НАЦІОНАЛЬНА СПІЛКА КОМПОЗИТОРІВ УКРАЇНИ

Новини

11.03.2024

ПРИВІТАННЯ КАРМЕЛЛІ ЦЕПКОЛЕНКО. Сердечно вітаємо нашу дорогу колегу, видатну українську композиторку, заслуженого діяча мистецтв України, професорку Кармеллу Цепколенко з визначною подією –  »»»



07.03.2024

Незважаючи на всі складнощі воєнного часу, до Правління НСКУ постійно продовжують надходити заяви від композиторів та музикознавців з проханням прийняти до лав Національної Спілки композиторів України. Нас радує ентузіазм молодих фахівців, які  »»»



03.03.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (лютий 2024). Українська сучасна музика різних жанрів у важкий військовий час продовжує виконувати свою патріотичну місію, залучаючи до скарбів національного мистецтва все ширші верстви слухачів як в Україні, так і за її межами. Вона звучить у багатьох концертних програмах на рівні з світовою класикою, що лише підкреслює її художню досконалість.  »»»



04.02.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (січень 2024 року). Розпочався Новий 2024 рік, в січні якого ми перетнули трагічний рубіж – 700-ий день підступного нападу російських загарбників на Україну. Однак не можна зламати дух свободи, який живе в кожному українці. Незалежно від того, воює він на передовій чи займається мирними професіями. Все одно ми всі на фронті, кожний на своєму, боремося за вільну Україну. Українське сучасне музичне мистецтво продовжує завойовувати  »»»



03.02.2024

Національна Спілка композиторів України, як і вся наша країна, понесла великі і важкі втрати під час підступної війни, розв’язаної російськими агресорами. На цьому тлі нині особливо зростає важливість поповнення Спілки новими силами – молодими талановитими композиторами та музикознавцями, готовими до боротьби на культурному  »»»



Всі новини »

НОВИНИ

27.04.2013



КОМПОЗИТОРИ ЗАПОРІЖЖЯ ЗАПРОШУЮТЬ…



16 квітня Запорізький обласний осередок Національної Спілки композиторів України запропонував слухачам свою першу програму – «КОМПОЗИТОРИ ЗАПОРІЖЖЯ ЗАПРОШУЮТЬ…»

Про цю подію напередодні йшлося на прес-конференції в облдержадміністрації, написано статті на шпальтах провідних газет міста. На зустріч з музикою запорізьких авторів були запрошені голови найбільш споріднених творчих спілок міста – поет Григорій Лютий від Національної Спілки письменників, Валерій Колядюк (Всеукраїнська Національна музична Спілка).
Виконавцями стали студентські колективи Запорізького музичного училища імені Платона Майбороди та окремі провідні музиканти міста. Таким вибором учасників композитори намагалися довести думку про майбутнє музичного мистецтва, подальша доля якого - за молоддю, нинішніми студентами музичної Alma-mater Запоріжжя. Композитори ЗапоріжжяЗапорізьке музичне училище ім. П. Майбороди в різні роки закінчили Дмитро Савенко, Гана Хазова та Наталія Боєва.

Але на початку творчого становлення всіх професійних композиторів Запоріжжя об’єднав Донецьк. Микола Попов, Гана Хазова, Дмитро Савенко в різні роки вчилися на композиторському факультеті Донецької державної консерваторії ім. С.С.Прокоф’єва у професора О.М. Рудянського. Н.Боєва, - вихованка Київської консерваторії, першою вступає у Національну Спілку композиторів України саме від Донецької організації НСКУ. Через кілька років шляхом через Донецьк – Київ привезуть у Запоріжжя свої членські квитки НСКУ М.Попов та Вадим Симонов. З цієї причини вітальна телеграма від Донецької композиторської організації була прийнята бурхливими оплесками переповненої зали.

Камерна програма Запорізького обласного осередку НСКУ із чотирнадцяти творів виявилася різноманітною за концертними формами, жанрами та виконавцями і продовжувалася півтори години. Студентський оркестр «Концертино» (художній керівник, диригент Ігор Горський) та академічний хор «Запоріжжя» під орудою Оксани Братцевої готували її з початку навчального року. Студентський оркестр "КОНЦЕРТИНО" та ХОР "ЗАПОРІЖЖЯ"

Завдяки ретельному репетиційному періоду колективи продемонстрували високий рівень професійної майстерності та глибоке відчуття змісту кожного твору. Для участі у концерті були також запрошені солістки обласної філармонії та академічного музично-драматичного театру ім. В.Магара - Ілона Турчанінова (фортепіанні твори Н.Боєвої), Світлана Ремжина (Старосвітська балада Н.Боєвої «Із янголом на плечі»).

Солістка Світлана РЕМЖИНАУ творчій співдружності зі студентським оркестром виступили викладачи училища – Ярослав Ревуцький (Д.Савенко. Елегія. Скрипка-соло), Володимир Лимарченко (М.Попов. Осінній блюз. Саксофон-соло) та Роман Пригродський (Г.Хазова. Простий танок. Кларнет- соло). 

Досить насиченою була і поетична палітра концерту. Серед вокальних світових прем’єр – твори на вірші Івана Малковича та Анатолія Матвійчука (Київ), Григорія Лютого та Віри Коваль (Запоріжжя).
Незабутньою прикрасою програми стала її духовна сторінка з хоровими творами на канонічні тексти Г. Хазової («Lobet Gott») та М.Попова.
Лілія АВРАМЕНКО
Рік, що об’явлений наказом Президента України роком «Дитячої творчості», подарував участь у програмі наймолодшої співачки, учениці Школи мистецтв № 1 м. Запоріжжя Лілії Авраменко.
ЇЇ сольний спів високою нотою освятив ліричну кульмінацію концерту ( М.Попов. «Господи, помилуй»).

Музичне свято з квітами та телеграмами від композиторських організацій Львова, Одеси, Донецька, Сімферополя, Харкова, Полтави було записано у фонд Запорізької державної телерадіокомпанії. Композитор Наталія БОЄВАІ вже незабаром всі мешканці міста, яким не пощастило бути на концерті, зможуть її побачити, а також послухати вітання запорізькому осередкові від Героя України, композитора Мирослава Михайловича Скорика, яке присутні слухали стоячи. 




Наталія Боєва