НАЦІОНАЛЬНА СПІЛКА КОМПОЗИТОРІВ УКРАЇНИ

Новини

11.03.2024

ПРИВІТАННЯ КАРМЕЛЛІ ЦЕПКОЛЕНКО. Сердечно вітаємо нашу дорогу колегу, видатну українську композиторку, заслуженого діяча мистецтв України, професорку Кармеллу Цепколенко з визначною подією –  »»»



07.03.2024

Незважаючи на всі складнощі воєнного часу, до Правління НСКУ постійно продовжують надходити заяви від композиторів та музикознавців з проханням прийняти до лав Національної Спілки композиторів України. Нас радує ентузіазм молодих фахівців, які  »»»



03.03.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (лютий 2024). Українська сучасна музика різних жанрів у важкий військовий час продовжує виконувати свою патріотичну місію, залучаючи до скарбів національного мистецтва все ширші верстви слухачів як в Україні, так і за її межами. Вона звучить у багатьох концертних програмах на рівні з світовою класикою, що лише підкреслює її художню досконалість.  »»»



04.02.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (січень 2024 року). Розпочався Новий 2024 рік, в січні якого ми перетнули трагічний рубіж – 700-ий день підступного нападу російських загарбників на Україну. Однак не можна зламати дух свободи, який живе в кожному українці. Незалежно від того, воює він на передовій чи займається мирними професіями. Все одно ми всі на фронті, кожний на своєму, боремося за вільну Україну. Українське сучасне музичне мистецтво продовжує завойовувати  »»»



03.02.2024

Національна Спілка композиторів України, як і вся наша країна, понесла великі і важкі втрати під час підступної війни, розв’язаної російськими агресорами. На цьому тлі нині особливо зростає важливість поповнення Спілки новими силами – молодими талановитими композиторами та музикознавцями, готовими до боротьби на культурному  »»»



Всі новини »

НОВИНИ

03.09.2022




УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ

                                                                         (серпень 2022)



Українські композитори та виконавці постійно і незламно стоять на позиціях культурного фронту, віддаючи всі сили на захист національної культури, на донесення її найкращих надбань своїм героїчним співвітчизникам  та прогресивним силам усього світу. Ми мріємо про Перемогу над російським агресором, свято віримо в неї і хочемо вселити нашу віру в серця всіх, хто чує голос правди і
справедливості.


Саме цей меседж посилав своїм слухачам Ukrainian Freedom Orchestra (Український оркестр Свободи) під час великого, майже місячного турне, що почалося у Європі та
закінчилося у Вашингтоні (США). Українські музиканти Києва, Львова, Харкова, Одеси, а також з різних оркестрів світу за підтримки Метрополітен-опера та Польської Національної опери об’єдналися під орудою диригентки Керрі-Лінн Вілсон, щоб представити шанувальникам мистецтва світову класику та українську композиторську творчість.
Своєрідним зразком цих гастрольних виступів став концерт 4 серпня 2022  у Берліні в знаменитому  Концертгаузі, де прозвучала Симфонія №7 Валентина Сильвестрова, яка справила величезне враження на слухачів. З класичним
репертуаром постали  зіркові українські солістки – Людмила Монастирська (Бетховен «Фіделіо») та Анна Федорова (Шопен. Фортепіанний концерт №2). Цей
вечір був дійсно тріумфом українського мистецтва, а його апогеєм  стало виконання дивовижного твору Юрія Шевченка «Ми є!» на основі Гімну України. Публіка аплодувала стоячи і не хотіла відпускати музикантів зі сцени. Ця довга бурхлива овація була не лише свідченням захвату  майстерністю, але й виявленням
глибокої поваги до України та українців. Таких концертів було 13 у 8 країнах, а на завершення, 21 серпня, справжній апофеоз в Кеннеді-центрі у Вашингтоні.


Дуже продуктивним та різноманітним став серпень 2022 для Національної філармонії України, і практично в більшості з творчих заходів була представлена творчість українських композиторів. Так, 2 серпня 2022  Ансамбль класичної музики імені Бориса Лятошинського продовжив серію своїх концертів під назвою «Очі в очі». Представлена ними раніше в різних країнах Європи програма в нинішньому варіанті об’єднала твори  Є.Станковича, Г.Гаврилець, В.Польової, О.Родіна, Є.Петриченка, І.Небесного, Т.Яшвілі. Солісти – І.Пліш (сопрано), О.Дудниченко (скрипка), Роман Меліш (контр-тенор). Диригент – Богдан Пліш, хормейстер – Міхаель Крітер-Вандаловський.  


