НАЦІОНАЛЬНА СПІЛКА КОМПОЗИТОРІВ УКРАЇНИ

Новини

16.04.2024

ОБ"ЄДНАННЯ КОЛЕКТИВНОГО УПРАВЛІННЯ (ОКУ) "ОБЕРІГ" ЗАПРОШУЄ композиторів до співпраці з охорони авторських прав. »»»



03.04.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (березень 2024). Разом з усією нашою країною в складних умовах воєнного часу українські композитори невтомно продовжують свій шлях до перемоги. Шлях цей складний, сповнений важких втрат, про які ми завжди пам’ятаємо, але й не здаємося, завойовуючи все нові рубежі на мистецькому фронті. В березневі дні вся музична громадськість України згадувала  »»»



11.03.2024

ПРИВІТАННЯ КАРМЕЛЛІ ЦЕПКОЛЕНКО. Сердечно вітаємо нашу дорогу колегу, видатну українську композиторку, заслуженого діяча мистецтв України, професорку Кармеллу Цепколенко з визначною подією –  »»»



07.03.2024

Незважаючи на всі складнощі воєнного часу, до Правління НСКУ постійно продовжують надходити заяви від композиторів та музикознавців з проханням прийняти до лав Національної Спілки композиторів України. Нас радує ентузіазм молодих фахівців, які  »»»



03.03.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (лютий 2024). Українська сучасна музика різних жанрів у важкий військовий час продовжує виконувати свою патріотичну місію, залучаючи до скарбів національного мистецтва все ширші верстви слухачів як в Україні, так і за її межами. Вона звучить у багатьох концертних програмах на рівні з світовою класикою, що лише підкреслює її художню досконалість.  »»»



Всі новини »

НОВИНИ

03.08.2022


УКРАЇНСЬКІ  КОМПОЗИТОРИ

 

НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (липень 2022)

 

Продовжується боротьба нашої країни з озвірілим російським агресором. Ідуть запеклі бої за  свободу і незалежність, за національні цінності, за культурні надбання України. Зброя митця –  творчість, зброя композиторів – їх музика, що піднімає свій голос на захист своєї нездоланної країни.


Символічним актом стало відновлення концертних акцій у Національному заповіднику «Софія Київська» - осередку древньої історії  української держави та її духовної могутності. У її старовинних стінах пройшли «Фортепіанні концерти у Хлібні», де поряд зі сторінками світової класики слухачі відкривали для себе найкращі зразки української сучасної музики.


Так, 2 липня  2022 у концерті, «Шуман. Сильвестров. Безбородько», який розпочався вокальним циклом Р.Шумана – Г.Гейне «Любов поета», прозвучала музика Валентина Сильвестрова - П’ять пісень на вірші Івана Франка та Дві пісні на вірші Тараса Шевченка та Павла Тичини. Прозоро-ліричний світ цих маленьких шедеврів композитора певним чином контрастував з емоційною гамою англійської класичної поезії, відтвореною у творах Олега Безбородька. А далі світла «Блакить мою душу обвіяла» В.Сильвестрова поставила оптимістичну крапку у вишуканій програмі. Ця вишуканість значною мірою була створена завдяки бездоганному виконанню Інни Галатенко (сопрано) та Олега Безбородька (фортепіано) – одних з найдовершеніших інтерпретаторів, зокрема, творчості Валентина Сільвестрова.


