НАЦІОНАЛЬНА СПІЛКА КОМПОЗИТОРІВ УКРАЇНИ

Новини

16.04.2024

ОБ"ЄДНАННЯ КОЛЕКТИВНОГО УПРАВЛІННЯ (ОКУ) "ОБЕРІГ" ЗАПРОШУЄ композиторів до співпраці з охорони авторських прав. »»»



03.04.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (березень 2024). Разом з усією нашою країною в складних умовах воєнного часу українські композитори невтомно продовжують свій шлях до перемоги. Шлях цей складний, сповнений важких втрат, про які ми завжди пам’ятаємо, але й не здаємося, завойовуючи все нові рубежі на мистецькому фронті. В березневі дні вся музична громадськість України згадувала  »»»



11.03.2024

ПРИВІТАННЯ КАРМЕЛЛІ ЦЕПКОЛЕНКО. Сердечно вітаємо нашу дорогу колегу, видатну українську композиторку, заслуженого діяча мистецтв України, професорку Кармеллу Цепколенко з визначною подією –  »»»



07.03.2024

Незважаючи на всі складнощі воєнного часу, до Правління НСКУ постійно продовжують надходити заяви від композиторів та музикознавців з проханням прийняти до лав Національної Спілки композиторів України. Нас радує ентузіазм молодих фахівців, які  »»»



03.03.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (лютий 2024). Українська сучасна музика різних жанрів у важкий військовий час продовжує виконувати свою патріотичну місію, залучаючи до скарбів національного мистецтва все ширші верстви слухачів як в Україні, так і за її межами. Вона звучить у багатьох концертних програмах на рівні з світовою класикою, що лише підкреслює її художню досконалість.  »»»



Всі новини »

НОВИНИ

05.08.2023



УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ

(липень 2023)

          Спекотний липень, його тривожні дні протистояння рашистській агресії в різних регіонах України не змогли згасити творчу активність українських композиторів і на рідних теренах,  і у світі.

Особливою активністю була відзначена творча діяльність Асоціації електроакустичної музики  при Національній Спілці композиторів України. За інформацією її керівниці, композиторки Алли Загайкевич в липні відбулося три вагомих акції на локаціях Парижа, Дрездена та Львова, кожна з яких  привернула пильну увагу до розвитку національного сучасного музичного мистецтва  в реаліях воєнного протистояння.

1 липня 2023 в Парижі пройшов заключний електроакустичний концерт міжнародної канадсько-української резиденції  –  спеціального спільного проєкту Le Vivier (Монреаль) та Асоціації електроакустичної музики України (Київ).
В залі Культурного центру Посольства України у Франції відбулися прем’єри творів молодих митців відчутного антивоєнного звучання і гуманістичної антидиктаторської спрямованості. Від України  у концерті взяли участь композиторки Марія Арестович, Олексія Сук, скрипаль і композитор Ілля Бондаренко та їх патронеса Алла Загайкевич. Канадська сторона була представлена композиторами
Philipp Macnab-Seguin, Lily Kozlow, Jiles Bastin-Fontaine  та саксофоністом  Guy Lavoie. Загальні художні співкерівники проекту – Джеррі Стоунхаус та Алла Загайкевич. Творча поїздка українських музикантів була реалізована за сприяння гранту Євросоюзу, імплементованого Гете-Інститутом.


Невдовзі українське сучасне музичне мистецтво було представлене у Німеччині.  8 липня 2023 у Дрездені в музеї Альбертінум, з його широковідомою Галереєю нових майстрів, в концерті Алли Загайкевич прозвучала новітня електроакустична музика України та була прочитана лекція «Українська електроакустична музика: можливість майбутнього». Важливо, що цю  творчу акцію було здійснено в Альбертінумі в рамках потужної національної виставки  «Калейдоскоп  історії українського мистецтва 1912-2023  років».


А 29 липня 2023 у Львові українська електроакустична музика постала ще в одному цікавому поєднанні.
В концерті під назвою «Електроакустика: простір дії» у Львівському органному залі звучали твори композиторів Франції та України, причому музика французьких митців, як зазначають організатори акції, теж стала частиною своєрідного мистецького руху опору. Їх твори написані під час війни, що точиться  в Україні, – це «
Missile, piece electronigue anti-putin» Gino Favotti та «Eeyida» Cristian Eloy, яка апелює до образів поеми І.Котляревського , і є своєрідною даниною автора мужності народу України. Твори українських композиторів Остапа Мануляка Reprogression»), Олени Ільницької («Univer-vivant»), Алли Загайкевич («Rana») – це також відзвуки війни, втілення викликаних нею  трагічних почуттів та осмислення  нових реалій.