Музика Б.Лятошинського (Увертюра на 4 українські теми) та Є.Станковича (Урочиста увертюра) звучали в ці дні  у концертах Національного симфонічного оркестру. А  8 серпня 2022 камерний ансамбль «Київські солісти» показав у філармонії нову цікаву програму з творів Е.Гріга, А.Брукнера та І.Щербакова (Valse Triste).      


Щоб зберегти хронологічний принцип,  перенесемо увагу з філармонічних концертів (до них ще повернемося) на важливий київський фестиваль першої декади серпня  – П’ятий «Bouquet Kyiv Staqe», концерти якого проходили у Софійському соборі та інших приміщеннях Софійського заповідника 5-7 серпня 2022.  Загальна тема цього року – «Заради життя».  Розмаїтий  музичний розділ фестивалю  включав як сольні концерти, так і камерні оркестрові вечори.

Так, 5 серпня у концерті «Присвячення» скрипальки Богдани Півненко та піаністки Анни Хмари постала блискуча плеяда українських композиторів з музикою дуже різною за змістом та стилістикою, але виключно вагомою для історичного розвитку української музичної культури. Це Валентин Сильвестров, Євген Станкович, Юлій Мейтус, Левко Колодуб, Ганна Гаврилець, Юрій Шевченко. Останніх двох забрала ця жорстока війна ще на самому її початку, але їх музика  завжди з нами, і ми це наочно бачимо, аналізуючи концертне життя в Україні та за її межами.

6 серпня піаніст Євген Громов та скрипаль Ігор Завгородній вшанували ювілеї двох сучасних колосів української музики – 80-річчя Євгена Станковича (виконувався Триптих «На Верховині» і Sonata piccola) та 85-річчя Валентина Сильвестрова (прозвучали Постлюдія для скрипки соло та Post scriptum. Соната для скрипки і фортепіано).

В цей же день чудову українську програму подарував слухачам Національний ансамбль солістів «Київська камерата» - звучали вже знайомі і нові твори композиторів В.Сильвестрова («Тиха музика»). В.Вишинського (Варіації для оркестру), З.Алмаші (Передчуття кохання та Арія), О.Безбородька (Tale of Kings), Є. Станковича (Дотик Янгола), В.Польової (Душа).


Українські композитори, як відомо, завжди ставилися з особливою увагою до духовної музики. Нині, коли відбувається стільки трагічних подій, і ми переживаємо стільки непоправних втрат, така музика вельми потрібна для зміцнення духу українців. Тому тематична хорова програма «Архангельський глас» 7 серпня 2022, та й ще виконана у нашій основній духовній святині – Софійському соборі, стала справжнім одкровенням.  До самої глибини сердець йшла музика М.Дилецького і М.Лисенка, М.Леонтовича та Є.Станковича, Г.Гаврилець та
В.Польової, І.Небесного та Є.Петриченка. Зворушені слухачі тепло дякували за довершене виконання Ансамблю класичної музики імені Бориса Лятошинського.


Знову перенесемося у Берлін  – тепер на концерт Українського молодіжного оркестру під орудою Оксани Линів, що відбувся 10 серпня 2022 у Концертгаузі в
рамках фестивалю «Young Evro Classic». Вечір здебільшого був присвячений музиці українських композиторів. Він розпочався прем’єрою в Німеччині твору Золтана Алмаші «Місто Марії». Цей талановитий композитор та віолончеліст все більш впевнено виходить на світову арену, дуже активно працює під час війни, завжди викликаючи інтерес аудиторії. З наступним твором – Поемою для скрипки з
оркестром класика сучасної української музики Євгена Станковича  - берлінська публіка вже знайома  і чула його в різних виконаннях. Скрипаль Андрій Мурза зумів відкрити нові грані цієї дуже української за духом музики, що було високо оцінено слухачами. Симфонічна балада «Гражина» Бориса Лятошинського – один з найулюбленіших творів української класичної спадщини – показав всю потужність української композиторської школи і був відзначений довершеністю виконання молодих музикантів. Нове ім’я для зарубіжного слухача – композитор Олег Кива, що рано пішов з життя, однак залишив неповторний слід в українському мистецтві. Виконана Кантата №3 на вірші Павла Тичини (солістка – Наталія Кухар) – один з найпривабливіших, найщиріших за висловом його творів.  


