НАЦІОНАЛЬНА СПІЛКА КОМПОЗИТОРІВ УКРАЇНИ

Новини

11.03.2024

ПРИВІТАННЯ КАРМЕЛЛІ ЦЕПКОЛЕНКО. Сердечно вітаємо нашу дорогу колегу, видатну українську композиторку, заслуженого діяча мистецтв України, професорку Кармеллу Цепколенко з визначною подією –  »»»



07.03.2024

Незважаючи на всі складнощі воєнного часу, до Правління НСКУ постійно продовжують надходити заяви від композиторів та музикознавців з проханням прийняти до лав Національної Спілки композиторів України. Нас радує ентузіазм молодих фахівців, які  »»»



03.03.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (лютий 2024). Українська сучасна музика різних жанрів у важкий військовий час продовжує виконувати свою патріотичну місію, залучаючи до скарбів національного мистецтва все ширші верстви слухачів як в Україні, так і за її межами. Вона звучить у багатьох концертних програмах на рівні з світовою класикою, що лише підкреслює її художню досконалість.  »»»



04.02.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (січень 2024 року). Розпочався Новий 2024 рік, в січні якого ми перетнули трагічний рубіж – 700-ий день підступного нападу російських загарбників на Україну. Однак не можна зламати дух свободи, який живе в кожному українці. Незалежно від того, воює він на передовій чи займається мирними професіями. Все одно ми всі на фронті, кожний на своєму, боремося за вільну Україну. Українське сучасне музичне мистецтво продовжує завойовувати  »»»



03.02.2024

Національна Спілка композиторів України, як і вся наша країна, понесла великі і важкі втрати під час підступної війни, розв’язаної російськими агресорами. На цьому тлі нині особливо зростає важливість поповнення Спілки новими силами – молодими талановитими композиторами та музикознавцями, готовими до боротьби на культурному  »»»



Всі новини »

НОВИНИ

24.04.2017

          «Музичні барви України» 

 Концерти-присвята «Гетьману української музики»

     В Полтаві продовжуються творчі акції, присвячені 175-річчю Миколи Лисенку – нашому славному земляку, музичному класику, засновнику професійної композиторської школи в Україні.

    Низку концертів в рамках фестивалю «І струни Лисенка живії» організувало Полтавське музичне училище ім. М. В. Лисенка силами викладачів і студентів навчального закладу. А Полтавський обласний осередок Національної Спілки композиторів України (голова – композитор Парулава Т.Г.) запропонував провести Концерт–присвяту Миколі Лисенку - «Музичні барви України», ідея якого: об’єднати композиторів Полтавщини і Луганська, що нині мешкають в нашому місті, як колись Микола Лисенко об’єднував схід і захід України.
  

      Таку ідею підтримали – начальник управління культури Полтавської облдержадміністрації – Фасій Г. І., директор Полтавської обласної філармонії – Тищик О. Б. і завідувач кафедри музичного мистецтва і хореографії Інституту культури і мистецтв Луганського національного університету імені Тараса Шевченка, що нині знаходиться в Полтаві, композитор, заслужений діяч мистецтв України – Сташевський А.Я.

      Концерт пройшов з великим успіхом при повному залі слухачів (ведуча – артистка філармонії – Катерина Юрченко). Були представлені твори нашого класика: злагоджено прозвучали хори на вірші Тараса Шевченка з його опери «Утоплена» у виконанні мішаного хору Інституту культури і мистецтв Луганського національного університету імені Тараса Шевченка, художній керівник і диригент – Вікторія Юнда, концертмейстер – Тетяна Острецова. Ще один твір, що прозвучав  у виконанні хору – «Ода радості» на слова В. Тарасенка і В. Жадана - полтавського композитора, заслуженого діяча мистецтв Олексія Чухрая.

     Програму продовжив оркестр народних інструментів  цього ж закладу, що різнобарвно презентував «Награвання скоморохів» з симфонічної сюїти «Давньокиївські фрески» в авторській редакції Андрія Сташевського. 

     Студенти-солісти представили: твір Андрія Сташевського - «Капричіо» для баяна прозвучав у виконанні лауреата міжнародних конкурсів Валерія Семененка, а студенти-вокалісти – виконали пісні із знаменитої «Наталки-Полтавки» Миколи Лисенка: пісню Наталки «Віють вітри, віють буйні» - Анна Карнаухова, а пісню Миколи – Сергій Списюк. 

      

      Концертний ансамбль Полтавської обласної філармонії «Чураївна» (якому виповнилося 30 років) порадував слухачів майстерністю (керівник – Леся Гринчук), в його супроводі прозвучали відомі твори нашого класика: заключна пісня Наталки «А я дівчина–Полтавка» та «Садок вишневий коло хати» на слова Тараса Шевченка у виконанні лауреата Міжнародного конкурсу імені Богдана Веселовського (м. Львів) – Лідії Кретової.

   Програму колективу продовжила народна артистка України – Наталія Хоменко, що продовжує традиції співу, закладені славною землячкою – Раїсою Кириченко. В її виконанні прозвучали дві пісні Олексія Чухрая на слова Володимира Котляра – «Молодичка» і «Скаче в полі білий кінь».

