НАЦІОНАЛЬНА СПІЛКА КОМПОЗИТОРІВ УКРАЇНИ

Новини

16.04.2024

ОБ"ЄДНАННЯ КОЛЕКТИВНОГО УПРАВЛІННЯ (ОКУ) "ОБЕРІГ" ЗАПРОШУЄ композиторів до співпраці з охорони авторських прав. »»»



03.04.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (березень 2024). Разом з усією нашою країною в складних умовах воєнного часу українські композитори невтомно продовжують свій шлях до перемоги. Шлях цей складний, сповнений важких втрат, про які ми завжди пам’ятаємо, але й не здаємося, завойовуючи все нові рубежі на мистецькому фронті. В березневі дні вся музична громадськість України згадувала  »»»



11.03.2024

ПРИВІТАННЯ КАРМЕЛЛІ ЦЕПКОЛЕНКО. Сердечно вітаємо нашу дорогу колегу, видатну українську композиторку, заслуженого діяча мистецтв України, професорку Кармеллу Цепколенко з визначною подією –  »»»



07.03.2024

Незважаючи на всі складнощі воєнного часу, до Правління НСКУ постійно продовжують надходити заяви від композиторів та музикознавців з проханням прийняти до лав Національної Спілки композиторів України. Нас радує ентузіазм молодих фахівців, які  »»»



03.03.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (лютий 2024). Українська сучасна музика різних жанрів у важкий військовий час продовжує виконувати свою патріотичну місію, залучаючи до скарбів національного мистецтва все ширші верстви слухачів як в Україні, так і за її межами. Вона звучить у багатьох концертних програмах на рівні з світовою класикою, що лише підкреслює її художню досконалість.  »»»



Всі новини »

НОВИНИ

20.05.2012

 


Варіації на тему "Пентатон"


В Миколаєві шостий рік проходить конкурс молодих композиторів "ПенtaTON". Започаткований як регіональний в 2007 році, він через два роки перетворився в міжнародний. Цього року в ньому приймали участь 20 конкурсантів від 8 до 24 років з Харкова, Одеси, Полтави, Миколаєва, а також з міст Російської федерації - Курська та Красноярська.

Мета конкурсу - підтримання академічного музичного напрямку серед дітей і юнацтва, учнів музичних шкіл і шкіл мистецтв, музичних училищ і академій, але брати участь можуть всі бажаючи (до 25-ти років включно). Незмінний художній керівник і арт-директор конкурсу, голова Миколаївського відділення НСКУ, кандидат мистецтвознавства Олег Миколайович Таганов щороку оновлює проект новими креативними завданнями. Цього разу учасникам середньої вікової групи було запропоновано інтерпретувати твори живопису миколаївського художника Леоніда Ященка, присвячені сакральним спорудам Миколаєва, на яких зображені католицький храм св. Йосипа, купола кафедрального собору Різдва Пресвятої Богородиці та інші храми міста. Потенціальні учасники могли ознайомитися з картинами через Internet на сайті ПенtaTONу (www.pentaton.org.ua).

В цілому, умови конкурсу жанрово не обмежені, вони передбачають подання творів в номінаціях "Вокальна музика" і "Інструментальна музика". Критеріями оцінювання творів визначались яскравість образу, оригінальність і цільність, композиційна логіка, розмаїття засобів виразності, нотне оформлення, а також якість виконання.

Гран-прі конкурсу отримала Тетяна Шабаєва, студентка Одеської музичної академії імені А.В.Нежданової (клас педагога К.С.Цепколенко). Її п'єса для кларнета і фортепіано (виконав В.Гітін у супроводі авторки) продемонструвала різноманітність композиторської думки, експресію музичної пластики й загостреність емоційно-образних станів. Глибоким розумінням філософських текстів Г.С.Сковороди відзначився камерно-вокальний твір "Gusd est virtus?" для баритону (Мальчук Віталій) і фортепіано (авторка). Засоби виразної декламації відбили мову першоджерела, вони були підпорядковані втіленню безцінних перлин мудрості українського Сократа.

В старшій віковій групі в номінації "Вокал" Перше місце отримав Дмитро Малий (студент Харківського національного університету мистецтв, клас педагога В.С.Мужчиля) за камерно-вокальний твір для баритона і фортепіано "З альбому-щоденника Ф.Шопена" (власне виконання). Автор зміг переконливо втілити безмежний світ почуттів геніального польського композитора - від трагічних до лірико-медитативних. Різноманітні мелодико-інтонаційні та колористичні засоби автор підпорядкував розкриттю смислу тексту.
В номінації "Інструментальний твір" Перше місце здобула Почтарьова Катерина (Харківський національний університет мистецтв, клас педагога О.В.Імаметдінової) за фортепіанний цикл "П'ять ескізів", в якому була представлена концепція "відкритої форми" і впевнене володіння полістилістичними засобами.