Наступний концерт у Хлібні, що відбувся 9 липня 2022, можна назвати беззастережно блискучим, адже це була зустріч з відомим піаністом, лауреатом численних міжнародних конкурсів Станіславом Гумінюком. Свою до дрібниць продуману і стильну програму виконавець повністю присвятив сучасній музиці і, відповідно до образного наповнення, назвав її «ХХ століття: Поміж часом, простором  та тишею». Світова фортепіанна музика була в ній представлена славетними іменами О.Мессіана, Дж.Кейджа, Ж.Франсе, Т Такеміцу, Дж.Піттса. Українське ім’я у цій низці лише одне, але вельми значуще для загальної картини розвитку фортепіанної музики в Україні. Це Геннадій Сасько з його циклом «Відгомін століть (Стародавній Київ)» - твором широко відомим не тільки на вітчизняних теренах, але й у багатьох країнах, включаючи виконання на міжнародних конкурсах. Нині цей цикл, присвячений древній історії Києва, вперше символічно прозвучав саме у Софії Київській, і перед слухачами ожили картини життя наших предків – «Городище Кия», «Весняні хороводи на Болонії», «Софія Київська», «Бабин торжок», «Каплиця над Почайною», «Аскольдова могила», «Таємниці лаврських печер», «Свято на Всеволодовім пагорбі». Ця музика, наповнена особливим духовно-образним змістом, стала головним акцентом концерту як ствердження невмирущості української нації та вічної сили та стійкості її духу. Все це надзвичайно глибоко відчув і втілив Станіслав Гуменюк, якому бурхливо аплодували вдячні слухачі.


Залишається додати, що «Фортепіанні концерти у Хлібні» завершив 16 липня вечір добре  знаного «Kyiv Piano Duo» (Олександра Зайцева та Дмитро Таванець). І хоч безпосередньо української музики в їхній програмі на цей раз не було, проте все ж не обійшлося без української історії, відтвореної Ф.Лістом в образі Мазепи. Всі концерти у Хлібні відбулися за сприяння Master Class та Vere Music Fund.


10 липня 2022 у  Мюнхені в рамках Munich Opera Festival виступив Молодіжний симфонічний оркестр України з виключно українською програмою під орудою Оксани Линів. Ця диригентка, як відомо, багато зробила і продовжує робити для популяризації української музики у світі. Цього разу молоді музиканти на чолі з нею представили своє мистецтво на вельми престижному міжнародному  фестивалі у відомому на весь світ Prinzregentertheater. У програмі були твори нашого сучасного класика Євгена Станковича («Українська поема» для скрипки з оркестром), улюблений публікою і особливо актуальний під час війни твір Юрія Шевченка «Ми є» на основі Гімну України, відбулася також прем’єра «Симфонієти» Золтана Алмаші, схвально зустрінута публікою. Своєрідним трендом цього концерту стала «Українська сюїта у формі старовинних танців» Миколи Лисенка, в основу якої композитор поклав народні пісні (обробка Глінна Девіса).


11 липня 2022 у Будинку звукозапису Українського радіо відбувся перший з початку війни концерт-запис «Меседж з України» за участі Симфонічного оркестру Українського радіо під орудою Володимира Шейка. У програмі поряд з світовою класикою звучали твори Євгена Станковича «Соло для оркестру» та Івана Небесного «Меседж з України». Останній, власне, і дав назву великому циклу концертів Симфонічного оркестру Українського радіо. У своїй музичній оповіді  композитор впевнено стверджує перемогу  духу над силами зла, які звучать як пророцтво і нездоланна віра в прекрасне майбутнє нашої України.  Цей симфонічний концерт транслюватимуть на різних платформах Суспільного і, насамперед, каналу Культура.


Найновіші досягнення у сфері музично-театрального мистецтва 12 липня 2022 продемонструвала українська шоу-кейс програма «Pavillons du Futur» в рамках Avignon La Manufacture of Festival.  В межах  відомого міжнародного фестивалю була влаштована відео-презентація опер «Чорнобильдорф» та «Opera Lingva», автори яких - творчий тандем двох молодих українських композиторів Романа Григоріва та Іллі Разумейка. Цей фестиваль сучасного перформативного мистецтва об’єднує  митців світу, що обрали саме такий творчий напрямок розвитку світового музичного театру. Він є своєрідною експериментальною лабораторією для обміну ідеями та досвідом, і взяти участь у такому представницькому форумі неабияк престижно.  Партнерами проекту виступили Український інститут та Французький інститут. Презентацію здійснено учасниками лабораторії сучасної опери «Opera Aperta» при Національній Спілці композиторів України: Ілля Разумейко, композитор; Ольга Дятел, продюсерка.