   Виконавську естафету концерту підхопили солісти обласної філармонії, у виконанні яких прозвучали: три різноманітні прелюдії – «Карпатська», «Таврія», «Слобода» з циклу «П’ять прелюдій для фортепіано» Луганського композитора Костянтина Крепака,  що презентувала Алла Чепець. Вона ж була і концертмейстером вокальних творів: 

    - два романси на вірші Тараса Шевченка Костянтина Крепака – «Із-за гаю сонце сходить» і «Тече вода з-під явора» прозвучали у виконанні соліста філармонії – Івана Резцова;

    - два романси полтавки Юлії Корженко – на слова Костянтина Бальмонта «Я как сон пред тобой» і «Якби ти, нічко, швидше минала» на вірші Лесі Українки в романтичному стилі виконала Лідія Кретова;

  - романси народного артиста України, художнього керівника і головного диригента Полтавського симфонічного оркестру – Віталія Скакуна на слова Володимира Тарасенко «Лелечата» і «О, якби я тебе любив» слухачі відкрили для себе у виконанні Івана Резцова,

  - також майстерно у виконанні Івана Резцова прозвучала «Молитва Давида» на вірші Давида Гурамішвілі у перекладі українською Миколи Бажана –  композитора Тамари Оскоменко-Парулава, а її «жіночі» вокальні твори виразно прозвучали у виконанні солістки філармонії Олени Шевченко: романс на слова Марії Бойко «Вночи гадала» і твір на слова Надії Ковалюк, проникнутий вокальною декламацією, присвячений жінкам-волонтерам «Почуй мене, весь світ, я – українка». 

      Композитор, піаніст, джазовий імпровізатор із Кременчука – Сергій Горюнович представив свої твори: п’єсу для фортепіано «Дорога до храму», де він використав старовинний жанр пасакалії (варіації на незмінну тему в басу), а також Третю частину поеми для ф-но «Con liberta» - «Сходинки Пергамського олтаря», де автор використовує віртуозність і імпровізаційність. Його транскрипція твору Євгена Дергунова на слова солістки Лори Лайс «Unknown woman» («Незнайомка»), де вони вдвох  продемонстрували майстерність джазової вокальної та інструментальної імпровізації і викликали гарячі оплески слухачів.

   Заключним потужним акордом концерту став виступ лауреата міжнародних фестивалів, провідного колективу Полтавської обласної філармонії – пісенно-танцювальний ансамблю «Полтава» (художній керівник – заслужений працівник культури України –Федір Кривенко, хормейстер –  заслужений діяч мистецтв України – Лариса Бакланова). В його виконанні прозвучали два твори Олексія Чухрая – «Диво всепрощенної любові» на слова Володимира Тарасенка та  «Земна любов» на слова Миколи Ляпаненка і Володимира Тарасенка, солістка – заслужена артистка України – Валентина Колісник. Також – жартівлива хорова сценка на основі народної пісні «Нащо мені женитися» Тамари Оскоменко-Парулава, в колоритному виконанні соліста – заслуженого артиста України – Василя Панчука.

   Завершив програму – хоровий твір Павла Бакланова на слова Леоніда Вернигори «Україна, ненька Україна» – фольклориста, хормейстера, автора пісень і обробок, члена Національної Спілки композиторів України. 10 років він був художнім керівником пісенно-танцювального ансамблю «Полтава» і під час його керівництва колектив став лауреатом міжнародних музичних фестивалів. Нажаль його вже немає з нами, але його творчість живе і радує наших слухачів.

    Концерт справив потужне враження і відчуття того, що відбулося справжнє свято музики.

    «Гетьману української музики» - Концерт-присвята Миколі Лисенку, що відбувся через кілька днів в залі обласної бібліотеки – продовжив «Лисенкіану». В програмі прозвучали твори юних і молодих композиторів. Микола Лисенко в свій час опікувався творчою молоддю, можливо хтось із сьогоднішніх учасників концерту стане в майбутньому гордістю України.

   Концерт розпочався твором Миколи Лисенка на вірші Тараса Шевченка – «Гомін, гомін по діброві», що виконали студент Інституту культури і мистецтв Луганського Національного університету імені Тараса Шевченка – Владислав Богданович, партія ф-но – студент ІУ курсу ПМУ ім. М.В.Лисенка – Сергій Ковальов.

     А далі – вперше презентувала свій твір «Серце мрій» - п’єсу для скрипки і фортепіано 6-річна Ліліана Деркач – учениця І-го класу Полтавської міської школи мистецтв «МАМ» ім. Раїси Кириченко (викладач Циплюк Т.В.).

   Олексій Шевченко – учень 5-го класу школи мистецтв представив обробку української народної пісні «Щедрик» для скрипки і фортепіано. А Євген Кузьменко – Мелодію для двох скрипок і фортепіано та «Ave Maria» для голосу, скрипки і ф-но.

    Програму продовжили студенти Полтавського музичного училища ім. М.В.Лисенка.

Марина Аленіна – представила на суд слухачів - Прелюдію для ф-но «Споглядання» та п’єсу для скрипки і фортепіано – «Натхнення» (соліст – Дмитро Голобородов). Аліна Сидоренко - романс на слова Тетяни Домашенко – «Мене цей світ ще не спіймав», що виконали – Наталія Онупко і автор, а також – «Елегія» - для флейти і ф-но, партія флейти – Валерія Шаплика. Дмитро Голобородов – виконав п’єсу для ф-но – музична замальовка «Зима».
Владислав Богданович –  свій романс на слова Леоніда Глібова «Уединение», партія фортепіано – Сергій Ковальов.

   Серед слухачів на концерті були члени «Клубу цікавих зустрічей», студенти, молодь, батьки. Завідуюча відділом мистецтв обласної бібліотеки – Галина Вікторова – незмінно підтримує творчі заходи і допомагає в їх організації, за що їй – велика подяка.
 

   
     Величезне значення творчої, педагогічної і громадської діяльності Миколи Лисенка. Він і сьогодні для нас – Гетьман української музики.


   

Голова Полтавського обласного осередку НСКУ
Парулава Т.Г.