НАЦІОНАЛЬНА СПІЛКА КОМПОЗИТОРІВ УКРАЇНИ

Новини

02.05.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (квітень 2024). З приходом весни культурне життя завжди активізується, але в нинішньому квітні, здається, так, як ніколи. Особливо це стосується виконання музики українських сучасних композиторів різних поколінь та творчих вподобань. В нашому огляді спробуємо висвітлити хоча б деякі музичні події, що відбулися на різних концертних майданчиках України і незважаючи на складні умови воєнного часу »»»



16.04.2024

ОБ"ЄДНАННЯ КОЛЕКТИВНОГО УПРАВЛІННЯ (ОКУ) "ОБЕРІГ" ЗАПРОШУЄ композиторів до співпраці з охорони авторських прав. »»»



03.04.2024

УКРАЇНСЬКІ КОМПОЗИТОРИ НА КУЛЬТУРНОМУ ФРОНТІ (березень 2024). Разом з усією нашою країною в складних умовах воєнного часу українські композитори невтомно продовжують свій шлях до перемоги. Шлях цей складний, сповнений важких втрат, про які ми завжди пам’ятаємо, але й не здаємося, завойовуючи все нові рубежі на мистецькому фронті. В березневі дні вся музична громадськість України згадувала  »»»



11.03.2024

ПРИВІТАННЯ КАРМЕЛЛІ ЦЕПКОЛЕНКО. Сердечно вітаємо нашу дорогу колегу, видатну українську композиторку, заслуженого діяча мистецтв України, професорку Кармеллу Цепколенко з визначною подією –  »»»



07.03.2024

Незважаючи на всі складнощі воєнного часу, до Правління НСКУ постійно продовжують надходити заяви від композиторів та музикознавців з проханням прийняти до лав Національної Спілки композиторів України. Нас радує ентузіазм молодих фахівців, які  »»»



Всі новини »

НОВИНИ

02.12.2010



В минулий недільний вечір кияни і гості столиці прийшли в Колонний зал імені М.В.Лисенка Національної філармонії України на побачення з музикою свого улюбленого композитора, народного артиста України Ігоря Наумовича Шамо. Концерт з поетичною і красномовною назвою “Осіннє золото” (не тільки тому, що це одна з найкращих пісень композитора, а ще й через те, що вся творчість Ігоря Шамо – насправді золотий фонд української музичної творчості) був присвячений 85-річному ювілею цього неповторного мелодиста, унікальної мистецької особистості. 28 років немає І.Н.Шамо, але його душа – музика не покидає нас і незмінно несе радість і творчу насолоду.

Про все це, про величезну енергію любові, якою було просякнуто все його життя і творчість, сказала у своєму вступному слові перша дослідниця творчості І.Шамо, доктор філософії мистецтва Тамара Невінчана. В основі художньої ідеї ювілейного концерту - втілення різнобічності творчого обдарування композитора. Адже він майстерно володів серйозними академічними жанрами і, разом з тим, був неперевершеним у створенні пісень, а написав він їх понад 300.

Саме тому в першому відділі концерту у виконанні “Київської камерати” під орудою Валерія Матюхіна прозвучали Симфонія №3 (пам”яті героїв Великої Вітчизняної війни) – один з найдовершеніших і найпроникливіших творів композитора, що сам пройшов дорогами війни; Камерна сюїта для струнних та дивовижної мелодичної краси Концерт для баяна з оркестром (соліст – Валерій Великодний).

Справжнім апогеєм концерту став другий відділ – хорові та пісенні шедеври Ігоря Шамо втілив у захоплюючому театралізованому дійстві фантастичний колектив - Український народний хор Київського національного університету культури і мистецтв на чолі з чудовим майстром, блискучим хормейстером, народним артистом України, професором Станіславом Павлюченко. Хор складається з зовсім молодих музикантів, і тим більше вражає глибина їх проникнення у пісенно-хорову палітру І.Шамо, емоційний підйом та високий політ виконавського професіоналізму.

Кульмінаційними, безперечно, були виконання славетних пісень “Осіннє золото” у новій версії для соліста (Маркіян Свято) з хором, та “Києве мій”, яку стоячи, разом з виконавцями, співав увесь переповнений зал. А потім ще довго не вщухали овації.

Схвильована донька композитора – Тамара Ігоревна Шамо самими теплими словами подякувала всім тим, хто долучився до цього зворушливого музичного свята, хто вклав весь жар душі у виконання творів її батька. Його музика, непідвладна часу, завжди з нами.

Геннадій Сасько