НАЦІОНАЛЬНА СПІЛКА КОМПОЗИТОРІВ УКРАЇНИ

Новини

16.04.2024

ОБ"ЄДНАННЯ КОЛЕКТИВНОГО УПРАВЛІННЯ (ОКУ) "ОБЕРІГ" ЗАПРОШУЄ композиторів до співпраці з охорони авторських прав. »»»



03.04.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (березень 2024). Разом з усією нашою країною в складних умовах воєнного часу українські композитори невтомно продовжують свій шлях до перемоги. Шлях цей складний, сповнений важких втрат, про які ми завжди пам’ятаємо, але й не здаємося, завойовуючи все нові рубежі на мистецькому фронті. В березневі дні вся музична громадськість України згадувала  »»»



11.03.2024

ПРИВІТАННЯ КАРМЕЛЛІ ЦЕПКОЛЕНКО. Сердечно вітаємо нашу дорогу колегу, видатну українську композиторку, заслуженого діяча мистецтв України, професорку Кармеллу Цепколенко з визначною подією –  »»»



07.03.2024

Незважаючи на всі складнощі воєнного часу, до Правління НСКУ постійно продовжують надходити заяви від композиторів та музикознавців з проханням прийняти до лав Національної Спілки композиторів України. Нас радує ентузіазм молодих фахівців, які  »»»



03.03.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (лютий 2024). Українська сучасна музика різних жанрів у важкий військовий час продовжує виконувати свою патріотичну місію, залучаючи до скарбів національного мистецтва все ширші верстви слухачів як в Україні, так і за її межами. Вона звучить у багатьох концертних програмах на рівні з світовою класикою, що лише підкреслює її художню досконалість.  »»»



Всі новини »

НОВИНИ

03.07.2023



УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ
(червень 2023)


Триває жорстока навала російського агресора, але Україна незламна допоки ми всі, українці, стоїмо єдиним фронтом, кожний на своєму місці, захищаючи нашу землю, наші національні цінності, нашу нетлінну культурну спадщину, наше право жити і творити. Українські композитори та їх музика працюють на перемогу.

Важливо постійно  підкреслювати значення української музики  у контексті світової культури, її невід’ємність від загального історичного процесу та її еталонний мистецький рівень.  В цьому сенсі цікавим був задум  філармонічного вечора  в Києві – «Шуберт, Сильвестров: Лірична сонатна тріада», концерт третій, який представив публіці 2 червня 2023 піаніст Євген Громов.  З музикою світового класика початку ХІХ ст. дуже гармонічно поєдналися твори  сучасного українського класика, який вже давно здобув міжнародне визнання. Поряд з Шостою сонатою та популярними вальсами Шуберта прозвучали фортепіанні композиції Валентина Сильвестрова: Посвята Францу Шуберту, Соната №1 та твір «19 листопада 1828 року…в пам
ять про Ф.П.Ш.». Виконавець зумів підкреслити концептуальну спорідненість двох композиторів різних епох і заслужив на вдячну реакцію слухачів.

В умовах війни, коли всі ми усильно молимося за перемогу та мир в Україні, відчутно зростає значення духовної музики. 16 червня 2023 у Львові в Гарнізонному храмі Св. ап. Петра і Павла УГКЦ молитовно презентували Акафіст до чудотворної  ікони Божої Матері Жировицької  Римської. Автор проєкту  директор фундації «Андрей» Михайло Перун розпочинав його з композиторкою Ганною Гаврилець, однак не судилося – не завершивши написання музики, мисткиня на третій день війни відійшла у вічність. І тоді за цю благородну місію взялася її сестра – композиторка Богдана Фроляк, і присвятила створений нею Акафіст (автор тексту о.Назарій Заторський), його прем’єрне виконання світлій пам’яті  Ганни Гаврилець. Так одна   молитовна акція увібрала в себе багато духовних смислів. Виконавці – хор та оркестр заслуженої академічної капели «Трембіта». Диригент-постановник   Володимир Вівчарик, солісти – Олег Лановий та Володимир Шинкаренко.


Палких шанувальників Міжнародного фестивалю сучасного мистецтва «Два дні й дві ночі нової музики» порадувала приємна новина – в цьому році фестиваль все ж таки відбудеться,  і, власне, в червні він вже розпочався! Адже 22 червня 2023 в Одесі пройшов Концерт-Прелюдія «2Д2Н». Це хоровий Концерт-
MEMORIUM, присвячений нашим колегам-композиторам, чия музика назавжди з нами. Вони були відданими друзями фестивалю, частими його гостями та учасниками. Згадуємо знову і знову Мирослава Скорика, Олександра Козаренка,Ганну Гаврилець, Олега Польового, Юрія Шевченка, Богдану Фільц, Михайла Шуха. Нині їх твори, здебільшого духовного змісту, прозвучали у блискучому виконанні Хору Одеської Національної музичної академії імені А.В.Нежданової під орудою Галини Шпак. Художні керівники – Валерій Регрут та Галина Шпак.  З нетерпінням чекаємо на 28-й Фестиваль «Два дні й дві ночі нової музики», який має відбутися в кінці серпня в Одесі.



