НАЦІОНАЛЬНА СПІЛКА КОМПОЗИТОРІВ УКРАЇНИ

Новини

16.04.2024

ОБ"ЄДНАННЯ КОЛЕКТИВНОГО УПРАВЛІННЯ (ОКУ) "ОБЕРІГ" ЗАПРОШУЄ композиторів до співпраці з охорони авторських прав. »»»



03.04.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (березень 2024). Разом з усією нашою країною в складних умовах воєнного часу українські композитори невтомно продовжують свій шлях до перемоги. Шлях цей складний, сповнений важких втрат, про які ми завжди пам’ятаємо, але й не здаємося, завойовуючи все нові рубежі на мистецькому фронті. В березневі дні вся музична громадськість України згадувала  »»»



11.03.2024

ПРИВІТАННЯ КАРМЕЛЛІ ЦЕПКОЛЕНКО. Сердечно вітаємо нашу дорогу колегу, видатну українську композиторку, заслуженого діяча мистецтв України, професорку Кармеллу Цепколенко з визначною подією –  »»»



07.03.2024

Незважаючи на всі складнощі воєнного часу, до Правління НСКУ постійно продовжують надходити заяви від композиторів та музикознавців з проханням прийняти до лав Національної Спілки композиторів України. Нас радує ентузіазм молодих фахівців, які  »»»



03.03.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (лютий 2024). Українська сучасна музика різних жанрів у важкий військовий час продовжує виконувати свою патріотичну місію, залучаючи до скарбів національного мистецтва все ширші верстви слухачів як в Україні, так і за її межами. Вона звучить у багатьох концертних програмах на рівні з світовою класикою, що лише підкреслює її художню досконалість.  »»»



Всі новини »

НОВИНИ

14.04.2013



«Дні Миколи Лисенка у Полтаві-2013» - вже традиційні у нашому місті музичні події. Кожна з них має своє неповторне творче обличчя, свою ауру, вміщує особливу родзинку або відкриває нові імена. Цього року було запропоновано п’ять творчих зустрічей.

Перша з них – 22 березня, саме в день народження засновника української професійної композиторської школи – Миколи Лисенка.
У полтавській дитячій музичній школі №1 імені Платона Майбороди, якій в цьому році виконується 75 років, відбувся концерт «Ми всі родом з дитинства» з творів композиторів-випускників школи. Широкому загалу громади нашого міста мабуть вперше стало відомо, що народний артист України – Олег Кива – її випускник. І саме його творами (лауреата премії ім. М.В.Лисенка) відкрилася творча акція. У запису прозвучали частини Камерних кантат, де слухачі змогли зануритися у пронизливу лірику музичного прочитання композитором поезій Павла Тичини і Олександра Пушкіна.  

По-концертному яскраво була виконана тут і музика для дітей Валентини Дроб’язгіної. Натхненно прозвучала її «Осіння пісня» у виконанні фортепіанного дуету вихованок ДМШ №3 Анастасії Богодистої та Марії Роскладки. Далі музичну естафету продовжили твори для гітари Володимира Карлаша, що майстерно виконали студенти Полтавського музичного училища ім. М.В.Лисенка – Олеся Алєніна, Еміль Гасанов, Олексій Мнушка, Маргарита Воловод, Андрій Шніцар. А поезія композитора Юлії Корженко вразила слухачів своєю глибиною (на жаль виконавиця її музичного твору захворіла). На закінчення концерту прозвучало кілька фортепіанних композицій для юнацтва Тамари Оскоменко-Парулава у виконанні студентки ІІ курсу музичного училища Таїсії Козаченко, а у фіналі – театральна родзинка – пантоміма на музику її сюїти для фортепіано «З життя клоунів», яку подарували глядачам студенти театрального відділу.

Другою цікавою імпрезою (24 березня) став творчий проект «Театр і музика молодих», запропонований Молодіжним Музичним Театром «ПарМіКо». 2013 рік – Рік дитячої творчості в Україні. Мистецька зустріч відбулася в обласній бібліотеці ім. І.П.Котляревського. Як відмічалося в одному із телерепортажів обласної телерадіокомпанії «Лтава», Театр «ПарМіКо» - особливе громадське об’єднання, яке вже 12 років об’єднує не тільки молодих акторів, музикантів, співаків, але і режисерів-початківців, композиторів, хореографів, драматургів. Цього разу було презентовано кілька авторських робіт студентів, із них дві театральні – потішна і зворушлива сценка «Фантазії хлопчиська» (бешкетника, мрійника і… піаніста) у виконанні Ірини Скриль і Олександри Резніченко та вже відома в Полтаві театральна пантоміма «З життя клоунів», що створена Валерією Михайленко, Лідією Оніщенко та Іриною Скриль (про егоцентризм і людяність в мистецькому середовищі).

У концерті власні музичні композиції представили Марія Маркар’ян, Юрій Андросов та Вікторія Васерук. Імена молодих композиторів запам’яталися слухачам і можливо через кілька років вони будуть представляти свою країну на високому професійному рівні.