Перше місце в усіх номінаціях в середній віковій категорії отримав Тимур Шахов (учень ДМШ №1, м. Красноярськ, клас педагога І.Юдіна), який представив жанр масштабної сонати та романсу "У стен старинного костела" на вірші Віктора Болдіна (у власному виконанні). Музичні образи останнього навіювали середньовічні григоріанські мотиви в їх сучасній гармонічно насиченій інтерпретації, що створювало уяву неухильного становлення музичної форми від окремих звуків до масивної "барочної" кульмінації наприкінці твору.

Друге місце в старшій віковій категорії посіли Анна Вишневська (Харківський національний університет мистецтв, клас педагога В.С.Мужчиля) і Валерій Коломієць (Полтавське музичне училище, клас педагога Т.Г.Парулави). Соната для валторни і фортепіано А.Вишневської показала, що її авторка не тільки ґрунтовно обізнана з технічними можливостями інструменту, але й використовує свої знання для створення яскравих образів -від впевнено рішучих - до лірико-споглядальних (партію фортепіано виконав Д.Малий). Фортепіанні п'єси В. Коломійця "Три настрої" запевнили, що їх автор володіє технікою сучасного звукопису, створюючи деталізовані образи багатогранної лірики.

Представниці Миколаєва, учениці ДМШ № 2 Олександра Шара (клас педагога Е.М.Образцової) та Діана Месхія (клас педагога А.В.Бейзерової) отримали Другу премію в середній віковій групі. Не вперше вони беруть участь в ПентаTONі, тому й підготувалися ґрунтовно. В романсі "Лебідь" (слова О.Олеся) О.Шара використала витончену гармонічну мову й напружений декламаційний стиль, а Фуга на тему "Костел" Д.Месхія переконливо довела про оволодіння відповідною формою і вмінням підпорядкувати їй образне рішення.

В молодшій віковій групі на Другому місті - Владислав Бобришев (ДМШ № 1, м.Курськ, РФ). Його фортепіанний твір "Урфін Джюс та його дерев'яні солдатики" (з сюїти "Смарагдове місто") показав яскравість програмних образів п'єси. На Третьому місці в старшій віковій групі студенти Харківського національного університету мистецтв Оксана Тадеуш (клас педагога І.А.Гайденка), яка підкорила аудиторію яскраво концертною "Фантазією на українську тему", і Вікторія Нитка (клас педагога О.В.Імаметдінової), - її Соната для двох фортепіано - твір зрілий й технічно "оснащений".

Численні переможці конкурсу середньої вікової групи. Третє місце поділили миколаївські молоді композитори - Володимир Бабченко за п'єсу "Таємниця душі" (ДМШ № 2, клас педагога Е.М.Образцової) та Анастасія Орлова і Дар'я Грабко за творче опрацювання живопису в п'єсах "Передзвін" та "Шлях ченця" (ДМШ № 1, клас педагога С.О.Батазової).

Спеціальний приз "За творчий пошук" отримала Віра Ібрямова (Харківський національний університет мистецтв, клас педагога В.М.Птушкіна), Соната для кларнету і фортепіано якої показала значний творчий потенціал авторки. Приз "Надія" дістався самій молодшій учасниці композиторських змагань - Варварі Кузьміній (ДМШ № 1 імені Г.Свиридова, м.Курськ, РФ).

Після вручення призів і нагород та гала-концерту до всіх учасників конкурсу і присутніх звернулась голова журі ПенtaTONу заслужений діяч мистецтв України, музичний критик і журналіст, кандидат мистецтвознавства, професор Європейської академії проблем людини, Секретар Правління НСКУ, член Правління організації "Асоціація Нова музика", Генеральний секретар Національного комітету Міжнародної музичної Ради ЮНЕСКО, музичний консультант Французького культурного центру в Україні, музичний оглядач радіо "Свобода" Леся Степанівна Олійник: "Конкурс показав, що у нас багато талановитої молоді, захопленої академічною музикою. Ви представили блискучі роботи. Коли журі оцінювали твори, то в кожному з них відчувалась індивідуальність, яка проявила себе в широкій палітрі образів. Ваша музика - це відображення відчуття світу. Молодь у нас дуже талановита. Твори насичені яскравими музичними образами, демонструють оригінальні рішення, глибину музичного змісту, в якому передається стан душі".

Проведення конкурсу стало можливим завдяки об'єднанню зусиль різних організацій - обласного управління культури, обласного методичного кабінету навчальних закладів культури і мистецтва, Миколаївського вищого музичного училища, в стінах якого проходив ПенtaTON, а також Миколаївського відділення Національної спілки композиторів України та його голови Олега Таганова - автора перспективного проекту і організатора заходу.


Петренко О. М.
Кандидат мистецтвознавства,
Доцент МНУ імені В.О.Сухомлинського, член НСКУ