НАЦІОНАЛЬНА СПІЛКА КОМПОЗИТОРІВ УКРАЇНИ

Новини

02.05.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (квітень 2024). З приходом весни культурне життя завжди активізується, але в нинішньому квітні, здається, так, як ніколи. Особливо це стосується виконання музики українських сучасних композиторів різних поколінь та творчих вподобань. В нашому огляді спробуємо висвітлити хоча б деякі музичні події, що відбулися на різних концертних майданчиках України і незважаючи на складні умови воєнного часу »»»



16.04.2024

ОБ"ЄДНАННЯ КОЛЕКТИВНОГО УПРАВЛІННЯ (ОКУ) "ОБЕРІГ" ЗАПРОШУЄ композиторів до співпраці з охорони авторських прав. »»»



03.04.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (березень 2024). Разом з усією нашою країною в складних умовах воєнного часу українські композитори невтомно продовжують свій шлях до перемоги. Шлях цей складний, сповнений важких втрат, про які ми завжди пам’ятаємо, але й не здаємося, завойовуючи все нові рубежі на мистецькому фронті. В березневі дні вся музична громадськість України згадувала  »»»



11.03.2024

ПРИВІТАННЯ КАРМЕЛЛІ ЦЕПКОЛЕНКО. Сердечно вітаємо нашу дорогу колегу, видатну українську композиторку, заслуженого діяча мистецтв України, професорку Кармеллу Цепколенко з визначною подією –  »»»



07.03.2024

Незважаючи на всі складнощі воєнного часу, до Правління НСКУ постійно продовжують надходити заяви від композиторів та музикознавців з проханням прийняти до лав Національної Спілки композиторів України. Нас радує ентузіазм молодих фахівців, які  »»»



Всі новини »

НОВИНИ

01.07.2008


НОВИНИ МУЗИЧНОГО ЖИТТЯ У ЧЕРВНІ

Червень 2008 р. був багатий на музичні імпрези, героями яких стали композитори і музикознавці - члени нашої Спілки. До найяскравіших подій місяця слід віднести авторський вечір Євгена Станковича в Національній філармонії України, що відбувся 13 червня, наприкінці сезону, у концертному циклі "Вечори української музики. Спадщина і сучасність". До програми увійшли Концерт №2 та Поема для скрипки з оркестром і дві сюїти з музики до балетів - "Ольга" та "Вікінги". Творчість Євгена Станковича, що давно вже сягнула висот світової сучасної класики, була блискуче втілена виконавцями - Симфонічним оркестром Національної філармонії України під орудою Миколи Дядюри та унікальним скрипалем Дмитром Ткаченком, в різноманітному репертуарі якого музика Євгена Станковича займає особливе місце - як виключно близька йому за духом та емоційною наповненістю. Можна лише поспівчувати тим слухачам, хто через недолуги з рекламою не зміг потрапити на це свято високого мистецтва.

Вочевидь, набагато краще був прорекламований інший цікавий філармонічний концерт - "Оригінальні твори класиків ХХ століття та українських композиторів для духового оркестру" (відбувся 4 червня 2008р.). Автором цього нового мистецького проекту став композитор Олександр Щетинський, який поряд з прем"єрами власних творів ("Притча" quasi una fanfara для мідних духових та "Траєкторії звуку" для духового оркестру) включив до програми концерту музику славетних майстрів ХХ століття - А.Шенберга (Тема і варіації тв.43-а), П.Гіндеміта ("Концертна музика" тв.41), І.Стравінського (Симфонії духових інструментів та Концерт для фортепіано та духових інструментів). Прозвучав також "Марш" для духового оркестру Олександра Гугеля.
З цією надзвичайно складною програмою добре впорався Державний духовий оркестр України, показавши себе виконавським колективом високого європейського класу. В цьому велика заслуга диригента Петра Товстухи, що має значний досвід виконання сучасної музики. Стабільно досконало виявив себе піаніст Юрій Кот, для якого (в чому ми неодноразово пересвідчувались!) не існує стильових та технічних складностей.

70-річному ювілею композитора Геннадія Ляшенка був присвячений камерний вечір, що відбувся 25 червня у Концертній залі Національної Спілки композиторів України. У виконанні Національного ансамблю солістів "Київська камерата" (художній керівник та диригент Валерій Матюхін) прозвучали витончено ліричні "Пастелі" на вірші Павла Тичини, скорботне "Lamento" для струнних і сонячно-світлий Концерт для арфи і струнних (солістка - "найкраща арфістка всіх часів і народів" - за висловом Валерія матюхіна - Наталія Ізмайлова). Друзі, колеги, шанувальники тепло привітали улюбленого композитора. Великий симфонічний концерт з нагоди ювілею, який з нетерпінням чекають слухачі, відбудеться в грудні цього року.

Ще один ювілей - 70-річчя відомого вченого-музикознавця, педагога, музичного драматурга-лібретиста Марини Романівни Черкашиної-Губаренко був широко відзначений 27-29 червня в стінах Національної музичної Академії України. До програми ювілейних заходів увійшла триденна міжнародна наукова конференція; здійснена силами студентів та педагогів постановка "Тригрошової опери" Б.Брехта-К.Вайля; презентація книги спогадів відомих театральних діячів Р.Черкашина та Ю.Фоміної (батьків М.Р.Черкашиної-Губаренко) "Ми з Березілля" і, на завершення, великий концерт з творів композиторів, найближчих для Марини Романівни людей: чоловіка - Віталія Губаренка та дочки Ірини, які вже відійшли в інші світи, але продовжують жити в своїй музиці. Прозвучали пісні І.Губаренко "Царівна", "Колискова", "Пора", "Вечір" (на власні тексти), її ж вокальний цикл на вірші Леоніда Кисельова "Заспіваймо, сестро", а також фортепіанна Прелюдія та Сонатина для гобоя і фортепіано. Музика Віталія Губаренка була представлена арією Джулії з опери "Альпійська балада", романсами на вірші В.Сосюри та Ф.Кривіна, заключним фрагментом моноопери "Самотність" (лібрето Марини Черкашиної за листами П.Меріме). З великою відповідальністю та душевним теплом підготували концерт студенти та викладачі Національної музичної Академії, артисти театрів. Слід особливо відзначити прекрасні виступи народного артиста України Олександра Вострякова з піаністом Костянтином Фесенком, співачки Ірини Бєлової (концертмейстер Наталія Козіна), актриси Ольги Двойченкової, яка прочитала пронизливу поезію Ірини Губаренко, а також студентів Ярини Денисенко та Наталії Кучиної.

В червні музична громадськість Києва згадувала відомого дослідника джазового мистецтва, музичного організатора, директора Центрмузінформа НСКУ Володимира Степановича Симоненка (1940 - 1998), життя якого багато років було пов"язане з Національною Спілкою композиторів України. В 10-ту річницю від дня його смерті 26 червня у Національній філармонії України відбувся джазовий концерт його пам"яті, в якому взяли участь як юні, так і відомі музиканти - Державний академічний духовий оркестр України (керівник - Олексій Рощак), Київський квартет саксофоністів під орудою Юрія Василевича, Дитячий джазовий оркестр Київської дитячої академії мистецтв (керівник - Віктор Басюк), композитор Іван Тараненко, гітарист А.Остапенко, ксилофоністка Анастасія Сабадаш та багато інших. Зі спогадами про В.С.Симоненка виступила музикознавець Галина Степанченко.