НАЦІОНАЛЬНА СПІЛКА КОМПОЗИТОРІВ УКРАЇНИ

Новини

02.05.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (квітень 2024). З приходом весни культурне життя завжди активізується, але в нинішньому квітні, здається, так, як ніколи. Особливо це стосується виконання музики українських сучасних композиторів різних поколінь та творчих вподобань. В нашому огляді спробуємо висвітлити хоча б деякі музичні події, що відбулися на різних концертних майданчиках України і незважаючи на складні умови воєнного часу »»»



16.04.2024

ОБ"ЄДНАННЯ КОЛЕКТИВНОГО УПРАВЛІННЯ (ОКУ) "ОБЕРІГ" ЗАПРОШУЄ композиторів до співпраці з охорони авторських прав. »»»



03.04.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (березень 2024). Разом з усією нашою країною в складних умовах воєнного часу українські композитори невтомно продовжують свій шлях до перемоги. Шлях цей складний, сповнений важких втрат, про які ми завжди пам’ятаємо, але й не здаємося, завойовуючи все нові рубежі на мистецькому фронті. В березневі дні вся музична громадськість України згадувала  »»»



11.03.2024

ПРИВІТАННЯ КАРМЕЛЛІ ЦЕПКОЛЕНКО. Сердечно вітаємо нашу дорогу колегу, видатну українську композиторку, заслуженого діяча мистецтв України, професорку Кармеллу Цепколенко з визначною подією –  »»»



07.03.2024

Незважаючи на всі складнощі воєнного часу, до Правління НСКУ постійно продовжують надходити заяви від композиторів та музикознавців з проханням прийняти до лав Національної Спілки композиторів України. Нас радує ентузіазм молодих фахівців, які  »»»



Всі новини »

НОВИНИ

10.03.2012



ЗАКІНЧИЛИСЯ ДНІ УКРАЇНСЬКОЇ НОВОЇ МУЗИКИ В АЗЕРБАЙДЖАНІ



Казкове місто Баку зустріло українську делегацію золотавим розсипом вогнів – ними  підсвічено більшість будинків величезного міста, і це відразу створює  атмосферу святкової урочистості. А подія, заради якої було подолано таку велику відстань від Дніпра до Каспія, заслуговує на піднесеність: вперше на високому офіційному рівні відбулися „Дні української нової музики в Азербайджані”, присвячені 20-річчю встановлення дипломатичних відносин між Україною та Азербайджанською Республікою.


Усі задіяні у цій акції поважні державні та громадські інституції – Міністерство культури і туризму Азербайджанської Республіки та Спілка композиторів Азербайджану, Міністерство культури України та Національна Спілка композиторів України, Франгіз Алізаде та Посол України О.Мищенкоа також Посольство України в Азербайджанській Республіці – доклали максимум зусиль, щоб достойно представити сучасну музику України бакинській публіці і створити творчо продуктивні та комфортні умови для перебування українських композиторів, музикознавців та виконавців на гостинній азербайджанській землі.

Українська сторона подбала про те, щоб у двох концертних програмах – симфонічної та камерної музики – представити справжнє сузір”я композиторських імен. Це – Євген Станкович, Мирослав Скорик, Валентин Сільвестров, Леся Дичко, Іван Карабиць,  Геннадій Ляшенко, Ігор Щербаков, Ганна Гаврилець, а також композитори більш молодої генерації – Богдана Фроляк та Михайло Швед. Особливий ентузіазм і гарячий прийом публіки викликав симфонічний концерт 2 березня  в Азербайджанській державній філармонії ім. Мусліма Магомаєва, виконавці – Азербайджанський державний симфонічний оркестр ім. У.Гаджибейлі під  орудою заслуженого діяча мистецтв Фахреддіна Керімова.

