НАЦІОНАЛЬНА СПІЛКА КОМПОЗИТОРІВ УКРАЇНИ

Новини

11.03.2024

ПРИВІТАННЯ КАРМЕЛЛІ ЦЕПКОЛЕНКО. Сердечно вітаємо нашу дорогу колегу, видатну українську композиторку, заслуженого діяча мистецтв України, професорку Кармеллу Цепколенко з визначною подією –  »»»



07.03.2024

Незважаючи на всі складнощі воєнного часу, до Правління НСКУ постійно продовжують надходити заяви від композиторів та музикознавців з проханням прийняти до лав Національної Спілки композиторів України. Нас радує ентузіазм молодих фахівців, які  »»»



03.03.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (лютий 2024). Українська сучасна музика різних жанрів у важкий військовий час продовжує виконувати свою патріотичну місію, залучаючи до скарбів національного мистецтва все ширші верстви слухачів як в Україні, так і за її межами. Вона звучить у багатьох концертних програмах на рівні з світовою класикою, що лише підкреслює її художню досконалість.  »»»



04.02.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (січень 2024 року). Розпочався Новий 2024 рік, в січні якого ми перетнули трагічний рубіж – 700-ий день підступного нападу російських загарбників на Україну. Однак не можна зламати дух свободи, який живе в кожному українці. Незалежно від того, воює він на передовій чи займається мирними професіями. Все одно ми всі на фронті, кожний на своєму, боремося за вільну Україну. Українське сучасне музичне мистецтво продовжує завойовувати  »»»



03.02.2024

Національна Спілка композиторів України, як і вся наша країна, понесла великі і важкі втрати під час підступної війни, розв’язаної російськими агресорами. На цьому тлі нині особливо зростає важливість поповнення Спілки новими силами – молодими талановитими композиторами та музикознавцями, готовими до боротьби на культурному  »»»



Всі новини »

НОВИНИ

18.12.2018


КОМПОЗИТОРИ ЗАПОРІЖЖЯ ЗАПРОШУЮТЬ...

Свій день народження – шість років від дня заснування – Запорізький обласний Осередок НСКУ відзначив двома подіями.

По-перше, це поява збірки про ЗОО НСКУ, яка вийшла з друку у травні цього року. Ініціатором та автором цієї праці була голова осередку, заслужений діяч мистецтв України Боєва Наталія Іванівна. До збірки увійшли матеріали про історію виникнення Запорізького Осередку, його мистецьке життя за роки існування та творчі портрети композиторів.

Другою видатною подією, яка за своїми вимірами торкається не тільки самого Осередку, але й усього культурного життя Запоріжжя, став великий і яскравий симфонічний концерт. Майже аншлаговий,  він відбувся 23 листопада 2018 року під назвою «Мистецька імпреза» на сцені концертного залу ім. М. І. Глінки  Запорізької обласної філармонії.

Програма концерту була насиченою творами різними за жанром і формою: месса, інструментальний концерт, симфонічні мініатюри та романси для голосу і оркестру. Як і у попередні роки, всі твори пролунали у виконанні Академічного симфонічного оркестру Запорізької обласної філармонії  під керівництвом народного артиста України В’ячеслава Реді. 

Відкрили концерт три частини з великого твору «Messa – Memoria» композитора, заслуженого діяча мистецтв України Миколи Попова  у виконанні хору «Запоріжжя» Запорізького музичного училища ім. П. Майбороди (керівник О. Братцева) та симфонічного оркестру. І виконавців, і слухачів вразила мелодичність та краса гармонії цього драматичного твору.

Концерт для скрипки з оркестром презентувала заслужений діяч мистецтв України, голова ЗОО НСКУ Наталія Боєва. Усю енергію твору, його палітру барв передала відома скрипалька – народна артистка України, завідувач кафедри скрипки НМАУ ім.П.І.Чайковського,  солістка ансамблю «Київська камерата»  Богдана Півненко. За словами самої Н. Боєвої, Б. Півненко зробила цей твір ще кращим. Тому не дивно, що після його закінчення лунали довгі і потужні оплески залу.

Ще одним гостем цього вечора був київський композитор і віолончеліст, лауреат композиторських премій України ім. Л.Ревуцького, Б Лятошинського, старший викладач НМАУ ім. Петра Чайковського Золтан Алмаші (соліст Національного ансамблю «Київська камерата»). Концерт для віолончелі з оркестром «Взаємодії» у трьох частинах пролунав вперше у Запоріжжі у виконанні самого автора. Різноманітна палітра образів твору, засоби виразності, якими користується автор для розкриття його змісту та майстерна гра композитора змусили слухачів прислуховуватися до кожного звуку концерту.

Широкий спектр емоцій та образів був відображений у творах Ганни Хазової. Два її романси у супроводі оркестру виконала солістка філармонії Юлія Якса. Перший романс «Сон» на слова О. Маковія - це лагідна та спокійна колискова у якій оспівується краса української природи. Другий – «Іди, доню» на текст Б. Лепкого – драматичний, про жіночу долю.

Ще одна прем’єра концерту – це твір Ганни Хазової для скрипки з оркестром «Miserere mei Deus», солістом якого був лауреат Міжнародного конкурсу Володимир Галіченко. Драматична та експресивна музика цієї композиції підіймає тему особистості та навколишнього світу.

Також у програмі концерту пролунали симфонічні мініатюри Валерія Колядюка – «Діалоги» та «Маріонетки» і Дмитра Савенка  - «Адажио» та «У шиночку». 

Кожен з цих творів лаконічно і яскраво відображає образ, який  автор подає у назві.  

 

Та головною подією цього вечора було нагородження переможців на здобуття обласної премії за досягнення в галузі музичного мистецтва імені Івана Паторжинського. Директор департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації Владислав Мороко серед лауреатів відзначив  Ганну Хазову  у сфері професійної композиторської творчості  за створення  Кантати  «Дай нам, Боже!» на вірші поетів з різних куточків України: Сергій Дунь (Донецьк), Віра Коваль (Запоріжжя), Надія Красоткіна (Луцьк). Премьєра кантати відбулася у Запоріжжі 20 травня 2016 року, лунала і у Києві, бо цей твір є дуже актуальним: у чотирьох частинах твору повстають вічні та вкрай актуальні сьогодні теми добра і зла, війни та миру.  

«Я щиро вдячний всім переможцям за натхненну працю і вагомий внесок у розвиток культури Запорізького краю» - привітав призерів Владислав Мороко.

«Мистецька імпреза» від композиторів Запоріжжя, починаючи  з цього року,  набула статусу Всеукраїнської події. Це означає, що маленька зірочка на мапі Музичного життя України має надію сяяти яскраво та натхненно! 


Більшість творів цього концерту були прем’єрними, що свідчить про насичену творчу працю усіх митців Запорізького обласного Осередку. А наявність слухачів в залі та їх щирі оплески говорять про те, що нова музика потрібна і вона знаходить відгуки у серцях людей.

 

 

Композитор, лауреат Міжнародного конкурсу

та обласної премії ім.І. Паторжинського, 

член ЗОО НСКУ
Ганна Хазова