НАЦІОНАЛЬНА СПІЛКА КОМПОЗИТОРІВ УКРАЇНИ

Новини

16.04.2024

ОБ"ЄДНАННЯ КОЛЕКТИВНОГО УПРАВЛІННЯ (ОКУ) "ОБЕРІГ" ЗАПРОШУЄ композиторів до співпраці з охорони авторських прав. »»»



03.04.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (березень 2024). Разом з усією нашою країною в складних умовах воєнного часу українські композитори невтомно продовжують свій шлях до перемоги. Шлях цей складний, сповнений важких втрат, про які ми завжди пам’ятаємо, але й не здаємося, завойовуючи все нові рубежі на мистецькому фронті. В березневі дні вся музична громадськість України згадувала  »»»



11.03.2024

ПРИВІТАННЯ КАРМЕЛЛІ ЦЕПКОЛЕНКО. Сердечно вітаємо нашу дорогу колегу, видатну українську композиторку, заслуженого діяча мистецтв України, професорку Кармеллу Цепколенко з визначною подією –  »»»



07.03.2024

Незважаючи на всі складнощі воєнного часу, до Правління НСКУ постійно продовжують надходити заяви від композиторів та музикознавців з проханням прийняти до лав Національної Спілки композиторів України. Нас радує ентузіазм молодих фахівців, які  »»»



03.03.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (лютий 2024). Українська сучасна музика різних жанрів у важкий військовий час продовжує виконувати свою патріотичну місію, залучаючи до скарбів національного мистецтва все ширші верстви слухачів як в Україні, так і за її межами. Вона звучить у багатьох концертних програмах на рівні з світовою класикою, що лише підкреслює її художню досконалість.  »»»



Всі новини »

НОВИНИ

06.04.2011



  Фестиваль класичної і сучасної української музики 

  "Дні Миколи Лисенка у Полтаві-2011"



Одним із найяскравіших серед мистецьких подій, якими порадував полтавців останній тиждень березня, став фестиваль класичної і сучасної української музики, що приурочений до річниці народження класика української музики М.В.Лисенка. Концерти фестивалю стали відповідальним оглядом рівня музичної творчості на Полтавщині - батьківщині славетного композитора, масштабна і багатогранна постать якого вкотре привернула увагу і відкрилася новими гранями, примусила відчути значущість внеску музиканта в культуру України, перспективність його ідей.

Фестиваль класичної і сучасної української музики проходив під гаслом "Дні Миколи Лисенка у Полтаві-2011". Цих днів було 5 (з 27 по 31 березня), і пройшли вони плідно, яскраво та радісно. Полтавці мали можливість вдосталь насолодитися хоровим співом, окрім того, слухати різноманітну сольну і ансамблеву інструментальну, а також вокальну музику (нажаль, з об'єктивних причин, симфонічний жанр у фестивалі представлений не був).

Тематичний та жанрово-стилістичний жанр музики, що виконувався, надзвичайно широкий. З одного боку - українська класична духовна музика (М. Леонтовича, К. Стеценка, Я. Яциневича, Й. Кишакевича) та сучасна (Л. Дичко). Поруч - твори класиків української музики (М. Лисенка, М. Вериківського, М. Вербицького, П. Ніщинського, Б. Лятошинського, М. Колесси, А. Кос-Анатольського), їх оригінальні опуси та обробки народних пісень. На другому полюсі - твори українських авторів другої половини ХХ століття, а також сучасних у всьому розмаїтті блискучих імен: І. Шамо, О. Білаш, В. Філіпенко, В. Гомоляка, Ю. Щуровський, К. Мясков, В. Подвала, М. Скорик, Л. Дичко, І. Кирилина, В. Дроб'язгіна, Л. Шукайло. Вагомо прозвучала музика полтавських професійних композиторів - членів Національної Спілки композиторів України: заслуженого діяча мистецтв України О.Чухрая, Т.Оскоменко-Парулава, Ю.Корженко, В.Карлаша. Були представлені на фестивалі і полтавські композитори ХІХ століття - Гордій Гладкий, ХХ століття - Василь Верховинець, Сергій Шевченко, Дмитро Балацький та незмінний керівник (більше 40 років!) українського народного хору "Калина" - заслужений діяч мистецтв України - Григорій Левченко. 

Програма фестивалю була змістовна та обміркована. Тут заслуга управління культури Полтавської обласної державної адміністрації (начальник - Г. І. Фасій), що також фінансово підтримали фестиваль, обласного методичного кабінету навчальних закладів мистецтва та культури (зав. кабінетом Богодиста Л. В.), а також незмінної ведучої фестивалю, енергійного та невтомного організатора, голови Полтавського обласного осередку Національної Спілки композиторів України Т. Г. Оскоменко-Парулава. Кожен фестивальний день дозволяв перемикати увагу слухачів на нові події і дарувати свіжі враження.