А в Києві в Концертній залі Національної Спілки композиторів України  24 червня 2023 відбувся ще один знаковий концерт під назвою «Геннадій Ляшенко та його учні». Вечір пам
яті вчителя (до 85-річчя від дня народження). Геннадій Ляшенко (1938-2017) –  видатний композитор, вчений, педагог, громадський діяч, народний артист України, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка. Один з найвизначніших українських симфоністів, автор 7-ми симфоній, великої кількості інструментальних концертів, багатьох камерно-вокальних та камерно-інструментальних композицій, значної хорової спадщини. Безперечно, твори композитора такого високого рангу мають якомога частіше звучати.
До програми цього концерту ми разом з Національним ансамблем солістів «Київська камерата» включили справжні перлини майстра – Три п
єси для альта та оркестру (соліст – Андрій Тучапець) , Вокальний цикл «Пастелі» на вірші Павла Тичини для голосу та оркестру  (солістка – Тамара Ходакова) та унікальний Концерт для контрабасу з оркестром  у неперевершеному виконанні соліста Назарія Стеця. Геннадій Іванович Ляшенко був надзвичайно талановитим педагогом з композиції. Його учні, які нині працюють не лише в Україні, а й в різних країнах світу, пишаються тим, що вчилися  у нього оволодінню професією, і на все життя вдячні своєму неповторному професору. Про це говорили у своїх спогадах ті його вихованці, які були присутні на концерті і твори яких також увійшли до програми концерту. Прозвучали «Poco crescendo» для альта з оркестром Валерія Антонюка (до речі, автора вже 10-ти симфоній), Епілог з опери «Самотність» для сопрано та оркестру Анастасії Комлікової та «Ліхтар» для струнного оркестру Олега Безбородька. «Київська камерата» в цей вечір була особливо натхненною і, як завжди, продемонструвала високу майстерність у  інтерпретації сучасної музики. Вдячні всім музикантам на чолі з диригентом Олегом Маринченком за багаторічне плідне партнерство (постійно пам’ятаємо В.О. Матюхіна) і підтримку всіх творчих проєктів Національної Спілки композиторів України.

Не можемо не порадіти черговому успіху українських музикантів в Європі. 23-23 червня 2023 з величезним резонансом  пройшли виступи Симфонічного оркестру Львівської філармонії в польських містах Люблін та Пулява під батутою головного диригента Теодора Кучара. Для нас особливо важливо, що поряд з виконанням  шедеврів Малера та Сібеліуса відбулася світова прем’єра Сюїти з фольк-опери «Цвіт папороті» Євгена Станковича, що викликала справжній захват слухачів. Адже вони вперше осягнули та глибоко відчули могутній струм українського фольклору, втіленого найсучаснішими засобами  музичної мови. До того ж це був грандіозний спільний виступ оркестрів Львівської та Люблінської філармоній. Як свідчать медіа-джерела, «Понад 100 музикантів на сцені, аншлаг з поціновувачів музики в залі – так 23 та 24 червня відбувалася музична синергія двох колективів у звучанні трьох неймовірних творів».