Це особливо проявилося в авторському коментарі до останнього з названих творів: «Спочатку було дуже порожньо. Звісно, це лютий. На деревах немає листя. І майже не видно трави. Сірий колір неба, асфальту, вимерлого міста. Дуже хотілося піти до озера. Подивитися на його очерети, можливо - лід, торішнє листя, хвилі води під берегом. Але з початком війни це було заборонено.  І почали снитися великі зелені луки – літні, під сонцем – з величезними ранами – ямами з рваними краями від снарядів». Як справедливо зазначили організатори    концерту, синтезований простір першого концерту французької  та української електроакустичної музики у Львівському органному залі став «простором відкритої авторської рефлексії, простором волі, простором дії».


13 липня
– особлива дата, день народження геніального українця – композитора Мирослава Скорика. В цьому році йому мало б виповнитися 85. Національний ансамбль «Київські солісти» за сприяння  Міжнародного центру культури і мистецтв провели  «День музики Мирослава Скорика». Звучали різножанрові твори незабутнього маестро для камерного оркестру, кожен з яких є своєрідним шедевром. Написані в різні роки, вони не зникають з репертуару багатьох камерних колективів як в Україні, так і за її межами. Це «Гуцульський танець» з музики до кінофільму «Тіні забутих предків», «Карпатська рапсодія» для скрипки з оркестром,  Диптих для струнного оркестру, Колискова та Вальс з Сюїти для струнних, частини з партит №6 та №7 у авторській версії для струнних , «А-Ri-A» для віолончелі та струнних  і, звісно,  відома усьому світові «Мелодія» – ментальне музичне втілення  України, символ українського спротиву.   

Концерт блискуче провів головний диригент Ігор Пучков, солісти – Юрій Стьопін (скрипка) та Владіслав Прімаков (віолончель). Вдячні кожному учаснику цього особливого концерту і сподіваємося, що день 13 липня традиційно стане Днем музики Мирослава Скорика в різних містах України та світу.


Не можемо не згадати ще одну знакову для України музичну подію світового масштабу. У Лондоні 14 липня 2023 на Концерті-відкритті легендарного, одного з найбільших у світі щорічних фестивалів класичної музики  
BBC Proms, у Альберт-холі вперше пролунав  новий твір української композиторки Богдани Фроляк «Нехай буде світло». Композицію було створено та виконано на спеціальне замовлення BBC на честь України (світла України) і підтримки її боротьби. Твір прозвучав у виконанні  Симфонічного оркестру ВВС при величезному зібранні публіки і був зустрінутий бурними оваціями. В цей же вечір виконувалися класичні  твори Я.Сібеліуса, Е.Гріга та Б.Бріттена. Диригувала Даля Стасевська родом з України, яка є головною диригенткою  фінського Симфонічного оркестру  Лахті, а також головною запрошеною диригенткою Оркестру ВВС. Так в одному проєкті зійшлися кілька країн, серед яких Україна посіла поважне місце.


На всіх, хто цікавиться найсучаснішим оперним мистецтвом, був розрахований черговий практикум  «Експериментальні студії:
Opera Aperta – театральний прорив», що відбувся 30 липня 2023 в Національній Спілці композиторів України . Його провів композитор Ілля Разумейко за участі Ольги Дятел та Володимира Бурковця. На цій своєрідній зустрічі-лекції мова йшла про найновіші  тенденції у розвитку світової опери, про відвідання учасниками творчої лабораторії «Opera Aperta» найвідоміших театральних фестивалів цього сезону та їх найяскравіших вистав: Wiener Festwochen ( опера «Лулу» А.Берга, вистава Метте Інгвардтсен), Impuls Tanz (вистави Марі Шоунар, Доріс Уліх, Мюзіктеатр Транспарант за Монтеверді), Avingon Festival (вистави Міло Рау).

Природно, особливу увагу було приділено презентації опери Р.Григоріва та І.Разумейка «Чорнобильдорф», що з успіхом пройшла в рамках знаного європейського фестивалю «
Theater der Welt» у Франкфурті-на-Майні (див. більш детально за посиланням    https://theaterderwelt.de/chornobyldorf-archaeologische-oper/ ).

Учасники поділилися своїми враженнями, показали та проаналізували відео фрагменти, а також презентували найактуальнішу літературу, присвячену історії опери та театру ХХ-ХХІ сторіччя. Захід пройшов у зацікавленій атмосфері творчої дискусії з гострими питаннями та змістовними  і дотепними відповідями.    


Як бачимо, жодні перешкоди не можуть завадити композиторам діяти на культурному фронті, захищаючи національні культурні цінності та інтегруючи їх у світовий контекст. Все буде Україна!

                                                                                                 Т.Н.