НАЦІОНАЛЬНА СПІЛКА КОМПОЗИТОРІВ УКРАЇНИ

Новини

11.03.2024

ПРИВІТАННЯ КАРМЕЛЛІ ЦЕПКОЛЕНКО. Сердечно вітаємо нашу дорогу колегу, видатну українську композиторку, заслуженого діяча мистецтв України, професорку Кармеллу Цепколенко з визначною подією –  »»»



07.03.2024

Незважаючи на всі складнощі воєнного часу, до Правління НСКУ постійно продовжують надходити заяви від композиторів та музикознавців з проханням прийняти до лав Національної Спілки композиторів України. Нас радує ентузіазм молодих фахівців, які  »»»



03.03.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (лютий 2024). Українська сучасна музика різних жанрів у важкий військовий час продовжує виконувати свою патріотичну місію, залучаючи до скарбів національного мистецтва все ширші верстви слухачів як в Україні, так і за її межами. Вона звучить у багатьох концертних програмах на рівні з світовою класикою, що лише підкреслює її художню досконалість.  »»»



04.02.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (січень 2024 року). Розпочався Новий 2024 рік, в січні якого ми перетнули трагічний рубіж – 700-ий день підступного нападу російських загарбників на Україну. Однак не можна зламати дух свободи, який живе в кожному українці. Незалежно від того, воює він на передовій чи займається мирними професіями. Все одно ми всі на фронті, кожний на своєму, боремося за вільну Україну. Українське сучасне музичне мистецтво продовжує завойовувати  »»»



03.02.2024

Національна Спілка композиторів України, як і вся наша країна, понесла великі і важкі втрати під час підступної війни, розв’язаної російськими агресорами. На цьому тлі нині особливо зростає важливість поповнення Спілки новими силами – молодими талановитими композиторами та музикознавцями, готовими до боротьби на культурному  »»»



Всі новини »

НОВИНИ

03.07.2022

 

КОМПОЗИТОРСЬКИЙ ФРОНТ В УКРАЇНІ І СВІТІ

(червень 2022)

Червень 2022 року надзвичайно багатий культурними подіями всеукраїнського та світового значення, в яких твори українських композиторів відіграли вельми важливу роль.


2 червня  у філармонії міста Жешув (Польща)  за ініціативи наших польських друзів відбувся «Вечір солідарності з Українською нацією» за участі Камерного оркестру Львівської національної опери. Прозвучали твори Євгена Станковича, Мирослава Скорика, Михайла Шведа, Ганни Гаврилець, тощо.  


І в той же день розпочався концертний тур Нідерландами Капели імені Б.М.Лятошинського Національного будинку органної і камерної музики, що проходив з 2 по 9 червня 2022 року  і включав 12 концертів хорової, оркестрової та ансамблевої музики (диригент – Богдан Пліш). Звучали духовні твори українських класиків Миколи Дилецького, Миколи Лисенка, Миколи Леонтовича, сучасна українська музика постала у  жанровому розмаїтті – від камерної опери та української поеми (Євген Станкович) до реквієма у сучасному прочитанні.(Євген Петриченко). Оскільки більшість концертів проходила у соборах., духовна музика була превалюючою у програмах концертів – це неповторна «Молитва до Пресвятої Богородиці» Ганни Гаврилець, «Архангельський глас» Івана Небесного, «Достойно є» Віктора Гончаренка, а також твори Вікторії Польової, Мирослава Скорика та Юрія Шевченка як своєрідне  музичне втілення національної ідеї.

Однією з найяскравіших культурних  подій в Києві став концерт «Ми  є» Національного ансамблю солістів України «Київська камерата»  (диригент О.Маринченко) в Національній філармонії України 3 червня 2022.   Слухачі мали можливість вкотре переконатися у «вищій пробі» найкращіх зразків української музичної творчості в камерному жанрі. Адже прозвучали твори, які вже стали класикою ХХ-ХХІ ст..- Сюїта на українські народні теми Б.Лятошинського; Камерна симфонія №3 для флейти і 12 струнних Євгена Станковича з блискучим соло Дмитра Кузьміна; рідко виконуваний, на жаль, твір Володимира Загорцева Камерний концерт №2 для скрипки, фортепіано і струнних з бездоганними соло Кирила Бондаря (скрипка) та Дмитра Таванця (фортепіано); «До Марії» Ганни Гаврилець»  – чаруюча музика для струнних, яку хочеться слухати знов і знов. Відбулася також  також прем’єра нового твору для 11струнних Золтана Алмаші «РеФаРеФа», який композитор присвятив пам’яті українських воїнів, що загинули підчас цієї кривавої агресії Росії проти України. Вже стало повсюдною, глибоко символічною традицією закінчувати численні концерти в Україні та за її межами твором Юрія Шевченка «Ми є», який цього вечора прозвучав особливо проникливо і навіть викликав сльози у багатьох слухачів. Важливою частиною вечора були, дуже співзвучні його темі, поезії Ліни Костенко.


