НАЦІОНАЛЬНА СПІЛКА КОМПОЗИТОРІВ УКРАЇНИ

Новини

16.04.2024

ОБ"ЄДНАННЯ КОЛЕКТИВНОГО УПРАВЛІННЯ (ОКУ) "ОБЕРІГ" ЗАПРОШУЄ композиторів до співпраці з охорони авторських прав. »»»



03.04.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (березень 2024). Разом з усією нашою країною в складних умовах воєнного часу українські композитори невтомно продовжують свій шлях до перемоги. Шлях цей складний, сповнений важких втрат, про які ми завжди пам’ятаємо, але й не здаємося, завойовуючи все нові рубежі на мистецькому фронті. В березневі дні вся музична громадськість України згадувала  »»»



11.03.2024

ПРИВІТАННЯ КАРМЕЛЛІ ЦЕПКОЛЕНКО. Сердечно вітаємо нашу дорогу колегу, видатну українську композиторку, заслуженого діяча мистецтв України, професорку Кармеллу Цепколенко з визначною подією –  »»»



07.03.2024

Незважаючи на всі складнощі воєнного часу, до Правління НСКУ постійно продовжують надходити заяви від композиторів та музикознавців з проханням прийняти до лав Національної Спілки композиторів України. Нас радує ентузіазм молодих фахівців, які  »»»



03.03.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (лютий 2024). Українська сучасна музика різних жанрів у важкий військовий час продовжує виконувати свою патріотичну місію, залучаючи до скарбів національного мистецтва все ширші верстви слухачів як в Україні, так і за її межами. Вона звучить у багатьох концертних програмах на рівні з світовою класикою, що лише підкреслює її художню досконалість.  »»»



Всі новини »

НОВИНИ

12.11.2012

 

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ — ДІТЯМ
(Конкурс у Кам"янці)

      

У Кам"янці Черкаської області завершився десятий, ювілейний Всеукраїнський дитячий музичний конкурс пам"яті П.І.Чайковського. Конкурс цей — унікальний: до його участі запрошуються лише діти, які навчаються в ДМШ невеликих міст, районних селищ і сіл. Започаткований він у 2003 році — до 110-ї річниці з дня кончини П.І.Чайковського (6 листопада). Тому відбувається він щорічно в перший тиждень листопада.

Його співзасновниками стали Кам"янський державний історико-культурний заповідник, Національний музичний комітет України Міжнародної Музичної Ради/ЮНЕСКО, Російський центр науки і культури в Києві, за підтримкм Посольства Росії в Україні, Кам"янської адміністрації районної та міської рад. До проведення Конкурсу долучилося також Міністерство культури України.  

З роками Конкурс розширював свою географію і кількість учасників. Якщо перший  зібрав лише 12 конкурсантів з Черкаської і Київської областей, то в останніх конкурсах брали участь уже понад 50 дітей з 14 областей, а також з Росії і Бєларусі. Про Конкурс уже відомо далеко за межами України: його ставлять як взірець конкретної допомоги для розвитку дитячої освіти та популяризації серед дітей національної і світової культури.

Дитячий форум у Кам"янці радше назвати Конкурс-фестиваль, свято музики, який проходить під девізом Чайковського: «Квіти, діти і музика найбільше прикрашають наше життя». Всі учасники, насамперед, потрапляють, у справді святі місця, де геніальний композитор створював свої шедеври і де дбайливо зберігається все, що пов"язує його з Україною. Всі, хто прибуває в Кам"янку, відчувають себе переможцями, отримуючи диплом учасника Конкурсу, подарунки і спеціальні відзнаки. Високою честю для дітей є право зіграти на роялі, за яким працював Петро Ілліч. 

Велику й відчутну допомогу Конкурсу надає Національна спілка композиторів України, яка очолює, насамперед, його журі. У свій час головами журі виступали Михайло Чембержі, Ігор Щербаков, Іван Тараненко, автор цих рядків. (За Положенням Конкурсу, голова журі щороку змінюється). Очільником минулого Конкурсу був Мирослав Скорик, а  ювілейного, десятого — Геннадій Сасько. 

З першого ж Конкурсу запроваджений спеціальний диплом за краще виконання твору українського композитора. Не секрет, що бібліотеки ДМШ не мають нотних збірок сучасних українських авторів. Тому з року в рік діти грають одні й ті ж твори із застарілого педагогічного репертуару. Завдяки меценатам — мистецькій Фундації «Наше», вкрай збіднений перелік українських авторів поступово збагачується за рахунок придбаних у «Музичній Україні» і подарованих українськими композиторами нотних збірок. Традиційним для Конкурсу стало проведення творчих зустрічей з видатними митцями України. Зокрема, з величезним захопленням слухали діти, педагоги, гості авторські концерти Валентина Сильвестрова і Мирослава Скорика. 

А цьогоріч теж відбулася надзвичайно зворушлива, по-домашньому щира зустріч з Геннадієм Саськом. До речі, його запросили очолити журі педагоги й організатори Конкурсу.
Композитор не тільки грав під бурхливі оплески власні твори, а й розповідав про свою творчу долю, ділився спогадами й роздумами. Після виступу до уквітчаного десятками букетів Геннадія Михайловича вилаштувалася довга черга дітей і вчителів, аби отримати автограф композитора. Свої ноти Геннадій Сасько вручив згодом одному з переможців — Олексію Лук"янцю, який блискуче виконав його твір «Софія Київська».

Справжнім подарунком до відкриття ювілейного Конкурсу стали також виступи відомих музикантів — Богдани Півненко, Романа Гриньківа й Ірини Стародуб, які виконували для учасників і гостей українську музику. Такому концерту і реакції залу могла б позаздрити будь-яка філармонія!


                                                                                                    Леся Олійник 
                                                                                                    Кам"янка - Київ