17 серпня 2022 Київський камерний  оркестр (диригентка – Наталія Пономарчук) виступив з новою програмою суто ліричного спрямування. Прозвучали твори Антоніна Дворжака , Євгена Станковича, Ганни Гаврилець. Своє бачення ліричної поемності продемонструвала скрипалька Богдана Півненко у творі Євгена Станковича. Незабутньо, вишукано і прозоро виконали музиканти чудовий Хорал для струнного оркестру Ганни Гаврилець, ще раз підкресливши унікальність обдарування композиторки.


21 серпня 2022 музика Лесі Дичко прозвучала у Львівській філармонії. З надзвичайно багатої творчої спадщини композиторки співак Станіслав Батрак (баритон) та Мирослав Драган (фортепіано) обрали відомий цикл романсів «Енгармонійне» на вірші Павла Тичини. А 26-27 серпня 2022  у Львівському Органному залі було продовжено знайомство з камерною музикою Лесі Дичко. Як відомо, дуже часто її твори тісно пов’язані з живописними образами. На цей раз це були «Фрески» за картинами Катерини Білокур для скрипки та органу. У блискучому виконанні Назарія Пилатюка (скрипка) та Ірини Харечко (орган) прозвучали обидва зошити цього об’ємного та різнобарвного циклу.


Національний ансамбль солістів «Київська камерата (художній керівник і головний диригент – Валерій Матюхін) протягом усієї своєї історії є одним з найбільш палких популяризаторів творчості українських композиторів. Концерти цього колективу регулярно відбуваються у Національній філармонії України, в різних містах України, колектив постійний учасник міжнародних фестивалів «Київ Музик Фест», «Київські музичні прем’єри», «Контрасти» та ін. І всюди у програмах «Київської камерати» у пріоритеті саме українська музика.

22серпня 2022  у Національній філармонії України музиканти представили свою нову українську програму – це П’ять п’єс для фортепіано і струнних Валентина
Сильвестрова, Симфонієта «А-corda» для альта і струнних Ганни Гаврилець, вокальний цикл «Мати» Івана Карабиця на вірші Бориса Олійника  (в оркестровці Олега Маринченка), Камерна симфонія №7 для скрипки  і камерного оркестру Євгена Станковича. Солісти Дмитро Таванець (фортепіано), Валентина Буграк (альт),
Мар’яна Головко (сопрано), Кирило Боднар (скрипка).


25 серпня 2022 Симфонічний оркестр Національної філармонії України під орудою Миколи Дядюри презентував свій новий онлайн проєкт - концерт "Бетховен, Пілютиков". Виконувалися Симфонія №5 Бетховена та "Легіон" для симфонічного оркестру Сергія Пілютикова. "Музика сили та люті, опору та мужності, музика нескінченної сили духу нашого народу" - так охарактеризував свій твір сам композитор. Написаний у 2010 році, твір виявився пророчим, і дивовижно зрезонував з сьогоднішніми драматичними подіями. Це зумів відчути диригент і вже на 37-й день війни було зроблено запис для широкого розповсюдження в мережі.


Добре відомий у музично-культурному середовищі Vere Music Fund вже багато років веде величезну роботу з мистецькою  молоддю, надаючи гранти для участі у міжнародних конкурсах, влаштовуючи майстер-класи, підтримуючи музичні конкурси в Україні. Одним з основних  напрямів його діяльності є також фестивалі та
серії концертів. Один з таких тематичних концертів, присвячений жанру квартету у творчості українських композиторів, пройшов нещодавно, 26 серпня 2022  у VERE MUSIC HUB. Цей новий невеликий камерний зал організатори  називають мистецькою екосистемою – особливим простором для молодих музикантів та слухачів,
спрямованим на духовний розвиток  нового покоління  і збереження національних цінностей. Зал працює надзвичайно енергійно, охоплюючи різноманітні сфери
музичного виконавства та освіти. В цей вечір публіка ознайомилась з довершеними зразками квартетної творчості українських композиторів різних поколінь – класика ХХ ст. Бориса Лятошинського (Квартет №2 початку 20-х років),  його одного з останніх учнів  Івана Карабиця (Квартет початку 70-х) та  українсько-нідерландського композитора нинішнього покоління  Максима Шалигіна (Квартет «Drop after drop», написаний у 2022 р. та присвячений Героям України). Власне, це був концерт-відкриття невідомої для більшості слухачів складної музики,
малознаної  навіть у колі  професіоналів. До честі молодих виконавців треба сказати, що вони відмінно впоралися зі складним завданням, донесши до слухача весь багатошаровий, різноманітний спектр думок і відчуттів авторів. Музиканти Варвара Васильєва, Даніела Паламарюк, Олександр Свєт та Гліб Сасько, незважаючи
на зовсім молодий вік, продемонстрували справжню професійну глибину і зрілість.
 
