НАЦІОНАЛЬНА СПІЛКА КОМПОЗИТОРІВ УКРАЇНИ

Новини

02.05.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (квітень 2024). З приходом весни культурне життя завжди активізується, але в нинішньому квітні, здається, так, як ніколи. Особливо це стосується виконання музики українських сучасних композиторів різних поколінь та творчих вподобань. В нашому огляді спробуємо висвітлити хоча б деякі музичні події, що відбулися на різних концертних майданчиках України і незважаючи на складні умови воєнного часу »»»



16.04.2024

ОБ"ЄДНАННЯ КОЛЕКТИВНОГО УПРАВЛІННЯ (ОКУ) "ОБЕРІГ" ЗАПРОШУЄ композиторів до співпраці з охорони авторських прав. »»»



03.04.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (березень 2024). Разом з усією нашою країною в складних умовах воєнного часу українські композитори невтомно продовжують свій шлях до перемоги. Шлях цей складний, сповнений важких втрат, про які ми завжди пам’ятаємо, але й не здаємося, завойовуючи все нові рубежі на мистецькому фронті. В березневі дні вся музична громадськість України згадувала  »»»



11.03.2024

ПРИВІТАННЯ КАРМЕЛЛІ ЦЕПКОЛЕНКО. Сердечно вітаємо нашу дорогу колегу, видатну українську композиторку, заслуженого діяча мистецтв України, професорку Кармеллу Цепколенко з визначною подією –  »»»



07.03.2024

Незважаючи на всі складнощі воєнного часу, до Правління НСКУ постійно продовжують надходити заяви від композиторів та музикознавців з проханням прийняти до лав Національної Спілки композиторів України. Нас радує ентузіазм молодих фахівців, які  »»»



Всі новини »

НОВИНИ

15.06.2008

"ХАРКІВСЬКІ МУЗИЧНІ ПАРАЛЕЛІ" - під такою назвою на сцені Харківської обласної філармонії з 31 травня по 7 червня 2008 р. проходив фестиваль музики харківських композиторів. Ініціаторами цього музичного форуму виступили Харківська обласна організація Національної Спілки композиторів України та Харківська обласна філармонія на чолі з її директором та головним диригентом Ю.В.Янком.

Слід підкреслити, що філармонія була єдиним спонсором цього творчого проекту. Фестиваль відбувся з нагоди 75-річчя створення Спілки композиторів України - організації, що дала світовій музичній культурі багато славетних імен: С.Богатирьов, Ю.Мейтус, П.та Г.Майбороди, В.Борисов, Б.Лятошинський, Л.Ревуцький, Є.Станкович, М.Скорик, В.Губаренко, Б.Яровинський, Д.Клебанов, В.Золотухін, І.Ковач, В.Бібік, В.Сильвестров, М.Кармінський, І.Поклад, В.Нахабін, Л.Колодуб та багато інших.


Вісім концертів "Музичних паралелей"  представили музику різних жанрів: два симфонічних концерта, концерт "Композитори Харкова - дітям", програму театру народної музики "Обереги", два вечори камерної музики, концерт пісні та концерт хорової музики.

Загалом прозвучало понад 100 творів харківських авторів. Яскраво виявили себе виконавці - Академічний симфонічний оркестр Харківської філармонії під орудою заслуженого діяча мистецтв України Юрія Янка, Камерний хор філармонії (диригент Андрій Сиротенко), 48 солістів - вокалістів та інструменталістів, 22 юних виконавця, а також творчі колективи учнів ДМШ та ліцея мистецтв Харкова. Справжньою окрасою програми став виступ народних артистів України Ігоря Шаповалова (скрипка) та Ніни Шестакової (вокал), засл. артистів України Лідії Величко , Євгенії Костенко, лауреатів міжнародних конкурсів Марини Чиженко, Марії Стецюн, Ігоря Чернявського, В.Погрібної-Ляликової.

 

Особливе місце в програмах фестивалю було відведено музиці корифеїв харківської композиторської школи - Д.Клебанова, П.Гайдамаки, Б.Яровинського, І.Ковача, Г.Цицалюка, М.Кармінського, В.Іванова. Прозвучав також камерний твір Олени Гнатовської, що передчасно пішла з життя в кінці минулого року.

Поряд з творами сучасних визнаних майстрів  - В.Золотухіна, А.Гайденка, В.Птушкіна, М.Стецюна, Ю.Алжнєва, В.Мужчиля, В.Чепеленко, Л.Донник, Т.Хмельницької, Б.Міхєєва, Л.Шукайло - в програмах фестивалю було приділено увагу музиці молодих композиторів - О.Похило, Ю.Гусєва, А.Гугеля, І.Альбової, А.Глотова, Ю.Грицун, І.Гайденка.

Не можна не висловити слова щирої подяки ентузіастам сучасного музичного мистецтва - директору філармонії Ю.В. Янку та її художньому керівнику І.В.Долгановій, що люб"язно надали фестивалю зал філармонії, хор та симфонічний оркестр, а також запросили для ведення концертів блискучих професіоналів канд. мистецтвознавства О.Кононову, Н.Антонову, Н.Крихтіну, а також ведучих Т.Андрієвську та Ж.Борисевич.

Перший харківський фестиваль "Музичні паралелі" успішно завершився, попереду наступні фестивалі з новою музикою наших земляків. Дуже розраховуємо на фінансову підтримку цього починання, за умов якої географія фестивалю могла б бути значно розширена залученням музики композиторів з різних регіонів нашої країни.

Микола Стецюн,

засл. діяч мистецтв України