НАЦІОНАЛЬНА СПІЛКА КОМПОЗИТОРІВ УКРАЇНИ

Новини

16.04.2024

ОБ"ЄДНАННЯ КОЛЕКТИВНОГО УПРАВЛІННЯ (ОКУ) "ОБЕРІГ" ЗАПРОШУЄ композиторів до співпраці з охорони авторських прав. »»»



03.04.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (березень 2024). Разом з усією нашою країною в складних умовах воєнного часу українські композитори невтомно продовжують свій шлях до перемоги. Шлях цей складний, сповнений важких втрат, про які ми завжди пам’ятаємо, але й не здаємося, завойовуючи все нові рубежі на мистецькому фронті. В березневі дні вся музична громадськість України згадувала  »»»



11.03.2024

ПРИВІТАННЯ КАРМЕЛЛІ ЦЕПКОЛЕНКО. Сердечно вітаємо нашу дорогу колегу, видатну українську композиторку, заслуженого діяча мистецтв України, професорку Кармеллу Цепколенко з визначною подією –  »»»



07.03.2024

Незважаючи на всі складнощі воєнного часу, до Правління НСКУ постійно продовжують надходити заяви від композиторів та музикознавців з проханням прийняти до лав Національної Спілки композиторів України. Нас радує ентузіазм молодих фахівців, які  »»»



03.03.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (лютий 2024). Українська сучасна музика різних жанрів у важкий військовий час продовжує виконувати свою патріотичну місію, залучаючи до скарбів національного мистецтва все ширші верстви слухачів як в Україні, так і за її межами. Вона звучить у багатьох концертних програмах на рівні з світовою класикою, що лише підкреслює її художню досконалість.  »»»



Всі новини »

НОВИНИ

05.02.2011



«Де народився, там і знадобився»:

ювілейний авторський концерт композитора Ігоря Гайденка



Авторські концерти харківських композиторів завжди приваблювали і приваблюють численних місцевих музикантів та шанувальників сучасної української музики, адже вони стають своєрідними звітами харківських митців перед публікою. Не став виключенням і концерт, що відбувся 23 січня 2011 року в Харківській обласній філармонії.

У цей день філармонічний концертний зал був переповнений численними юними музикантами-виконавцями з Харківського ліцею мистецтв № 133, їхніми батьками та багатьма відомими харківськими музикантами-професіоналами, адже відбувався авторський концерт одного з найцікавіших і найталановитіших сучасних харківських композиторів Ігоря Гайденка, який на початку січня цього року відзначив свій 50-річний ювілей.

Учень уславлених українських композиторів І. Ковача та В. Золотухіна, видатного російського митця С. Слонімського та геніального поляка К. Пендерецького, Ігор Гайденко у власній творчості вдало поєднує використання сучасних композиційних технік з глибоким знанням слов’янського (і не тільки слов’янського) музичного фольклору. Маргарита УшаковаКомпозитор має чудове відчуття специфіки звукових і технічних можливостей будь-якого інструменту та тембральної палітри різних за складом оркестрів та інструментальних ансамблів; всі інтонаційні і мелодійні звороти та побудови у вокальній хоровій та ансамблевій музиці підпорядковані головній меті – глибокій повазі до слова, тексту. І, що найголовніше, у своїх творах І. Гайденко знаходить індивідуальні інтонації, що запам’ятовується надовго, і це робить кожен з них свіжим, неповторним, психологічно насиченим, яскравим.

Музика І. Гайденка завжди справляє на слухачів сильне емоційне враження. Тому цілком природно, що йому постійно надходять численні пропозиції що до створення музики до спектаклів (вже більше 50) – різноманітних за змістом, часом написання та географією авторів. Постановки цих вистав з музикою харків’янина І. Гайденка з великим успіхом здійснюються на театральних сценах у багатьох містах України та Росії. 

Його інструментальні, хорові і оркестрові твори виконуються із великим задоволенням як професійними музикантами, так і дітьми, адже їм Ігор, який має багаторічний дуже плідний досвід творчої роботи з різноманітними за складом і напрямами діяльності дитячими колективами, присвятив чимало сторінок своєї творчості. І саме діти – найбільш чуткий барометр, що безапеляційно розпізнає фальш, нещирість почуттів, – завжди із великим задоволенням і натхненням їх виконують: будь-то оригінальні хорові чи ораторіальні твори або сучасні обробки народних пісень, оркестрова музика або п’єси для інструментальних ансамблів, естрадні пісні для солістів або вокальних ансамблів, численні сольні твори для різних інструментів тощо. Цікаво, що, пишучи твори для дітей, композитор не спрощує притаманну йому музичну лексику, а знаходить такі яскраві фарби, інтонаційні звороти, тембральні та ритмічні рішення, які легко засвоюються юними музикантами і в їхньому виконанні звучать природно і довершено!

 У підготовці та проведенні авторського концерту взяли участь як професійні виконавці (академічний симфонічний оркестр Харківської обласної філармонії під керівництвом народного артиста України Ігоря Шаповалова, заслужений артист України, професор Харківського національного університету мистецтв ім. І. П. Котляревського Олександр Міщенко), так і майже всі юні музиканти та їхні педагоги з ліцею мистецтв: – солісти Антон Смірнов (флейта, педагог І. Гринькова), Маргарита Ушакова (фортепіано, педагог Н. Степанова), фортепіанний дует у складі: Дарина Баздирєва та Катерина Гур’єва (педагоги Н. Степанова та Н. Попова);– хорові колективи молодших та старших класів (керівники Р. Аганянц та Н Лагутіна);– ансамбль скрипалів «Вівальді» (керівники Є. Биховська та Ж. Ісмайлова);– вокальні ансамблі «Сяйво», «Бранш» та «Колібрі» (керівник І. Хоменко);– інструментальний ансамбль «Сонячне коло» (керівник Ірина Гайденко);– інструментальний ансамбль «Музична веселка» (керівники Г. Євенко та А. Мартинюк).

Святкову, піднесену атмосферу в залі підтримувала його ведуча – кандидат мистецтвознавства, доцент Харківської державної академії культури О. Тарасова, яка водночас є також і викладачем ліцею.

Дуже приємно було неодноразово бачити на сцені під час виконання хорових та ансамблевих творів за роялем їхнього автора разом з юними музикантами. Вочевидь підготовка цих виступів потребувала тісного творчого контакту під час репетиційного процесу Ігоря Гайденка з дітьми та їхніми наставниками. Усе це сприяло протягом усього концерту духу творчості, імпровізаційності, відчуття якого не завжди вистачає слухачам під час виступів академічних професійних виконавців.Композитор Ігор Гайденко

Найщиріші привітання, слова вдячності та побажання подальшої творчої наснаги композиторові, який вступив у пору розквіту свого таланту, прозвучали від представників мерії міста, керівництва Харківського відділення Національної спілки композиторів України, дирекції ліцею мистецтв та колег митця.

Мимоволі пригадався перший авторський концерт Ігоря Гайденка, який відбувся дев’ять років тому, – не менш яскравий, різнобарвний і натхненний. І того разу зал філармонії був переповнений, і тоді довго лунали бурхливі щирі оплески на честь автора. Але скільки його талановитих колег – інструменталістів-виконавців і композиторів, що були присутні на тому пам’ятному концерті, вже покинули і Харків, і Україну, даруючи тепер своє мистецтво слухачам Німеччини, США, Ізраїлю!.. На відміну від них Ігореві випала щаслива доля – бути визнаним і затребуваним у рідній країні, в рідному місті!

Василь Щепакін,

докторант Харківської державної академії культури