13 липня 2022, в день пам’яті видатного українського композитора Мирослава Скорика, у Львові відбувся Tribute на честь його дня народження. Цей симфонічний концерт проходив у Львівській національній філармонії, яка з гордістю носить ім’я славетного маестро Мирослава Скорика. В програмі вечора під орудою Володимира Сивохіпа були представлені два його найрідше виконуваних інструментальних концерти – Концерт №2 для фортепіано з оркестром (солістка Оксана Рапіта) та Концерт №2 для скрипки з оркестром (солістка – Лідія Футорська). Особливе значення у побудові програми відіграли твори  М.Равеля (Павана) та К.Дебюссі(Маленька сюїта) – композиторів, до яких у М.Скорика було особливе ставлення, і до творчості яких він неодноразово звертався. Завершився концерт щемливим Adagio, що його присвятила пам’яті свого вчителя львівська композиторка Богдана Фроляк.


А на наступний день, 14 липня, безсмертна Мелодія Мирослава Скорика лунала в самому серці Парижу у День Бастилії. На багатотисячному зібранні під Ейфелевою вежею її блискуче виконав з оркестром всесвітньовідомий французький віолончеліст  Готьє Капюсон. Українська музика була зустрінута могутнім шквалом аплодисментів – так французи виразили свою безумовну підтримку українському народу, його отвазі та стійкості у боротьбі з жорстоким агресором.


Ще один міжнародний форум, на якому звучала українська музика, - Міжнародний фестиваль у Равенні. 14 липня  2022 в  проєкті «Шляхами дружби» в славнозвісному Лорето у виконанні Хору Національної опери України спільно з хором та Оркестром імені Л.Керубіні прозвучали твори Ганни Гаврилець та, знову і знову, Мирослава Скорика. Українська музика зустріла гарячий прийом італійських слухачів, які щиро дякували знаному італійському диригенту Рікардо Муті  та керівнику українського хору Богдану Плішу за натхненне виконання і  можливість відчути неповторну чарівність нашого національного мистецтва.


В тому, що мистецтво займає активну позицію у боротьбі з російською навалою, ми щоразу переконуємся, коли слухаємо численні концерти Львівської філармонії під гаслом  «Музи не мовчать». Один з вечорів цієї серії пройшов 16 липня 2022, де представили свою нову програму під назвою «Романс і …» композитор та віолончеліст Золтан Алмаші та піаніст Мирослав Драган. Звучали твори романсового та дотичних до нього жанрів Б.Лятошинського, Л.Сидоренко, С.Борткевича, О.Левковича, З.Алмаші, об’єднаних неповторною українською інтонаційністю та відповідною змістовою атмосферою. Завершився концерт своєрідним концептуальним висновком, де З.Алмаші об’єднав у своєму творі класику (соната Бетховена), українську романсову кантилену («Місяць на небі») та символ сучасної стилістики («Дзеркало в дзеркалі» А.Пярта).


Українській сучасній фортепіанній музиці був присвячений великий концерт Peabody Institute of Johns Hopkins University (США), що відбувся  20 липня 2022 за участі Тімоті Гофта. У цій досить обширній панорамі були представлені різностильові та різножанрові твори активно діючих сьогодні українських композиторів Леоніда Грабовського, Олександра Щетинського, Алли Загайкевич, Олега Безбородька, Людмили Юріної, Любави Сидоренко, Богдани Фроляк. Напередодні композитор Вірко Балей разом з Тімоті Гофтом зробили розгорнутий коментар до цього клавірабенду, представивши кожного з виконуваних композиторів.


В цей же день 20 липня, вже в Києві, голос українських композиторів приєднався до «Молитви за Перемогу» - концерту-запису  Хорової капели Українського радіо (диригент Юлія Ткач) в рамках великого загального проекту «Меседж з України».