Ще одна подія великого культурного значення – 26 червня 2023 вся музична громадськість вітала Академічну хорову капелу Українського радіо з 90-річчям від дня заснування.  Протягом усієї своєї історії колектив перебував у найтісніших стосунках з українськими композиторами. Досить сказати , що у 1932 році  Хор українського радіо заснував та став його першим керівником саме композитор – Гліб Павлович Таранов, який дуже багато зробив для створення  українського  репертуару нового колективу. В різні роки з Хором радіо активно   співпрацювали Левко Ревуцький , Борис Лятошинський, Михайло Вериківський, Станіслав Людкевич, Георгій та Платон Майборода, Віталій Кирейко, Анатолій Коломієць, Віталій Губаренко тощо. Їх твори складають золотий фонд  Українського радіо. Нинішня керівниця  Академічної хорової капели Українського радіо заслужена артиста України Юлія Ткач завжди знаходиться в постійному творчому контакті з Лесею Дичко, Мирославом Скориком, Євгеном Станковичем, Віктором Степурком, Геннадієм Саськом та іншими композиторами. Адже Хорова капела Українського радіо – істино творча  лабораторія для митців різних поколінь,  для художніх експериментів, для народження  нових шедеврів національного музичного мистецтва.
Для відзначення  нинішньої вельми поважної  дати  Українське радіо Суспільне мовлення підготувало спеціальний медіапроєкт виключно глибокого патріотичного змісту під назвою «За крок до Перемоги» (ведучі – Дмитро Хоркін та Галина Бабій). У великому, на два відділення, концерті звучали  українська хорова класика (Бортнянський, Леонтович, Лятошинський), твори В.Кирейка та Лесі Дичко, народні пісні в майстерних обробках українських композиторів. На виконанні безсмертного творіння Тараса Шевченка – Данили Крижанівського «Реве та стогне Дніпр широкий» весь зал піднявся в єдиному пориві. Справжнім апогеєм цього вечора став оркестрово-хоровий відділ, де прозвучали знакові  твори української сучасної музики – Кантата «Гамалія» Мирослава Скорика на вірші Тараса Шевченка та «Страсті за Тарасом» (ч.У «Не вмирає душа наша») Євгена Станковича на вірші Т.Шевченка. Натхненне виконання  Хорової капели та Симфонічного оркестру Українського радіо ( художній керівник та головний диригент – Володимир Шейко, диригувала Юлія Ткач) викликало гарячий прийом публіки і ще раз підтвердило високий мистецький результат тісного творчого взаємозв’язку  композиторів та виконавців. До слова, солісти в цьому концерті були висококласними  (Сергій Магера, Сергій Бортник, Ксенія Бахрітдінова-Кравчук, Тетяна Коробка, Людмила Горностаєва). В цей вечір було багато привітань від мистецької громадськості, від колег-радійників та друзів-музикантів. Від Національної Спілки композиторів України колектив Хору та його керівницю Юлію Ткач  щиро привітали композитори Леся Дичко та Віктор Степурко. Приєднуємося  та бажаємо вам, дорогі  колеги, здоров
я, натхнення, нових творчих успіхів у розбудові хорового мистецтва України!

Плідно працюючи на культурній ниві, українські митці ні на жодну мить не забувають про тих, хто зі зброєю в руках захищає нашу землю, хто віддає свої життя за те, щоб Україна була звільнена від рашистських  катів. Таким був видатний український оперний співак,  соліст Паризької опери Василь Сліпак, що загинув у Дебальцевому. В червні в Україні, у Франції та у Британії вже всьоме проходив Відкритий міжнародний маратон пам
яті Василя Сліпака. Відбулися численні концерти на шану цієї мужньої людини, для якої Україна дійсно була понад усе. В рамках цього маратону привернув особливу увагу концерт 30 червня 2023 у Львові під назвою «Молитва до Василя», що об’єднав імена трьох визначних особистостей – Василя Сліпака, Олександра Козаренка та Ганну Гаврилець. Зовсім невипадково  вони тепер зустрілися в інших світах. Адже за життя добре знали один одного, і у творчому плані були дуже близькими. Зокрема, саме у камерній кантаті Олександра Козаренка «Пєро мертвопетлює» ще у 1994 році яскраво розкрився  талант молодого співака Василя Сліпака, який невдовзі засяяв на оперних сценах Європи.   Нині у молитві, зверненій до Василя, звучала музика О.Козаренка та Г.Гаврилець, яка стала одночасно і поминанням цих незабутніх композиторів, чиї життя також забрала жорстока війна. У Гарнізонному храмі Святих ап. Петра і Павла у виконанні Струнного квартету «Фенікс»    (знов таки невипадкові і місце проведення концерту,  і значення назви колективу)  чарівна музика полинула у серця слухачів –  «Три інвенції для чотирьох мелодійних інструментів» Олександра Козаренка та Струнний квартет №4 «Експресії» Ганна Гаврилець. Майстерність музикантів – Миколи Гав’юка (скрипка), Петра Тітяєва (скрипка), Вадима Педорича (альт) та Дениса Литвиненка (віолончель) – максимально посилила враження від цієї надзвичайної імпрези.

Як бачимо, незважаючи на війну, музичне життя в Україні енергійно продовжується. Його неможливо уявити без композиторської творчості, без класичної національної спадщини та нових сміливих пошуків, а найважливіше – без безмежної відданості своїй  країні з її унікальними культурними надбаннями, якими ми пишаємося і які завжди будемо захищати. Україна понад усе!
                                                                                                                                                                                                                                                        Т.Н.