5 червня прийшла звістка з  Радіо Нідерландів від журналістки Теа Деркс, яка презентувала там твори українських композиторів Максима Шалигіна, Людмили Юріної, Богдани Фроляк та Лесі Дичко.

А 10 червня в рамках проекту Львівської філармонії «Диригенти. Українською» під орудою диригента Андрія Савчука Львівський симфонічний оркестр виконав твори українських композиторів різних поколінь Василя Барвінського (Фортепіанний концерт), Бориса Лятошинського (Балада «Гражина) та Євгена Оркіна («Галицька увертюра»).


У воєнний час за сумної необхідності з’явилися нові концертні майданчики, як от Сцена-Укриття в підвальному приміщенні Київської опери. 11червня 2022 там пройшов музичний вечір, що так і називався, - «Романс в Укритті». В концерті прозвучали перлини української вокальної музики - романси Миколи Лисенка, Олександра Білаша, Анатолія Кос-Анатольського, Валентина Сильвестрова, Мирослава Скорика, Ігоря Соневицького, Миколи Стецюна та Сергія Леонтьєва у виконанні провідних київських солістів.


Унікальний український проект підготували в місті Сіетл (США) Патріція Стівенс Лахтінен (автор ідеї) та  хор «ESOTERICS» під орудою диригента Еріка Бенкса.. Назва проекту – «THE SISTERS». Два дні поспіль, 11 та 12 червня 2022 американські шанувальники духовної музики мали можливість поринути у чарівний світ хорової творчості двох сестер – Богдани Фроляк та Ганни Гаврилець, хай душа її спочиває з миром... Прихожани та всі відвідувачі Собору Святого Джеймса та Hole Rosary Catholic  Church в Сіетлі почули 6 творів Г.Гаврилець (Молитва, Все упованіє моє, Боже мій, нащо мене Ти покинув, Тебе поєм,, Нехай воскресне Бог, Херувимська) та чотири хори Богдани Фроляк (Отче наш, Богородице Діво, Вірую, Світло тихе). Добре знаючи цю музику, можна уявити, як вразив публіку цей сестринський тандем з його святою вірою у справедливість Божу і торжество Добра і Світла. Всі кошти з концертів перераховані до Фонду «Повернись живим».

 

11 та 16 червня 2022 в рамках ювілейного туру видатного українського та американського скрипаля у двох концертах, що відбулися спочатку у Київській, а потім у Львівській філармонії  у виконанні маестро прозвучав Скрипковий концерт №5 «Питання без відповіді» Євгена Станковича (диригент Тарас Криса). Композитор написав  цей твір спеціально для Олега Криси і присвятив видатному музикантові. .В рамках подальшого концертного туру Олега Криси  твір Є.Станковича вперше почують в Японії.


В Дармштадті (Німеччина) протягом 17-24 червня 2022 відбувалася міжнародна акція проти війни під назвою «Worauf Hoffen», яка включала багатолюдні процесії та ходу миру. Кульмінацією цього заходу стала велика концертна програма, підготовлена Дармштадським театральним оркестром та хором, що об’єднала у прагненні до Миру композиторів та музикантів різних націй. Звучали твори митців Великої Британії, Німеччини та України. У своєрідній грандіозній молитві-зверненні стали поряд твори Джона Леннона («Уявіть собі») та Джона Раттера («Боже, храни Україну»). Миколи Лисенка («Молитва»), Сергія Борткевича (Симфонія («З моєї Батьківщини» та Сімони Вайль («Іліада – поезія насильства»). Увінчували концерт «Чотири українські пісні» Леоніда Грабовського – твір, який  започаткував на зорі 60-х «нову фольклорну хвилю» в українській музиці. Проте в радянські часи він практично не звучав, оскільки надто не вписувався в пануючу ідеологію СРСР. Тепер він був сприйнятий як символ Незалежної України.


