НАЦІОНАЛЬНА СПІЛКА КОМПОЗИТОРІВ УКРАЇНИ

Новини

11.03.2024

ПРИВІТАННЯ КАРМЕЛЛІ ЦЕПКОЛЕНКО. Сердечно вітаємо нашу дорогу колегу, видатну українську композиторку, заслуженого діяча мистецтв України, професорку Кармеллу Цепколенко з визначною подією –  »»»



07.03.2024

Незважаючи на всі складнощі воєнного часу, до Правління НСКУ постійно продовжують надходити заяви від композиторів та музикознавців з проханням прийняти до лав Національної Спілки композиторів України. Нас радує ентузіазм молодих фахівців, які  »»»



03.03.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (лютий 2024). Українська сучасна музика різних жанрів у важкий військовий час продовжує виконувати свою патріотичну місію, залучаючи до скарбів національного мистецтва все ширші верстви слухачів як в Україні, так і за її межами. Вона звучить у багатьох концертних програмах на рівні з світовою класикою, що лише підкреслює її художню досконалість.  »»»



04.02.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (січень 2024 року). Розпочався Новий 2024 рік, в січні якого ми перетнули трагічний рубіж – 700-ий день підступного нападу російських загарбників на Україну. Однак не можна зламати дух свободи, який живе в кожному українці. Незалежно від того, воює він на передовій чи займається мирними професіями. Все одно ми всі на фронті, кожний на своєму, боремося за вільну Україну. Українське сучасне музичне мистецтво продовжує завойовувати  »»»



03.02.2024

Національна Спілка композиторів України, як і вся наша країна, понесла великі і важкі втрати під час підступної війни, розв’язаної російськими агресорами. На цьому тлі нині особливо зростає важливість поповнення Спілки новими силами – молодими талановитими композиторами та музикознавцями, готовими до боротьби на культурному  »»»



Всі новини »

НОВИНИ

23.04.2022


                УКРАЇНСЬКІ  КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ


Трагедія українського народу, що нині розігрується на очах у всього світу, не може не викликати співчуття та підвищення інтересу до нашої героїчної нації, до її  ментальності, до її історії та культури, в тому числі музичної. В Україні та різних країнах світу проходять концерти  на підтримку Збройних сил України, в яких широко представлена музика наших композиторів у виконанні як вітчизняних, так і зарубіжних колективів. Для прикладу  деякі з багатьох творчих акцій, зокрема, у квітні 2022 року (наводимо їх у хронологічному порядку).

3 квітня 2022 в рамках творчого партнерства  з Хмельницькою філармонією відбувся Авторський концерт композитора, заслуженого діяча мистецтв України Ігоря ЩЕРБАКОВА на підтримку Збройних сил України. Прозвучали найкращі камерні твори композитора у виконанні Камерного оркестру Хмельницької філармонії під орудою диригента Тараса Мартиника. Багаточисленна публіка з захопленням вітала також солістів  – піаніста Юрія Кота та скрипальку Оксану Цмур. На концерті був присутній автор Ігор Щербаков, якого публіка зустріла овацією.


В цей же день, 3 квітня, у Берліні в славетному залі «Концертхаус» у благодійному концерті  «Я – Україна»»  звучала музика Валентина СИЛЬВЕСТРОВА та Світлани АЗАРОВОЇ. Цю програму класичної та сучасної музики підготував для берлінської публіки Український молодіжний оркестр під орудою Наталії Стець. Всі зібрані від концерту та окремих громадян кошти пішли на допомогу ЗСУ.


6 квітня 2022 твори українських композиторів Мирослава СКОРИКА, Геннадія САСЬКА, Олександра САРАТСЬКОГО увійшли до програми концерту «Сучасний класичний речиталь», що проходив в Лондоні (Albert Holl, Elgar Room). Виконавці – молоді музиканти Великої Британії, Німеччини, Ізраїля, Норвегії, Колумбії, Вірменії тощо.



