НАЦІОНАЛЬНА СПІЛКА КОМПОЗИТОРІВ УКРАЇНИ

Новини

11.03.2024

ПРИВІТАННЯ КАРМЕЛЛІ ЦЕПКОЛЕНКО. Сердечно вітаємо нашу дорогу колегу, видатну українську композиторку, заслуженого діяча мистецтв України, професорку Кармеллу Цепколенко з визначною подією –  »»»



07.03.2024

Незважаючи на всі складнощі воєнного часу, до Правління НСКУ постійно продовжують надходити заяви від композиторів та музикознавців з проханням прийняти до лав Національної Спілки композиторів України. Нас радує ентузіазм молодих фахівців, які  »»»



03.03.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (лютий 2024). Українська сучасна музика різних жанрів у важкий військовий час продовжує виконувати свою патріотичну місію, залучаючи до скарбів національного мистецтва все ширші верстви слухачів як в Україні, так і за її межами. Вона звучить у багатьох концертних програмах на рівні з світовою класикою, що лише підкреслює її художню досконалість.  »»»



04.02.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (січень 2024 року). Розпочався Новий 2024 рік, в січні якого ми перетнули трагічний рубіж – 700-ий день підступного нападу російських загарбників на Україну. Однак не можна зламати дух свободи, який живе в кожному українці. Незалежно від того, воює він на передовій чи займається мирними професіями. Все одно ми всі на фронті, кожний на своєму, боремося за вільну Україну. Українське сучасне музичне мистецтво продовжує завойовувати  »»»



03.02.2024

Національна Спілка композиторів України, як і вся наша країна, понесла великі і важкі втрати під час підступної війни, розв’язаної російськими агресорами. На цьому тлі нині особливо зростає важливість поповнення Спілки новими силами – молодими талановитими композиторами та музикознавцями, готовими до боротьби на культурному  »»»



Всі новини »

НОВИНИ

24.04.2021


Незважаючи на тяжкі реалії жорсткого локдауну Національна Спілка композиторів України все ж таки провела планове засідання Правління, яке присвятила цього разу лише одному, але завжди актуальному питанню – поповненню нашої композиторської спільноти свіжими молодими силами.

Засідання проходило  9-18 квітня 2021 року у віддаленому доступі в режимі
електронного листування. В засіданні взяли участь 34 члени Правління НСКУ з Києва, Харкова, Полтави, Львова, Дрогобича, Коломиї, Івано-Франківська, Луцька, Ужгорода, Одеси, Миколаєва, Дніпра, Запоріжжя. Кожний з них підтвердив свою згоду на таку форму роботи цього представницького дистанційного зібрання.

На вступ до Національної Спілки композиторів України претендували чотири композитори:
БЕКІРОВ Усеін Різайович, 1982 року народження (Київ)
ГОРДОН Дмитро Дмитрович, 1995 року народження (США, Лос-Анджелес)
ДЕМЧЕНКО Дмитро Анатолійович, 1989 року народження (Дніпро)
СОКАЧИК Рената Миколаївна, 1990 року народження (Київ).

За спільними враженнями членів Правління - ще ніколи вони не знайомилися так докладно і ретельно з музикою вступників. Адже кожний отримав повний набір документів та можливість прослухати на вибір будь-який твір з доробку  молодих авторів у відео- та аудіозаписах. Такий обсяг матеріалів вимагав неабиякого часу на опрацювання і тривав кілька днів.

В обговоренні висловили свої думки В.С.Грабовський (Дрогобич), В.І.Степурко (Київ), К.С.Цепколенко (Одеса), В.Ю.Маник (Івано-Франківськ), О.С.Олійник (Київ), О.А.Голинська (Київ), С.О.Мамонов (Київ), Т.Г.Парулава (Полтава), А.Л.Загайкевич,  Н.І.Боєва (Запоріжжя), І.І.Тараненко, О.С.Зінькевич, Г.О.Гаврилець, Т.С.Невінчана, І.В.Щербаков. Безперечно, не обійшлося без деяких критичних зауважень, розмаїття оцінок було досить широким, причому в окремих випадках навіть тоді, коли йшлося про одного й того ж композитора. Тобто утворилася вельми жвава і плідна віртуальна дискусія.
Проте домінуючою в усіх виступах була думка, що всі четверо кандидатів хоч і  надзвичайно різні за творчими  уподобаннями, але єднає їх найвищий критерій при вступі до Спілки – талант і професіоналізм. 

Важливо, що ми постійно розширюємо професіональний ареал нашої композиторської спільноти, не замикаючись на певних стильових і жанрових напрямках, а навпаки – демократично підтримуючи найширший спектр композиторських пошуків, включаючи найсміливіші експерименти.

Було також відзначено, що стало вже певною традицією майже на кожному засіданні з питань вступу до НСКУ приймати не лише композиторів з усієї України, а також нових зарубіжних членів. Це важливий факт, що засвідчує безумовну престижність перебування в лавах нашої професійної творчої організації, яка користується в світі незаперечним авторитетом.

У голосуванні взяли участь  34 члени Правління НСКУ. Кожний засвідчив своє волевиявлення окремим електронним листом. За результатами голосування новими членами Національної Спілки композиторів України стали композитори БЕКІРОВ Усеін Різайович (Київ), ГОРДОН Дмитро Дмитрович (США, Лос-Анджелес), ДЕМЧЕНКО Дмитро Анатолійович (Дніпро) та СОКАЧИК Рената Миколаївна (Київ).

На завершення засідання Правління Голова НСКУ Ігор Щербаков подякував всім його учасникам, які долучилися до цієї складної і відповідальної роботи. Від імені Правління він також привітав нових молодих членів НСКУ і побажав їм здоров’я та творчого натхнення.

Інф.НСКУ