Молитва за Україну (зведений хор)Відкриття фестивалю в залі Краєзнавчого музею хоровим концертом "Музичні заповіти Миколи Лисенка" перетворилося на яскраве, довгоочікуване свято, символічним прологом якого стала "Молитва за Україну" М.Лисенка у виконанні зведеного хору.

Три хорові колективи задали тон музичному святу. Лауреат міжнародного фестивалю Камерний хор імені П. Лиманського кафедри музики Полтавського Національного педагогічного університету ім. В. Г. Короленка (худ. керівник і диригент С. Жмайло) та лауреат міжнародних і всеукраїнських хорових фестивалів Камерний хор "Гілея"Камерний хор "Гілея" (худ. керівник і диригент Л. Журавський) показали цікаві і професійно переконливі програми (доречі, "Гілея" виконала два прем'єрних твора полтавського композитора, члена НСКУ Ю. Корженко). Та найбільше аплодисментів перепало на долю чоловічого народного ансамблю "Прометей" (худ.керівник М.Соловій), що відзначив 50-річний ювілей, подарувавши своїм шанувальникам різноманітні, натхненно виконані твори (особливе місце серед них посіла музика засновника колективу Д. Балацького).Ансамбль "Прометей"

Наступною сторінкою стала творча зустріч з гостем фестивалю, вихованкою Полтавського музичного училища ім. М.В.Лисенка, а нині харківським композитором Валентиною Дроб'язгіною. Зустріч відбулася в залі музучилища. Концерт залишив у слухачів глибокі враження від різноманітних яскраво-образних творів досвідченого композитора-педагога та її талановитих учнів. Захід пройшов в контексті бесіди про педагогічні аспекти діяльності М.В.Лисенка, який 1904 року започаткував музично-драматичну школу з консерваторською програмою, що стала "кузнею" національно-мистецьких кадрів.

Третій день розпочався у залі Полтавського Національного педагогічного університету ім. В. Г. Короленка. Круглий стіл музикознавців: Т. Оскоменко-Парулава (вступне слово), Г. Полянської - "Дорогами Миколи Лисенка" (вона ж була і ведучою концерту), М. Хіміч - "Виховна роль творчості і діяльності М. Лисенка" - продовжив просвітницьку традицію фестивалю, а успішні виступи колективів - лауреата міжнародних фестивалів і конкурсів Камерного вокального ансамблю "Тисяча років музики" історичного факультету ПНПУ ім. В. Г. Короленка (худ. керівник - Ірина Цебрій) з програмою із глибоко духовних і змістовних класичних українських творів, а також - лауреата всеукраїнських фестивалів-оглядів Фольклорного ансамблю ім. П. Бакланова "Жива вода" факультету філології і журналістики ПНПУ ім. В. Г. Короленка (худ. керівник - Лариса Бакланова) з різноманітними автентично виконуваними українськими народними піснями (особливий успіх мали "Чия то долина", пісня-гра "Северин-севериночку" інші) створили справжню радість від спілкування з українською професійною і народною музикою.  

В наступний день фестиваль перемістився до концертної зали ДМШ № 1 ім. Пл. Майбороди. Тут відбулось свято дитячої та юнацької виконавської творчості під гаслом "Композитори Полтавщини та України для дітей та юнацтва". Учні всіх дитячих музичних шкіл Полтави, ПМШМ "Мала академія мистецтв" та студенти музучилища виконували твори українських композиторів - класиків та сучасників. В концерті було представлено і музику композиторів - членів полтавського осередку НСКУ: п'єса "Веснянка" засл. ДМУ О.Чухрая, гітарні твори В.Карлаша, фортепіанні мініатюри Т.Оскоменко-Парулава. Фінальним акордом концерту прозвучав хор Ю.Корженко на власний текст "Україно моя солов'їна". Концерт, який провела музикознавець О.Чепіль, вразив розмаїттям виконуваної музики і творчою атмосферою. Залучення юних і молодих виконавців до скарбів української музики вкрай важливе для формування національної свідомості і має перспективу перетворення на міцну традицію. 

Український народний хор "Калина" Гідним завершенням фестивалю "Дні Миколи Лисенка у Полтаві" став виступ визнаного на теренах Європи українського народного хору "Калина" Полтавського Національного педагогічного університету ім. В. Г. Короленка під орудою заслуженого діяча мистецтв України Гр. Левченка. Хор не просто глибоко зворушив - він вкотре довів ідею послідовного та самовідданого служіння народній пісні, і через неї - служіння національній українській ідеї. Ідеї, якій присвятив своє творче життя великий патріот і музикант М.В.Лисенко.

 


 Ольга Чепіль

 Музикознавець, член НСКУ, 
  викладач Полтавського музичного училища ім. М. В. Лисенка