 
10 квітня 2022 Хмельницька філармонія на підтримку ЗСУ та постраждалих від війни запросила на концерт «In Memoriam» - пам’яті композиторів Ганни ГАВРИЛЕЦЬ  та Юрія ШЕВЧЕНКА. Ось як буває… Їх з нами вже нема, а їхня  чудова музика живе і працює на Україну, на її Перемогу. Академічний симфонічний оркестр Хмельницької філармонії під орудою диригента Сергія Леонова натхненно донесли до слухачів один з найпроникливіших філософічних симфонічних творів Ганни Гаврилець «Знаки» та темпераментну, життєствердну, розцвічену багатими барвами емоційної української мелодики Сюїту із балету за мотивами опери «Запорожець за Дунаєм» Гулака-Артемовського.  Ентузіазм публіки, піднесений настрій, сльози на очах – найкращий пам’ятник нашим видатним композиторам. Дійсно, «Війна минуща, музика вічна» (див. рецензію у газеті «День»).


В цей же вечір 10 квітня відомий камерний колектив  «Quasars Ensemble» (Словаччина) провів концерт під назвою «LAMENTO. Помогаймо Україні», в якому виконувалися твори Валентина Сильвестрова, Ігоря Щербакова, Ганни Гаврилець, Богдани Фроляк. Дякуємо словацьким музикантам за виявлену таким чином солідарність і підтримку України.


17 квітня 2022
у Львівському Органному залі відбулася світова прем’єра  твору Олександра ЩЕТИНСЬКОГО «LACRIMOSA». Як зазначено в анонсі, твір написаний під ракетні удари, тобто в особливій емоційній атмосфері. Але це не єдина його незвична риса. Він задуманий як інструментальний театр, в якому кожний інструмент (скрипка, гобой, валторна, два тромбони та орган) мають своє драматургічне навантаження. Виконавці – евакуйовані з Луганська музиканти обласної філармонії.


Ще одним здобутком Хмельницької філармонії, свідченням відданості та постійної уваги до української сучасної музики стало виконання 20 квітня 2022 ораторії Олександра КОЗАРЕНКА «Страсті Господа Бога  нашого Ісуса Христа» -  одного з найвизначніших, найфундаментальніших творів композитора. В час жорстокої війни, в час величезних випробувань для усього нашого народу ця ораторія набуває особливого звучання, перетворюючись у  акт незламності національного духу. Виконавці Академічний симфонічний оркестр Хмельницької філармонії (диригент – Тарас Мартиник) та Хор Академічного ансамблю пісні і танцю «Козаки Поділля» (художній керівник – Степан Дробіт, головний хормейстер – Катерина Дробіт) разом з композитором О.Козаренком  присвятили цю концертну акцію Збройним силам України, на підтримку нашим героям, всім,хто виборює  Перемогу.


Відомий Краківський Міжнародний фестиваль композиторів  (в цьому році вже 34-й) відкрився 23 квітня 2022 Концертом, присвяченим Україні, українській сучасній музиці. Виконувалися твори Любави СИДОРЕНКО («Октагон» для струнного оркестру), Ігоря ЩЕРБАКОВА («WARUM» Камерна симфонія №5 для струнних), Золтана АЛМАШІ (Камерна кантата для скрипки і камерного оркестру ). Виконавці – Оркестр «Краківська симфонієта»(диригент – Юрек Дибаль), солістка – Маріанна Скрипа (скрипка).    


23 квітня 2022 в Одесі мав відкритися ХХУІІІ Міжнародний фестиваль «Два дні й дві ночі нової музики». Війна перешкодила цьому, і друзі «2Д2Н» з багатьох країн світу виразили впевненість у тому, що цей форум обов’язково відбудеться  в найближчому майбутньому – коли  Україна переможе російських окупантів. Артистичний директор фестивалю, композитор Кармела ЦЕПКОЛЕНКО  разом з молодими музикантами ансамблю Senza Sforzando  вирішили все ж таки відзначити цей день творчою акцією. Композиторка напередодні закінчила кантату «Читаючи історію» на вірші Оксани Забужко надзвичайно актуального змісту з історичними алюзіями в сучасність. Твір написаний для сопраністки (чтиця, вокал, перкусія), піаніста (фортепіано, голос) та віолончеліста. І безпосередньо 23 квітня виконавці  Тетяна Муляр, Олександр Перепелиця та Євген Довбиш здійснили запис, який незабаром буде у широкому доступі.   


Це лише частина концертних подій, що відбулися на теренах України та інших держав в ці тривожні для всього світу дні. Отже, композитори України разом з потужним загоном музикантів-виконавців міцно тримають фронтові позиції  української музичної культури.  В наших душах і діяннях – незламна віра в Збройні сили України та в остаточну нашу Перемогу. Україна понад усе!