Після урочистих промов Голови Спілки композиторів Азербайджану Франгіз Алізаде та Посла України в Азербайджанській Республіці Олександра Мищенко прозвучали Концерт для віолончелі з оркестром М. Скорика – справжня симфонічна драма, один з найвиразніших творів композитора, а також його безсмертне творіння „Мелодія” – версія  для віолончелі з оркестром, написана спеціально для цього концерту (соліст – Олександр Пірієв).
По-новому, у симфонічному варіанті Диптиха, втілилися давньослов”янські теми фолькопери „Золотослов” Лесі Дичко. 
Солістка Богдана СТЕЛЬМАШЕНКОДещо іншу, з певним містичним відтінком, диригентську виконавську  інтерпретацію отримав один з найкрайщих творів І.Щербакова – Концерт для флейти, струнних та ударних „Пам”яті Олега Киви” (солістка – Богдана Стельмашенко).   У „Симфонії паралелей” Г.Гаврилець Ф.Керімову виявилаися найбільш близькими її романтично-елегійні сторінки, красу яких він втілив з усією можливою досконалістю. Безперечним апофеозом концерту стала неповторна „Купала” Є.Станковича – могутній  гімн вічній силі народного світосприйняття гармонії світу. Соковиті звукові барви, темпераментність цього твору підняли зал, який влаштував гучну овацію українському музичному мистецтву в особі присутніх тут композиторів М.Скорика, І.Щербакова та Г.Гаврилець.

Програма наступного дня, 3 березня, також була вельми насиченою. Зранку відбулася наукова конференція, присвячена різноманітним складовим та аспектам розвитку української сучасної музики. Мирослав Скорик коротко охарактеризував найважливіші лінії розвитку сучасної музики і місце в цьому процесі національних культур. Ігор Щербаков розповів про сучасний стан Національної Спілки композиторів України. З доповіддю „Українська музика двадцятиріччя Незалежності: вектори композиторської творчості та поняття новизни” виступила доктор філософії Т. Невінчана. Питанням композиторської освіти присвятила своє повідомлення Г.Гаврилець, а А.Скорик підняла питання питання національного в українській культурології. Важливий аспект українського культурного сьогодення, пов”язаний з фестивалями сучасної музики в Україні, висвітлив доктор філософії, начальник управління мистецтв Міністерства культури України М.Швед, а своїми виконавськими враження від української та азербайджанської музики   поділився віолончеліст Олександр Пірієв. Зустріч з Ф.Алізаде у Спілці композиторів

Учасники конференції відповіли на запитання  аудиторії, яка виявила неабияку цікавість до піднятих проблем. Підсумовуючи конференцію, Франгіз Алізаде наголосила на важливих паралелях у розвитку обидвох національних культур і виразила надію на плідне продовження творчих контактів.

Завершився день великим концертом української камерної музики у Концертному залі Спілки композиторів Азербайджану. Це був зоряний час особливо для українських музикантів, які продемонстрували свій найвищий виконавський „пілотаж”. З глибоким проникненням в образний світ музики Є.Станковича виконала його Сонату для флейти блискуча флейтистка Богдана Стельмашенко. Виразними інтерпретаторами музики Івана Карабиця (прозвучала Соната для віолончелі і фортепіано) показали себе Олександр Пірієв та Олександра Зайцева. Композитор Богдана Фроляк, виконуючи разом з О.Пірієвим свій спеціально написаний для концерту в Баку твір „Мерехтіння”, довела, що композиторам доступні виконавські вершини піанізму.
„KyivPianoDuo” Своєрідним бенефісом для фортепіанного дуету „KyivPianoDuo” став другий відділ цього концерту, де музиканти виконали як дуетом, так і сольно   твори Г.Ляшенка, В.Сільвестрова, М.Скорика, Є.Станковича, М.Шведа, І.Щербакова. Особливої витонченості і досконалості було досягнуто у чудових „Миттєвостях Моцарта” В.Сільвестрова (Дмитро Таванець), у  елітарно вишуканих „Відзвуках” М.Шведа ( Олександра Зайцева) та у вибагливому звукописі „Баркароли” І.Щербакова (Олександра Зайцева – Дмитро Таванець).

На завершення з  словами подяки за гостинний прийом звернувся до присутніх Голова Національної Спілки композиторів України Ігор Щербаков. Ф.Алізаде та посол О.Мищенко, в свою чергу, подякували всім гостям і публіці.

Делегація України в БакуВзагалі весь час  у Баку  члени української делегації у складі 12 осіб відчували дружнє тепло колег – композиторів та музикознавців із Спілки композиторів,  продуманість найдрібніших деталей  перебування у азербайджанській столиці, а також постійне дбайливе опікування земляків – усього корпусу українського посольства.

Коли місто ще спало, в останній раз під крилом літака промайнули золотаві бакинські вогні...

Щиро дякуємо! Хай щастить вам, друзі! І до зустрічі в Україні!

 

Тамара Невінчана


(Докладний матеріал про „Дні української музики в Азербайджані” та про розвиток творчих контактів з колегами читайте в журналі „Музика”, №2 )