Постійну підтримку України, увагу до української музики демонструє  Університет мистецтв м.Грац  (Австрія).  Вона звучить як в концертах, так і в учбових аудиторіях. От і тепер, 24 червня 2022  пройшов Gesang молодих вокалістів, де у програмі класичної сучасної вокальної музики поряд з творами Гуго Вольфа, Альбана Берга, Франсиса Пуленка та інших зарубіжних митців прозвучали твори українських  композиторів: Миколи Лисенка («Садок вишневий коло хати»), арії з опери С.Гулака-Артемовського «Запорожець за Дунаєм, романси Михайла Жербіна, цикл «Настрої» Лесі Дичко на вірші Лесі Українки (всі твори виконувалися иовою оригіналу). Молоді співаки Габріела Шіпек, Урсула Роомере, Лука Костелас, Алесандра Джурджевич, Оксана Вакула та їх наставники професор Тара Вентадетті та піаністка Поліна Сасько вклали в цей концерт всю глибину своїх почуттів до України та її натхненного мистецтва.


Українська музика постійно мандрує світом, і далі  розширюючи коло своїх прибічнииків та шанувальників. 25 червня 2022 в Берліні Sing Akademie zu Berlin під патронатом Гете-Інституту та Ukrainian Institute провела свій літній благодійний концерт «ПРОСТОСПІВ. Пісні для України», присвячений  українській музиці ХХ-ХХІ ст. Програма включала переважно духовну музику Кирила Стеценка, Олександра Кошиця, Тетяни Яшвілі, Вікторії Польової, Валентина Сильвестрова, а також віднайдену у Києві кантату Г.Ф.Телемана. Питому вагу в програмі складала музика В.Польової, невипадково назва її хорового циклу дала назву усьому концерту (композиторка в цьому році відзначає свій ювілей). В  хоровому колективі, що підготував цю велику програму, об’єдналися німецькі та українські виконавці – головний хор Sing Akademie та київський вокальний ансамбль Alter Ratio (керівник – Ольга Приходько). Концерт відбувся в Соборі Св.Йоханна і мав надзвичайно теплий прийом у слухачів.


І на завершення нашого червневого огляду ще три промовисті приклади значення та поширення українського музичного мистецтва в різних кінцях світу. Так, в останні дні місяця наша музика звучала в США, Іспанії, Франції. Благодійний вечір на підтримку України, присвячений українському кіно,  відбувся у Беверлі-Гіллз (США). Його відкрила музична композиція  нашого молодого колеги  по Спілці Дмитра Гордона-молодшого  «Україні – з надією»  у виконанні піаністки Анжеліки Фукс та скрипальки Мирослави Хомик. Доцільно додати, що композитор успішно працює в кіно, а недавно знявся у першому блок-бастері з нульовим бюджетом («Психолог»), де виступив як сценарист, автор музики, виконавець головної ролі та співпродюсер. Картина вже виборола три кінопремії.  


Унікальним фактом стало представлення  української музики на саміті НАТО, що проходив 29 червня 2022  у Мадриді. Учасники саміту почули українську класику – Симфонію C-dur Максима Березовського та «Мелодію» Мирослава Скорика, майстерно виконану Kyiv Symphony Orchestra під орудою Луїджі Гаджеро.


І врешті 30 червня 2022 в Парижі до Центру культури при Українській амбасаді  завітав «Kyiv Piano Duo» - блискучий фортепіанний дует з України Дмитро Таванець та Олександра Зайцева. У великій концертній програмі, присвяченій пам’яті Героя України Василя Сліпака, поряд з світовою класикою (Ф.Ліст «Мазепа», К.Сен-Санс «Танок смерті»,  Й.Брамс «Німецький реквієм»),  яскраво й незабутньо, як дарунок з Батьківщини Героя, прозвучали витончені «Відзвуки» Михайла Шведа та емоційні, запальні «Прадавні гірські танці Верховини» Євгена Станковича.      


Композиторський фронт продовжує діяти з Вірою та Надією на Перемогу України, стверджуючи по усіх світах  невмирущі національні цінності нашої української культури.

                                                                                     Т.Н.