А 24 липня Камерний ансамбль «Київ» показав в Андріївській церкві свою нову програму «Українська музика крізь століття» в серії, започаткованій Будинком органної і камерної музики. Тут поряд з національною музичною класикою (М.Березовський, М.Лисенко, Ф.Якименко) прозвучали рідко виконувані твори українських композиторів ХХ-ХХІ ст. – М.Жербіна, М.Скорульського, Ю.Мейтуса, В Сильвестрова, і на завершення – ціла низка широко популярних серед виконавців творів М.Скорика («Коломийка», «Мелодія», «Іспанський танець» тощо).


26 липня 2022  у Софійському соборі відбувся концерт до Дня Державності України, що вперше відзначається в цьому році в  День Хрещення України-Руси 28 липня. Національний ансамбль солістів України «Київська камерата» мав велику честь  виступити в  головному старовинному соборі нашої країни. Свою програму музиканти назвали «Ми є!» (за назвою твору Юрія Шевченка на основі Гімна України) як символ невмирущості та нездоланності нашої  держави з древньою історією та нетлінними культурними традиціями. У виконанні нашого відомого мистецького колективу (художній керівник – Валерій Матюхін, диригент Олександр Марінченко) прозвучали і класичні, і сучасні твори українських композиторів різних поколінь – класиків ХУІІІ ст. Максима Березовського  («Отче наш») і Дмитра Бортнянського (фрагменти опери «Алкід») та класиків ХХ-ХХІ ст.  - Бориса Лятошинського (Сюїта на українські народні теми), Євгена Станковича (Новела для флейти, кларнету і струнних та «Фінська колискова» для скрипки, альта і струнних), Мирослава Скорика (Поема для скрипки та оркестру), а також прем’єри творів композитора та віолончеліста Золтана Алмаші. Програму завершував дивовижний твір Юрія Шевченка «Ми є!», під гаслом якого пройшов цей різноманітний, багатобарвний, сповнений історичних алюзій концерт у святих стінах Софійського собору. 


Дню української державності Вінницька обласна філармонія присвятила свій симфонічний концерт  під назвою «Європейська музика з українською душею», тим самим підкреслюючи високий європейський рівень українського мистецтва. Акцент було зроблено на театральному жанрі, зокрема на практично невідомій музиці Георгія Майбороди   до трагедії Шекспіра «Король Лір», в якій вразили симфонічний розмах і драматична глибина емоцій. Не менш ефектно були виконані відомі твори Миколи Лисенка та Левка Колодуба (диригентка Наталія Кременюк).


Завжди в полі пильної уваги українська сучасна музична творчість у програмах Львівського органного залу. В останні дні липня викликали  особливий резонанс  майстерно інтерпретовані твори Ганни Гаврилець (Цикл «Екслібриси» для скрипки соло)  та Богдани Фроляк  («Venus in Furs» ) у виконанні Лідії Футорської.


29 липня 2022 в Одеському театрі опери та балету пройшов один з найкращих його спектаклів, рідкісно співзвучний нашому буремному і трагічному сьогоденню. Це балет «Долі» Юлії Гомельської – надзвичайно талановитої композиторки з трагічною долею, чиє життя раптово увірвалося у самому розквіті її унікального обдарування. Суть цього авторського театрального проекту, який його творці називають «документальним балетом» (адже в основі його дійсна історія), -  у роздумах над феноменом людських доль, невідворотних трагічних втрат, несподіваних щасливих зустрічей та вічно живої надії. Справжнє мистецтво може бути пророчим – ця думка приходить, коли усвідомлюєш паралелі в сучасність, яку наче передбачили автори балету 6 років тому. В цьому переконує блискуча робота композиторки Юлії Гомельської, автора лібрето і хореографа- постановника Сергія Кона (вихованця та учасника знаменитого Модерн-балету Раду Поклітару), та,звісно, диригента-постановника Віталія Ковальчука.


Як бачимо, бійці композиторського фронту, їх зброя – творчість, невтомно відстоюють позиції національної музичної культури та її високі прагнення. Духовність нашої нації та її  людяність непоборні на противагу варварству і жорстокості наших ворогів.

 

Т.Н.