Українська композиторська та виконавська школи постійно, і особливо зараз, підчас війни, привертають до себе все більшу  увагу. Про їх якість свідчить, зокрема,  ще одна помітна імпреза, яка проходила   в VERE MUSIC HAB 29 серпня 2022. Це камерний  концерт  Nota Bene Chamber Group у складі: Андрій Павлов, Максим Грінченко (скрипки), Іван Завгородній (альт), Артем Полуденний (віолончель), Юрій Немировський (кларнет) та Роман Лопатинський (фортепіано).
Музиканти запропонували слухачам вишукану програму  з творів Євгена Станковича («Благання спокою» Тріо для кларнета, скрипки і фортепіано), Валентина Сильвестрова (Струнний квартет «Ікона») та Антоніна Дворжака (Фортепіанний квінтет №2). Відомі першокласні музиканти були по-справжньому достойні видатних композиторських імен, і зробили все, щоб донести перлини їх творчості до слухацького загалу.
 

В цей же день, 29 серпня 2022 на Бетховенському фестивалі у Бонні знову зустрічаємося з Українським молодіжним оркестром під орудою Оксани Линів. На цей раз, поряд з «Гражиною» Б.Лятошинського, вперше  пролунав знаковий твір Вікторії Польової, присвячений жахливим подіям під Києвом  - це «Буча. Lacrimosa», що вразила своєю трагедійною скорботою. В цей вечір публіка отримала можливість не лише познайомитися з українськими творами, але й зустрітися з талановитим  українським  музикантом Дмитром Чоні, цьогорічним лауреатом Міжнародного конкурсу піаністів імені Вана Кліберна у США, якому вдячні слухачі влаштували бурхливі овації після виконання Третього концерту для фортепіано з оркестром Бетховена.


Дві важливі мистецькі події відбулися  у філармоніях Києва та Одеси.  30 серпня 2022  у Національній філармонії України Ансамбль класичної музики імені Б.М.Лятошинського показав театралізовану програму з двох творів: «Opera rustica», або «Сільські сцени» - відома, лірично-наспівна й  любима слухачами камерна опера Євгена Станковича для сопрано, баса і оркестру на вірші Бориса Олійника та «Осяяні чорним сонцем» – хорова симфонія-перформанс Євгена Петриченка з використанням поезії Миколи Чернявського та Василя Стуса. Загальна
ідея цього проєкту  - показати розмаїту Україну, добре знану і  мало відому, але єдину  і неподільну. Зокрема  у композиції Є.Петриченка постає  істино український Донбас, зі своїм фольклором та інструментальною палітрою,  давній і сучасний , зі звуками мирного життя і воєнного лихоліття.


А 31 серпня 2022 в Одесі виступив з новою програмою «З Україною в серці» Національний одеський філармонійний оркестр під орудою Гобарта Ерла. Звучали «Гуцульський триптих» Мирослава Скорика, «Елегія» Миколи Лисенка та один з найкращих творів Алемдара Караманова – Концерт  №3 «Ave Maria» для фортепіано з оркестром. Соліст Олександр Перепелиця натхненно передав глибинну національну природу та емоційну насиченість цієї музики. Наступний концерт одеситів з цією ж програмою відбудеться незабаром у Берліні.


Українські композитори не складають свою зброю, готуються до нових творчих акцій в різних регіонах України, до цікавих імпрез в багатьох країнах світу.  

Адже ми Є і будемо, бо Україна для кожного з нас понад усе!



                                                                                   Т.Н.