НАЦІОНАЛЬНА СПІЛКА КОМПОЗИТОРІВ УКРАЇНИ

Новини

02.05.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (квітень 2024). З приходом весни культурне життя завжди активізується, але в нинішньому квітні, здається, так, як ніколи. Особливо це стосується виконання музики українських сучасних композиторів різних поколінь та творчих вподобань. В нашому огляді спробуємо висвітлити хоча б деякі музичні події, що відбулися на різних концертних майданчиках України і незважаючи на складні умови воєнного часу »»»



16.04.2024

ОБ"ЄДНАННЯ КОЛЕКТИВНОГО УПРАВЛІННЯ (ОКУ) "ОБЕРІГ" ЗАПРОШУЄ композиторів до співпраці з охорони авторських прав. »»»



03.04.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (березень 2024). Разом з усією нашою країною в складних умовах воєнного часу українські композитори невтомно продовжують свій шлях до перемоги. Шлях цей складний, сповнений важких втрат, про які ми завжди пам’ятаємо, але й не здаємося, завойовуючи все нові рубежі на мистецькому фронті. В березневі дні вся музична громадськість України згадувала  »»»



11.03.2024

ПРИВІТАННЯ КАРМЕЛЛІ ЦЕПКОЛЕНКО. Сердечно вітаємо нашу дорогу колегу, видатну українську композиторку, заслуженого діяча мистецтв України, професорку Кармеллу Цепколенко з визначною подією –  »»»



07.03.2024

Незважаючи на всі складнощі воєнного часу, до Правління НСКУ постійно продовжують надходити заяви від композиторів та музикознавців з проханням прийняти до лав Національної Спілки композиторів України. Нас радує ентузіазм молодих фахівців, які  »»»



Всі новини »

НОВИНИ

27.04.2012



Авторський концерт молодого донецького композитора
 

4 квітня у концертному залі Донецької державної музичної академії ім. С.С. Прокоф'єва відбувся авторський концерт молодого композитора, лауреата міжнародних конкурсів Данила Мілки. Цей концерт Данило присвятив пам'яті свого батька - композитора, лауреата премії ім. С.С. Прокоф'єва, професора Євгена Мілки. Саме 4 квітня Євгену Грігорійовичу виповнилося б 62 роки.
У концерті було представлено твори молодого автора, які написані для народних інструментів - домри, бандури, гітари і ансамблів з їх участю. Такий жанровий нахил програми був невипадковим, враховуючи присвячення концерту: адже саме народно-інструментальному жанру Євген Мілка присвятив останні 20 років свого творчого життя і у великій мірі своїми творами сприяв виведенню народної музики на академічний рівень і композиторського мислення, і концертного виконання.

Немовби продовжуючи цим авторським концертом лінію творчості свого батька, Данило для цієї програми запросив і виконавців не випадкових: всі вони (а це викладачі і студенти кафедри струнно-щипкових інструментів ДДМА ім. С.С. Прокоф'єва) ще за життя Євгена Мілки були та й зараз є активними виконавцями його творів, які неодноразово брали участь у багатьох концертах, в тому числі і авторських, з виконанням творів Євгена Мілки. Тепер вони доповнили свої репертуарні списки і творами Данила Мілки. 


Молодий композитор у 2007 році закінчив Донецьку державну музичну академію ім. С.С. Прокоф'єва за двома спеціальностями: по композиції у класі заслуженого діяча мистецтв України, кандидата мистецтвознавства, професора О.В. Скрипника і по спеціальності "музичне мистецтво естради" у класі бас-гітари В.І. Суменка. У классі професора О.В. Скрипника він також закінчив асистентуру-стажування.

Данило Мілка є автором низки оригінальних творів, серед яких є і твори крупної форми (оркестрові, кантатно-ораторіальні), і камерні твори. Молодий композитор у повній мірі володіє і з успіхом користується в своїх творах різними сучасними техніками композиції і в той же час нерідко звертається до фольклорних мотивів - і в цьому теж можна знайти схожі риси з творчостю Євгена Мілки. Але, незважаючи на наявність суто зовнішних рис схожості, слід відзначити, що Данило знаходиться у постійному пошуку своєї творчої індивідуальності, свого стилю, і можна сказати, що вже володіє власною манерою музичного висловлювання. Це продемонстрували і твори, що виконувалися на його авторському концерті.
Ще в юнацькому віці Данило Мілка стал лауреатом двох міжнародних конкурсов. Це конкурс "Маестро", що проводився в Симферополі в 2000 році, і конкурс "Я композитор" ім. В. Гавриліна в Санкт-Петербурзі 2002 року. Тоді ж він став і лауреатом регіональної програми "Обдаровані діти".

З 2009 року він є членом Національної Спілки композиторів України. А уже в 2010-м і в 2011-м роках твори молодого автора виконувались в программах "Киев-Музик-Фест'ів". Крім того, вони звучали в Донецькій і Запорізькій філармоніях.
І оскільки своїм концертом Данило Мілка немов би проводив паралелі з творчостю свого батька, можна побажати йому такої ж творчої стабільності, такого ж високого професіоналізму, які були властиві Євгену Мілці.


Музикознавець Олена Варшавська