобань. В нашому огляді спробуємо висвітлити хоча б деякі музичні події, що відбулися на різних концертних майданчиках України і незважаючи на складні умови воєнного часу »»»



16.04.2024

ОБ"ЄДНАННЯ КОЛЕКТИВНОГО УПРАВЛІННЯ (ОКУ) "ОБЕРІГ" ЗАПРОШУЄ композиторів до співпраці з охорони авторських прав. »»»



03.04.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (березень 2024). Разом з усією нашою країною в складних умовах воєнного часу українські композитори невтомно продовжують свій шлях до перемоги. Шлях цей складний, сповнений важких втрат, про які ми завжди пам’ятаємо, але й не здаємося, завойовуючи все нові рубежі на мистецькому фронті. В березневі дні вся музична громадськість України згадувала  »»»



11.03.2024

ПРИВІТАННЯ КАРМЕЛЛІ ЦЕПКОЛЕНКО. Сердечно вітаємо нашу дорогу колегу, видатну українську композиторку, заслуженого діяча мистецтв України, професорку Кармеллу Цепколенко з визначною подією –  »»»



07.03.2024

Незважаючи на всі складнощі воєнного часу, до Правління НСКУ постійно продовжують надходити заяви від композиторів та музикознавців з проханням прийняти до лав Національної Спілки композиторів України. Нас радує ентузіазм молодих фахівців, які  »»»



Всі новини »

НОВИНИ

16.07.2008

 

1 липня 2008 року в Києві, на вулиці Суворова,8, відбулося відкриття меморіальної дошки пам"яті видатного українського композитора, народного артиста України, Героя Праці Андрія Яковича ШТОГАРЕНКА (1902-1992). Цей визначний діяч української музичної культури багато років очолював Спілку композиторів України, був ректором Київської державної консерваторії ім. П.І.Чайковського.
Відкриття меморіальної дошки, зробленої здебільшого коштом вдови композитора Ради Остапівни Лисенко, планувалося до 105-річчя від дня народження композитора та 15-річчя від дня його смерті. Затримка з відкриттям сталася через позицію міської влади, яка, незважаючи на неодноразові звернення, так нічим і не допомогла у вирішенні цього питання.
Однак, добре все, що добре закінчується, і відтепер Андрій Якович задумливо спостерігає за рухом пішоходів по вулиці Суворова. Композитора теплими словами згадали його колеги, учні, рідні, зокрема,Р.О.Лисенко, заступник міністра культури і туризму О.Г.Бенч, композитор Л.В.Дичко, ректор Національної музичної академії імені П.І.Чайковського В.І.Рожок і багато інших, що взяли участь у цій пам"ятній акції.