Наступний творчий проект – Авторський концерт Ольги Шишкової, що дістав назву «Весняні настрої» (26 березня) і відбувся у міській школі мистецтв ім. Р.Кириченко. Молодого композитора, випускницю Полтавського музичного училища ім. М. В. Лисенка і Харківського Національного університету мистецтв ім. І.П.Котляревського (клас доцента Валентини Дроб’язгіної) вже знають у Полтаві, тут звучали її симфонічні і камерні твори. Вона продовжує навчання в аспірантурі, викладає композицію в музичній школі і намагається реалізувати себе у творчості.

Цього разу нею була представлена низка різноманітних творів: вигадливі «Ноктюрн солов’я» та танцювальне скерцо для флейти і фортепіано, сповнені імпресіоністичних барв «Морська сюїта», «Дві токати» та Варіації для фортепіано. У неоромантичному стилі були розкриті музичні драми в Сонаті та Баладі для альта і фортепіано. Виконується Соната Ольги ШИШКОВОЇДва романси на тексти відомих поезій Лесі Українки «Колискова» та «Хотіла б я піснею стати» переконали знайденими мелодичними рішеннями поетичного слова. Всі виконавці – Софія Матвієнко і Ірина Рябуха (флейта), Богдан Стегній і Жанна Мінаєва (ф-но), Віталій Ландар (альт), Юлія Аулова (сопрано) та сама автор достойно презентували музичні твори молодої мисткині.
Це був перший авторський концерт Ольги Шишкової. Він пройшов успішно, порадував рівнем професіоналізму і композиторської майстерності, був різнобарвним, тому ми вітаємо молодого композитора з цією важливою подією, бажаємо подальших творчих звершень.

29 березня у залі Полтавського Національного педагогічного університету ім. В.Г.Короленка відбулись дві творчі події. Презентація книги Сергія Горюновича «Перша консерваторія в Російській імперії» викликала інтерес наукової, музичної і педагогічної спільноти полтавців. Композитор Сергій ГОРЮНОВИЧКомпозитор, піаніст і імпровізатор, а також хоровий диригент та регент з Кременчука розкрив у своїй першій книзі, що була написана разом з його дружиною Оленою Горюнович, події кінця ХУІІІ століття, де використав цікаві історичні документи і подробиці. З 1765 року Кременчук був головним містом Новоросійської губернії, а з 1784 – став центром Катеринославського намісництва, що об’єднав дві губернії – Азовську і Новоросійську. Саме тут у 1787 році була відкрита перша в Російській імперії консерваторія. Такі плани виношувалися царицею Катериною ІІ та її фаворитом Григорієм Потьомкіним більше 10 років. Тому спочатку планувалося, що її очолить композитор Максим Березовський, потім видатний скрипаль та композитор Іван Хандошкін, навіть пропонували цю посаду В.А. Моцарту. Нарешті її першим директором став італійський композитор Джузеппе Сарті.

Консерваторія італійського типу проіснувала у Кременчуку не довго, дев’ять років. Але сам факт того, що саме на Полтавщині, раніше на 75 років відкритої у ХІХ столітті консерваторії у Петербурзі, був такий навчальний заклад, додало широкій український спільноті знань про рідний край.

Остання імпреза – благодійний концерт «Джазові імпровізації Сергія Горюновича» (збирали кошти на друге видання книги, бо автор видав книгу за власний рахунок) не залишили байдужими нікого із присутніх в залі. Сергій імпровізував на всі запропоновані слухачами теми, а потім запропонував створити музичні портрети тих, хто зголоситься трохи розповісти про себе і тут же послухати імпровізацію-замальовку.Імпровізації Сергія ГОРЮНОВИЧА Музична ерудиція, володіння багатьма стилями та жанрами, блискучі виконавські здібності та творча уява – все це допомагало автору створювати «на ходу» яскраві «портрети», за які композитор-імпровізатор нагороджувався гарячими оплесками слухачів і тих, кого «зображувала» музика.

Події «Дні Миколи Лисенка у Полтаві-2013» широко висвітлювалися в обласних новинах, а також у передачі «Культурний простір» телекомпанії «Лтава».

Хочеться додати, що 22 березня у Великій залі Полтавського музичного училища ім. М.В.Лисенка відбувся концерт Симфонічного оркестру училища (керівник і диригент – Анатолій Попик), присвячений 161-річниці нашого класика, де серед інших творів прозвучала і «Молитва за Україну» в оркестровому аранжуванні керівника та арії з опери «Наталка-Полтавка» у виконанні Оксани і Руслана Христиченків.

Помітною подією став у ці дні і фестиваль класичної музики «Віват, Полтава!», що проводився обласною філармонією. Серед концертів привернув увагу провідний колектив Росії із світовим ім’ям – Камерний оркестр «Провінція» (м. Набережні Челни), яким керує бувший випускник Полтавського музичного училища, народний артист республіки Татарстан, доцент Казанської консерваторії – Ігор Лерман. Колектив складається із його учнів. Серед запропонованих класичних творів була виконана «Думка-шумка» Миколи Лисенка в оригінальній трактовці керівника колективу (в оригіналі твір написано для ф-но). Слухачі високо оцінили майстерність оркестровки і виконання цього твору, як власне і всього запропонованого репертуару.

У Полтаві продовжуються музичні події, серед них – очікувана квітнева кульмінація – 110 річчя Полтавського музичного училища ім. М.В.Лисенка.



Тамара Оскоменко-Парулава
композитор, голова Полтавського обласного осередку
Національної Спілки композиторів України